Øl passer godt til julemaden
Juleaften er i de fleste hjem de dyre rødvines aften, men faktisk passer øl ofte bedre til de retter, der bliver serveret denne aften. Her får du et overblik over, hvordan man kombinerer øl og julemad.
Stærke øl passer godt til fed mad
Julemad er traditionelt set meget fedtholdigt – tænk bare på flæskestegen, anden og den brune sovs. Øl passer rigtigt godt til den slags mad, fordi det nærmest har en rensende effekt i munden. Det er især øl med en en forholdsvis høj alkoholprocent, der er gode til at rense munden for fedt, så man er klar til den fulde smagsoplevelse ved næste bid.
Øl er et godt krydderi i julemaden
Du kan også vælge at bruge øl i julemaden. Øl er et godt krydderi og kan neutralisere fedmen i maden. Det er en god idé at bruge de mørke og kraftigere øl til den smagsfulde julemad. En lys øl vil ikke komme til sin ret i en kraftig brun sovs lavet på andefedt.
Sådan bruger du bedst øl som ingrediens i mad
- Få overblik over bitterheden og sødmen i de enkelte øl.
- Find øltyper du kan lide.
- Sæt ord på de smagsnuancer du kan finde i øllet.
- Kombiner en ret med nogle af de råvarer/krydderier, som øllet smager af.
- Brug øllet flittigt til at marinere i og til at mørne i.
- Undlad i nogle tilfælde at koge øllet for meget ind (bitterheden koncentreres) - eller sørg for at holde bitterheden i skak med syre og sødme.
- Øl og rodfrugter, kål, løg og peberrod går meget fint sammen.
- Smag på retten undervejs, så du kan korrigere og smage til.

Hvilke øl passer til julemaden
Forretter
Flødesuppe: Pilsner, classic, hvedeøl og letøl
Kraftig suppe: Stærk pilsner og classic
Kød
Fisk: Letøl, pilsner, classic og hvedeøl
Medister: stærk pilsner og mørk ale
And: Stærk pilsner, lagerøl, bock og mørk ale
Gås: Classic, hvedeøl, mørk ale og bock
Flæskesteg: Stærk pilsner, pilsner, mørk ale, lagerøl og bock
Skinke: Pilsner, stærk pilsner, hvedeøl, letøl og lys ale
Kalkun: Pilsner, hvedeøl, letøl og lys ale
Desserter
Risengrød: Porter, stout, barley wines og hvidtøl
Risalamande: Porter, stout, barley wines og bock
Æbleskiver: Porter stout, barley wines
Chokolade: Porter og stout
Kilde: Det Danske Ølakademi
Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift
Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.
Pandekagedag - 3 lækre opskrifter
Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...
Mørbradgryde med pølser og paprika
Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...
Kan man vende sølvpapir forkert?
Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.
Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned
De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...
Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks
Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.
Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder
Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer.
Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme
Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...
Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade
Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...
Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme
Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig.
7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen
Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...
Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...
Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...
Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter
Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.
Vi spiser giftig mad: Her er, hvad du skal holde øje med
79% af danskerne kan finde på at spise fødevarer, selvom ’’sidste anvendelsesdato’’ er overskredet. Fødevarerne kan dog gøre dig alvorlig...
Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen
De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...