Syltning af friske grøntsager - 5 nemme opskrifter

Mad

Hæld sensommerens store udvalg af friske grønsager på glas - rødbeder, lime-citron pickles, grønne tomater, grøntsagspickles, blommechutney. Få 5 lækre opskrifter her.

Der er meget fra haven, der kan syltes.
Der er meget fra haven, der kan syltes.

Forberedelse til syltningen

Sørg for, at råvarerne er friske og af bedste kvalitet. Og rengør sylteglassene omhyggeligt, og skyl dem i Atamon.

1. Syltede små hele rødbeder

  • 1 kg små rødbeder
  • 3/4 l eddike 
  • 300 g sukker
  • 4 hele nelliker
  • 2-3 skiver peberrod
  • Atamon

Sådan gør du (syltede rødbeder)

Vask rødbederne grundigt, og kog dem ca. 20 min. i letsaltet vand - afhængigt af størrelse. Skyl straks rødbederne i iskoldt vand, og gnub skallen af. Bring eddiken i kog, og tilsæt sukker og nelliker. Kom rødbederne i et glas skyllet i Atamon sammen med peberroden, hæld den kogende lage over, og luk glasset.

2. Lime-citron-pickles

Smager forrygende til indisk mad - karryretter og de fleste gryderetter.

  • 4 lime, helst økologiske
  • 2 citroner, helst økologiske
  • 60 g salt
  • 1 spsk. sennepskorn
  • 1 tsk. fennikelfrø
  • 2 stjerneanis
  • 3 tørrede chilier
  • 200 g rørsukker
  • 1 spsk. stødt ingefær
  • 3/4 dl vand
  • Atamon

Sådan gør du (lime-citron-pickles)

Skær limefrugterne i kvarte og citronerne i både, og kom dem i en skål. Drys med salt, og lad det trække i 24 timer. Rist sennepsfrø, fennikelfrø, stjerneanis og chili i en tør sautérpande eller gryde, til kornene begynder at poppe.

Tag panden af varmen, tilsæt den afdryppede saft fra citrusfrugterne, sukker, ingefær og vand, og kog 2 min., til sukkeret er opløst. Kom lime og citron i et sylteglas skyllet i Atamon, og hæld lagen over, så frugterne er dækket. Luk glasset, og opbevar frugterne mindst 4 uger i køleskab, før de spises. 

3. Syltede grønne tomater

Smager skønt til stegte kødretter - eller en stegt rødspætte.

  • 1 kg grønne umodne tomater
  • salt
  • 3/4 l vand
  • 3/4 l eddike

Kogelage

  • 1/2 l hvidvinseddike
  • 600 g sukker
  • 1 stang vanilje
  • 1 stang kanel
  • 2 tørrede chilier

Sådan sylter du grønne tomater

Skyl tomaterne, og skær stilken væk. Gnid derefter tomaterne med salt, og lad dem trække et døgn ved stuetemperatur. Tør saltet af tomaterne, og kog dem ca. 3 min. i vand og eddikeblandingen. Tag tomaterne op, og skyl dem straks i koldt vand. Bring eddike, sukker og krydderier i kog, tilsæt tomaterne, og lad dem koge ca. 5 min. Skyl sylteglasset i Atamon, fyld det med tomaterne og kogelagen, og luk til.

Læs mere om syltning af grønne tomater her

4. Grønsagspickles med karry

Lækker til fx oksebryst, roastbeef og smørrebrød, eller du kan bruge den finthakket til remoulade.

  • 200 g blomkål
  • 200 g gulerod
  • 1 00 g skalotteløg
  • 200 g små tomater
  • 200 g grønne bønner

Saltlage:

  • 1 l vand
  • 125 g salt

Kogelage

  • 1 l eddike 
  • 375 g sukker
  • 1 brev Melatin syltekrydderi
  • 2 tsk. karry
  • 1 tsk. gurkemeje
  • Atamon

Sådan gør du (Grønsagspickles med karry)

Rens grønsagerne, og skær dem i mindre stykker, og pil skalotteløgene. Bring vand og salt i kog, og køl af. Hæld saltlagen over grønsagerne, og lad dem trække natten over. Bring eddiken i kog, tilsæt sukker og krydderier, og lad lagen koge et par minutter.

Tag grønsagerne op, og kassér saltlagen. Blanchér grønsagerne et par minutter i kogelagen - tomaterne skal dog først i til sidst, de skal højst have nogle sekunder. Skyl grønsagerne i koldt vand, og kom dem i Atamonskyllede sylteglas. Sæt kogelagen til afkøling, og hæld den over grønsagerne, når den er helt kold. Luk til.

5. Blommechutney

Perfekt til vinterens gryderetter. 

  • 1 kg blommer
  • 350 g rørsukker
  • 1/4 l hvidvinseddike
  • 100 g rosiner
  • skallen af
  • 1/2 citron
  • 2 fed hvidløg
  • 30 g frisk ingefær
  • 1 løg
  • 25 g salt
  • 1 tørret chili
  • Atamon

Sådan laver du blommechutney

Skær blommerne i mindre stykker, og hak citronskal, hvidløg, ingefær og løg fint. Kom det hele i en gryde, tilsæt sukker, eddike, rosiner og chili, og bring det langsomt i kog. Lad chutneyen koge ca. 1 1/2 time, til den begynder at tykne, hæld den på glas skyllet i Atamon, og luk til.

3 gode syltetips

  1. Opbevar de syltede ting et tørt, mørkt og køligt sted.
  2. Hvis tingene begynder at gære en lille smule, kan du redde dem med et opkog og derefter hælde dem tilbage på rengjorte glas.
  3. Kommer der mugangreb, bør de syltede ting kasseres.
30. august 2016
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

Vi spiser giftig mad: Her er, hvad du skal holde øje med

Mad 79% af danskerne kan finde på at spise fødevarer, selvom ’’sidste anvendelsesdato’’ er overskredet. Fødevarerne kan dog gøre dig alvorlig...

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.