Du kan glæde dig til snart at kunne plukke ramsløg i de danske skove ... De dukker som regel op, når anemonerne er på det sidste. Så afhængig af vejret, vil du kunne se dem hen i marts måned.
Du kan glæde dig til snart at kunne plukke ramsløg i de danske skove ... De dukker som regel op, når anemonerne er på det sidste. Så afhængig af vejret, vil du kunne se dem hen i marts måned. Foto: istockphoto

Nu kan du plukke ramsløg i skoven

Ramsløg er en delikat krydderurt, som vokser frit i den danske skovbund. Men vær forsigtig, da ramsløget kan forveksles med andre giftige planter.

Ramsløget er en af de krydderurter, som frit kan plukkes fra den danske natur. Ramsløget vokser primært i kystnære løvskove, lunde og småkrat, og trives bedst i fugtig og blød jord.

Allerede i slut februar og start marts kan du plukke og bruge ramsløget i køkkenet.

I visse områder i Danmark spreder ramsløget sig så kraftigt, at planten næsten betragtes som ukrudt. Så chancerne for at få en god høst med hjem, er store.

Ramsløg: En velsmagende grøntsag

Ramsløget er en løgplante, der nemt kendes på dens lange smalle løg og langstilkede grønne blade.

I dag er ramsløget meget udbredt og dyrkes i store dele af Europa. Mange har forelsket sig i grønsagens mange kvaliteter – for foruden ramsløgets karakterisktiske smag, har den et meget højt c-vitaminindhold, og indeholder stoffer, der virker antibiotisk og styrker immunforsvaret.

Størstedelen af smagen og kraften sidder i ramsløgets unge blade, men du kan sagtens bruge hele planten i køkkenet.

Ramsløg kan forveksles med andre giftige planter

Ramsløget har ingen specielle kendetegn før blomsteringen begynder, og mange forveksler også høsttidløs og liljekonval med ramsløget, hvilket kan være risikabelt.

Høsttidløs er en meget giftig plante, som ved indtagelse kan forvolde store skader. I Tyskland har forvekslingen desværre resulteret i mange skader og hele seks dødsfald. Høsttidløs er ikke så udbredt i Danmark, men du skal stadig være varsom.

Du kan også forveksle liljekonval med ramsløg. Liljekonvalen vokser mange steder i Danmark, men er ikke så lige så giftig, som høsttidløs – den kan dog forvolde mange smerter i maveregionen.

Men lad dig ikke skræmme! Du kan altid kende ramsløget ved bladenes stærke duft af hvidløg. Er du dog i tvivl, skal du ikke plukke planten.

29. februar 2016
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...