Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Pandekager med jordbær og flødeskum
Pandekager med jordbær og flødeskum Foto: Alt om Mat

Dagen efter fastelavn hedder Hvide tirsdag

Den sidste dag før de 40 dages faste op til påske skulle der spises igennem! Med nærende og fed mad, og med varm æggesøbe af de dyre, sjældne råvarer som æg, sukker og mel kogt sammen med øl. En gammel opskrift på æggesøbe med 4 æggeblommer, 100 g sukker, 50 g mel, ½ l mælk, kogt op sammen med 1 liter øl, var en stor delikatesse, der blev spist med ske, og for mange var måltidet et overdådigt startskud på fasteperioden.

Vi elsker pandekager! 

Hvide tirsdag - før Askeonsdag - hører sammen med den kristne tro, og fejres i de forskellige lande med pandekager (mælk, sukker, mel, øl) eller flæsk og ærter. I Danmark hopper vi med på dagen og fejrer den med pandekager.

Pandekager i luften

I England er man særligt glad for pandekagerne. Siden 1445 har kvinderne i landsbyen Olney løbet om kap i et pandekageløb på 375 meter, mens de med hænderne om stegepander vender pandekager i luften.

I USA, Portugal, Tyskland, Østrig og Slovenien spiser man dougnuts og berlinere på Hvide tirsdag, i Sverige og Finland spiser man semlor med marcipan og flødeskum i.

I Polen spiser man Paczki, og dagen kaldes for Paczki-dagen. Ærte- og skinkesuppe spiser man i Finland, og i Estland og på Island siger traditionen, at man spiser salt kød og ærter. Men i Litauen gør man som englænderne og spiser pandekager.

Du kan finde opskrifter til vilde, søde, sunde og eksotiske pandekager hos Måltid

13. februar 2018
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men, det er ikke alle fødevarer som tåler en tur i mikroovnen. Læs med og find ud af hvilke. 

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun at drikke postevand.

3 vitaminer og mineraler der hjælper på din søvn

Mad Har du svært ved at falde i søvn, sove hele natten eller er træt i løbet af dagen? Så læs med her og find ud af, hvad du selv kan gøre for...

Sådan vælger du den rigtige olie at stege i

Mad Hvilke former for madolie egner sig egentlig bedst til stegning - og er det egentlig så slemt at bruge smør? Få 5 hurtige råd til sund og...