Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad

Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk. 

Fødevarestyrelsen opfordrer til at indtage mindst 600 gram frugt og grøntsager om dagen.
Fødevarestyrelsen opfordrer til at indtage mindst 600 gram frugt og grøntsager om dagen. Foto: iStock

Er det usundt at spise ikke-økologisk mad?

I mange år har forbindelsen mellem sundhed og økologi været et omdiskuteret emne i Danmark. Hvor nogle mennesker argumenterer for, at du er sundere, hvis du spiser økologisk, argumenterer andre for, at pesticidrester i ikke-økologisk mad ikke har nogen sundhedsmæssige konsekvenser.

Nu står det dog klart, at folk der spiser økologisk også lever sundere. Det er dog ikke på fordi de indtager færre pesticide-rester, men fordi de generelt spiser sundere.

600 gram frugt og grønt om dagen

Selvom diskussionen om sundhed og økologi skaber stor uenighed, er der nemlig én ting, de fleste forskere kan blive enige om: Indtagelse af frugt og grøntsager har vigtige sundhedsfremmende effekter.

Fødevarestyrelsen opfordrer til at indtage mindst 600 gram frugt og grøntsager om dagen, fordi et øget indtag af frugt og grøntsager har en sundhedsfremmende effekt.

Ny forskning: Der er sammenhæng mellem økologi og sundhed

Kostrådet om at spise mindst 600 gram frugt og grøntsager om dagen bliver fulgt at flere og flere danskere – men langt fra alle.

De økologiske forbrugere lever dog i højere grad op til kravene end andre.

En dansk spørgeskemaundersøgelse for OrgHealth, offentliggjort af Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer (ICROFS), viser nemlig, at mennesker, der køber økologisk mad i højere grad lever op til kostrådenes anbefalinger, end mennesker, der ikke spiser økologisk.

Her er resultaterne fra undersøgelsen

Ifølge centerleder Niels Halberg fra ICROFS viste den danske spørgeskemaundersøgelsen med i alt 1500 deltagere blandt andet, at når forbruget af økologi øges, så stiger forbruget af frugt og grøntsager også. Derudover viste undersøgelsen, at forbruget af kød går ned, så snart andelen af økologi øges.

Når der i denne sammenhæng tales om, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, er der således kun tale om højere indtag af frugt og grønt – ikke hvorvidt pesticidrester i ikke-økologisk mad er skadeligt for dit helbred eller ej.

Derfor spiser forbrugere af økologi mere frugt og grønt

Ifølge undersøgelsen skyldes økologi-forbrugernes høje indtag af frugt og grøntsager ikke bare, at de danske forbrugere af økologi ønsker at være sunde.

Den anden forklaring kan nemlig være, at prisen på økologisk kød er markant dyrere end prisen på konventionelt kød.

Og en helt tredje forklaring kan være danskernes stigende bevidsthed, når det kommer til dyrevelfærd og påvirkning af klimaet.

Kilder: Fødevarstyrelse, ICROFS, Søndagsavisen

13. marts 2018
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...

3 vitaminer og mineraler der hjælper på din søvn

Mad Har du svært ved at falde i søvn, sove hele natten eller er træt i løbet af dagen? Så læs med her og find ud af, hvad du selv kan gøre for...