Foto: Lene K.

5 nemme retter og snacks med æbler fra haven.

Æbler er gode at have ved hånden og i haven. Her er 5 nemme og hurtige måder at få gavn af æblerne som snacks og både i det salte og det søde køkken.

En stor del af de æbler, haven beriger os med, bliver aldrig brugt. For der er grænser for, hvor mange gammeldags æblekager vi kan nå at sætte til livs på en sæson, ikke?

Men æbler kan anvendes i utallige retter. Også i det salte køkken. Her er fem forskellige ideer til at tørre, stege, moste, rive og bage den ædle frugt. 

1. Stegte æbler med kalkunbacon

Steg 2 pakker kalkunbacon på en stor stegepande. Læg baconstykkerne på en tallerken, hæld lidt fedtstof på samme pande og steg ved svag varme 4 mellemstore æbler skåret i både. Krydr med lidt peber.

Når æblerne er bløde og gennemstegte, lægges baconstykkerne ovenpå. En opdateret version af den gamle danske ret æbleflæsk. Mums på et stykke groft rugbrød.

2. Friskpresset æblemost

Dit ultimative middel, hvis du ønsker at få brugt alle havens æbler. Høst dem, vask dem, skær dem i store stykker, most dem (har du ikke lige adgang til en mostpresse, så kan en saftpresser også bruges), hæld i fryseposer og frys ned. Så har du æblemost til hele vinteren. Her er presset halvt gulerødder, halvt æbler. 

3. Tørrede æbleringe 

Det er hyggeligt at have æbleringe hængende til tørre i køkkenet, men når sandheden skal frem, så er de nødt til at hænge der i dagevis, inden de er tørre, og man risikerer både spind og støv.

Bag dem i stedet i ovnen ved  ca. 75° i et par timer. Så er de klar til at blive trukket på snor eller puttet i bagværket, den hjemmelavede mysli, de kommende juledekorationer, på glas som små julehilsner, i teen osv.

4. Bagte æbler med kanelsukker og skyr 

Skær æblet i halve, fjern kernehuset og drys med kanel og sukker. Bag ca. 10 min. ved 175 °, til snitfladen er gylden og æblet blødt. Serveret med skyr er det ovnbagt efterårshygge på den sunde måde.

Bliver det for kedeligt, så udskift sukkeret med marcipan og servér med flødeskum i stedet for skyr.

5. Revne æbler med crüsli og flødeskum

Rist 1 dl havregryn, 1 dl solsikkekerner, 1 dl sesamfrø og 1 dl hakkede nødder i 25 g smør og 1 dl sukker på en hed pande. Hæld crüslien ud på en tallerken til afkøling. Riv imens 4-6 æbler groft og læg som bund i en skål.

Pisk 2 dl fløde til skum. Drys crüslien ud over æblerne og kom flødeskum øverst. Fløden kan skiftes ud med mager creme fraiche.

6. september 2016
Mere om Mad

Supernem ret: Pastafad med kylling

Pastafad med kylling er en one pot pasta tilberedt i ovnen. Det er supernemt. Du skal bare komme det hele i et ovnfastfad, ind i ovnen og så er der aftensmad en lille times tid senere. Gremolata som drys på pastafadet giver ekstra smag.

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs...

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...