Pak maden rigtigt ind

Mad
Varme madrester i plasticbøtten fra is, aluminiumsfolie over de syltede rødbeder. Må man? Læs her, og få svarene.

Pak maden rigtig ind

Grundlæggende bør du kun pakke madvarer ind i materialer, der er beregnet til netop den slags mad, du vil pakke ind. Nærlæs derfor altid, hvad der står i deklarationen på emballagen.

Pas på, hvis maden er fed
Det meste plastikfilm må kun lægges over mager mad som frugt, brød og grønsager. Hvis du bruger det til fede fødevarer som ost eller kød, kan blødgørerne plastikken vandre over i maden, specielt hvis den er varm.

Når du bruger mikroovn
Plastfilm og anden plastik må kun komme i mikroovnen, hvis det specifikt står i deklarationen, ellers kan den afgive stoffer til maden eller endda smelte! Det gælder også bakken med frosset kød fra supermarkedet – plastikken skal væk, før du tør kødet op.

Plast og folie
Fryseposer er kun til kold mad, som opbevares ved højst stuetemperatur. Plasticposer, der er mærket til madvarer helt generelt, kan benyttes til både mager, fed og sur mad.

Aluminiumsfolie duer ikke til sure madvarer
Til gengæld bør du ved aluminiumsfolie tænke dig om. Folien er egnet til indpakning af fede ting som smør og ost og kan også tåle varme. Men sure madvarer som syltede rødbeder eller flåede tomater kan opløse aluminiummet.

Tryksværte og urenheder
Heller ikke køkkenrullen går fri. Selv om det står i mange opskrifter, at man skal tørre fisk eller kødstykker af i køkkenrulle – ja, så er det et rigtigt dårligt råd. Stort set al køkkenrulle er lavet af genbrugspapir og kan altså indeholde både tryksværte fra gamle aviser og andre urenheder.

Brug ikke isboksen til madrester
Med hensyn til genbrug af isbokse, plastikbøtten fra yoghurt eller plastikflaskerne fra sodavand, så er tommelfingerreglen, at du kun må genbruge plasticbeholderne til madvarer, der ikke adskiller sig ret meget fra det oprindelige indhold med hensyn til både surhed og fedtindhold.

Læs mere om opbevaring af madvarer
på næste side.


Varmt mad skal først køles af
Det samme gælder temperaturen. Du skal altså undgå at hælde varme madrester over i en isboks eller fx varm saft over i en sodavandsflaske af plastic.

Affaldsposer må ikke bruges til mad
Poser og beholdere, der ikke er beregnet til madvarer, fx affaldsposer og bæreposer, bør aldrig bruges hverken til opbevaring eller frysning af madvarer.

Pas på opbevaring i krystalglas
Karafler og glas, der er lavet af krystal, indeholder bly. Derfor bør du ikke anvende krystalglas til opbevaring af vin, spiritus, sodavand eller andre madvarer i længere tid, da bly kan vandre fra glasset til fx vin.

Bulede dåser skal smides ud
Dåser, der bulner ud, glas, hvor låget bulner, og utætte og bulede dåser med indvendig tæring skal altid kasseres. Smag ikke på indholdet, du risikerer, det er giftigt.

Lad ikke rester stå i konservesdåser
Hæld altid rester fra konservesdåser over i en skål eller plasticbøtte. Nogle dåser indeholder tin, og det er svært at se, om det er tilfældet. Tin kan give afsmag til maden, og i store mængder kan det give forgiftninger – især hos børn.

Brug keramik, der er beregnet til madvarer
Glasuren på keramik kan indeholde de giftige metaller bly og cadmium. Brug derfor kun keramik til fødevarer, hvis du er helt sikker på, at keramikken er beregnet til det.


Af Lise Mortensen Høy, 502




7. marts 2005
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

Vi spiser giftig mad: Her er, hvad du skal holde øje med

Mad 79% af danskerne kan finde på at spise fødevarer, selvom ’’sidste anvendelsesdato’’ er overskredet. Fødevarerne kan dog gøre dig alvorlig...

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.