Pak maden rigtigt ind

Varme madrester i plasticbøtten fra is, aluminiumsfolie over de syltede rødbeder. Må man? Læs her, og få svarene.
Af: redaktionen, 7. marts 2005

Pak maden rigtig ind

Grundlæggende bør du kun pakke madvarer ind i materialer, der er beregnet til netop den slags mad, du vil pakke ind. Nærlæs derfor altid, hvad der står i deklarationen på emballagen.

Pas på, hvis maden er fed
Det meste plastikfilm må kun lægges over mager mad som frugt, brød og grønsager. Hvis du bruger det til fede fødevarer som ost eller kød, kan blødgørerne plastikken vandre over i maden, specielt hvis den er varm.

Når du bruger mikroovn
Plastfilm og anden plastik må kun komme i mikroovnen, hvis det specifikt står i deklarationen, ellers kan den afgive stoffer til maden eller endda smelte! Det gælder også bakken med frosset kød fra supermarkedet – plastikken skal væk, før du tør kødet op.

Plast og folie
Fryseposer er kun til kold mad, som opbevares ved højst stuetemperatur. Plasticposer, der er mærket til madvarer helt generelt, kan benyttes til både mager, fed og sur mad.

Aluminiumsfolie duer ikke til sure madvarer
Til gengæld bør du ved aluminiumsfolie tænke dig om. Folien er egnet til indpakning af fede ting som smør og ost og kan også tåle varme. Men sure madvarer som syltede rødbeder eller flåede tomater kan opløse aluminiummet.

Tryksværte og urenheder
Heller ikke køkkenrullen går fri. Selv om det står i mange opskrifter, at man skal tørre fisk eller kødstykker af i køkkenrulle – ja, så er det et rigtigt dårligt råd. Stort set al køkkenrulle er lavet af genbrugspapir og kan altså indeholde både tryksværte fra gamle aviser og andre urenheder.

Brug ikke isboksen til madrester
Med hensyn til genbrug af isbokse, plastikbøtten fra yoghurt eller plastikflaskerne fra sodavand, så er tommelfingerreglen, at du kun må genbruge plasticbeholderne til madvarer, der ikke adskiller sig ret meget fra det oprindelige indhold med hensyn til både surhed og fedtindhold.

Læs mere om opbevaring af madvarer
på næste side.


Varmt mad skal først køles af
Det samme gælder temperaturen. Du skal altså undgå at hælde varme madrester over i en isboks eller fx varm saft over i en sodavandsflaske af plastic.

Affaldsposer må ikke bruges til mad
Poser og beholdere, der ikke er beregnet til madvarer, fx affaldsposer og bæreposer, bør aldrig bruges hverken til opbevaring eller frysning af madvarer.

Pas på opbevaring i krystalglas
Karafler og glas, der er lavet af krystal, indeholder bly. Derfor bør du ikke anvende krystalglas til opbevaring af vin, spiritus, sodavand eller andre madvarer i længere tid, da bly kan vandre fra glasset til fx vin.

Bulede dåser skal smides ud
Dåser, der bulner ud, glas, hvor låget bulner, og utætte og bulede dåser med indvendig tæring skal altid kasseres. Smag ikke på indholdet, du risikerer, det er giftigt.

Lad ikke rester stå i konservesdåser
Hæld altid rester fra konservesdåser over i en skål eller plasticbøtte. Nogle dåser indeholder tin, og det er svært at se, om det er tilfældet. Tin kan give afsmag til maden, og i store mængder kan det give forgiftninger – især hos børn.

Brug keramik, der er beregnet til madvarer
Glasuren på keramik kan indeholde de giftige metaller bly og cadmium. Brug derfor kun keramik til fødevarer, hvis du er helt sikker på, at keramikken er beregnet til det.


Af Lise Mortensen Høy, 502




7. marts 2005 redaktionen
Mere om Mad

Grøn spaghetti med carbonara inspiration

Spaghetti carbonara er de fleste vilde med....meeen den er heavy til hverdag. Vi har ladet os inspirere, og lavet en lettere version med skønne grønne grøntsager.

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefy...

Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for...

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre...

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs med og få hele opskrifen her. 

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler,...

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.