Øl passer godt til julemaden

Mad

Juleaften er i de fleste hjem de dyre rødvines aften, men faktisk passer øl ofte bedre til de retter, der bliver serveret denne aften. Her får du et overblik over, hvordan man kombinerer øl og julemad.


Stærke øl passer godt til fed mad
Julemad er traditionelt set meget fedtholdigt – tænk bare på flæskestegen, anden og den brune sovs. Øl passer rigtigt godt til den slags mad, fordi det nærmest har en rensende effekt i munden. Det er især øl med en en forholdsvis høj alkoholprocent, der er gode til at rense munden for fedt, så man er klar til den fulde smagsoplevelse ved næste bid.

Øl er et godt krydderi i julemaden

Du kan også vælge at bruge øl i julemaden. Øl er et godt krydderi og kan neutralisere fedmen i maden. Det er en god idé at bruge de mørke og kraftigere øl til den smagsfulde julemad. En lys øl vil ikke komme til sin ret i en kraftig brun sovs lavet på andefedt.

Sådan bruger du bedst øl som ingrediens i mad

  • Få overblik over bitterheden og sødmen i de enkelte øl.
  • Find øltyper du kan lide.
  • Sæt ord på de smagsnuancer du kan finde i øllet.
  • Kombiner en ret med nogle af de råvarer/krydderier, som øllet smager af.
  • Brug øllet flittigt til at marinere i og til at mørne i.
  • Undlad i nogle tilfælde at koge øllet for meget ind (bitterheden koncentreres) - eller sørg for at holde bitterheden i skak med syre og sødme.
  • Øl og rodfrugter, kål, løg og peberrod går meget fint sammen.
  • Smag på retten undervejs, så du kan korrigere og smage til.

Hvilke øl passer til julemaden
Forretter
Flødesuppe: Pilsner, classic, hvedeøl og letøl
Kraftig suppe: Stærk pilsner og classic


Kød
Fisk: Letøl, pilsner, classic og hvedeøl
Medister: stærk pilsner og mørk ale
And: Stærk pilsner, lagerøl, bock og mørk ale
Gås: Classic, hvedeøl, mørk ale og bock
Flæskesteg: Stærk pilsner, pilsner, mørk ale, lagerøl og bock
Skinke: Pilsner, stærk pilsner, hvedeøl, letøl og lys ale
Kalkun: Pilsner, hvedeøl, letøl og lys ale

Desserter
Risengrød: Porter, stout, barley wines og hvidtøl
Risalamande: Porter, stout, barley wines og bock
Æbleskiver: Porter stout, barley wines
Chokolade: Porter og stout

Kilde: Det Danske Ølakademi
30. november 2006

Redaktøren anbefaler

Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt i køkkenet, men pas på – ikke hele planten er spiselig. 

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men, det er ikke alle fødevarer som tåler en tur i mikroovnen. Læs med og find ud af hvilke. 

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.