Pandekager med jordbær og flødeskum
Pandekager med jordbær og flødeskum Foto: Alt om Mat

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Dagen efter fastelavn hedder Hvide tirsdag

Den sidste dag før de 40 dages faste op til påske skulle der spises igennem! Med nærende og fed mad, og med varm æggesøbe af de dyre, sjældne råvarer som æg, sukker og mel kogt sammen med øl. En gammel opskrift på æggesøbe med 4 æggeblommer, 100 g sukker, 50 g mel, ½ l mælk, kogt op sammen med 1 liter øl, var en stor delikatesse, der blev spist med ske, og for mange var måltidet et overdådigt startskud på fasteperioden.

Vi elsker pandekager! 

Hvide tirsdag - før Askeonsdag - hører sammen med den kristne tro, og fejres i de forskellige lande med pandekager (mælk, sukker, mel, øl) eller flæsk og ærter. I Danmark hopper vi med på dagen og fejrer den med pandekager.

Pandekager i luften

I England er man særligt glad for pandekagerne. Siden 1445 har kvinderne i landsbyen Olney løbet om kap i et pandekageløb på 375 meter, mens de med hænderne om stegepander vender pandekager i luften.

I USA, Portugal, Tyskland, Østrig og Slovenien spiser man dougnuts og berlinere på Hvide tirsdag, i Sverige og Finland spiser man semlor med marcipan og flødeskum i.

I Polen spiser man Paczki, og dagen kaldes for Paczki-dagen. Ærte- og skinkesuppe spiser man i Finland, og i Estland og på Island siger traditionen, at man spiser salt kød og ærter. Men i Litauen gør man som englænderne og spiser pandekager.

Du kan finde opskrifter til vilde, søde, sunde og eksotiske pandekager hos Måltid

13. februar 2018
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous vide-teknikken, der giver mørt og saftigt kød.

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...