Natten over - Havregrød

De travle morgener inden arbejde byder sjældent på tid i køkkenet. Det kan derfor være svært at finde tiden til en sund og nærende morgenmad, hvorfor morgenmaden til tider bliver meget simpel eller helt springes over. Men hvorfor ikke forberede en sundt og nærende måltid aftenen forinden, så det blot er, at stå op og nyde det? Her er natten over-havregrød et god eksempel.

Af: Anne Sofie Thyssen, 22. marts 2021

Det er et gammel trick at lægge havregryn i blød natten over, så der står en sund og fiberrig morgenmad og venter, når vækkeuret ringer - Bircher mysli er klassikeren, og natten over-grød er den trendy udgave. Opskriften er super simpel med grovvalsede havregryn, omegafyldte frø og mandler med skind - de sidste bliver bløde og store, mens de suger appelsinjuice og kombucha (eller vand) til sig. Resultatet er saftigt og mildt og parat til at blive sødet med lidt frugt.

Opskriften stammer fra bogen “Spis bedre - med River Cottage”, hvor bogen meget enkelt hjælper dig til “at spise bedre” gennem 7 veje til en ny kost. Bogen byder på over 100 simple opskrifter der hverken går kompromis med kvalitet og eller sundhed. 

Skribenten Hugh Fearnley-Whittingstall anbefaler fra egen erfaring, at tilføje en håndfuld rosiner (som også kan ligge i blød med havregrynene) eller et revet æble - måske endda begge dele…Han tilføjer endvidere, at hvis du bruger chia-og/eller hørfrø, får retten en karakteristisk, lidt ‘fedtet’ som ikke alle er vilde med - men det er han bestemt!

Hugh Fearnley-Whittingstall’s opskrift på natten over-grød får du her:

Det skal du bruge til 4 personer:

 

  • 120 gr. (7-8 spsk) grov- eller finvalsede havregryn

  • 1 stor håndfuld (30 gr) blandede nødder og frø, f.eks. mandler, græskar- og solsikkekerner, birkes, hør- og chiafrø

  • Saften fra 1 stor eller 2 små appelsiner 

  • 1 lille gæas (1,5 dl) kombucha eller vand

 

Til servering:

 

  • 1 håndfuld rosiner, hakkede tørrede abrikoser eller anden tørret frugt (eventuelt lagt i blød med havregrynene) og/eller 1 håndfuld bær, en skiveskåret lille banan eller et æble, hakket eller groftrevet-

  • 1-2 store spsk yoghurt naturel eller kefir (valgfrit)

  • Ristede boghvedegryn (valgfrit)

 

Sådan gør du:

 

  1. Bland havregryn, nødder og frø i en dyb tallerken og tilsæt eventuelt tørret frugt. Tilsæt appelsinsaft og kombucha eller vand. Rør rundt.

  2. Læg låg på tallerkenen og stil den i køleskabet eller på et koldt sted 6-8 timer eller natten over. Tag gerne grøden ud af køleskabet, en halv time inden den skal spises så den ikke er iskold. 

  3. Server med din yndlingsfrugt. Du kan også tilsætte en skefuld yoghurt eller kefir og tilføre knas med et drys ristede boghvedegryn. 

 

Bogen: Spis bedre med River Cottage udkommer den 31. marts 2021 på forlaget Strandberg Publishing

22. marts 2021 Anne Sofie Thyssen
Mere om Mad

Grøn spaghetti med carbonara inspiration

Spaghetti carbonara er de fleste vilde med....meeen den er heavy til hverdag. Vi har ladet os inspirere, og lavet en lettere version med skønne grønne grøntsager.

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefy...

Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for...

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre...

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs med og få hele opskrifen her. 

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler,...

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.