Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Af: Anders Karmark Pedersen & Mikkel Hede, 7. februar 2018

Mørbradgryde med paprika, fløde og pølser

Enhver husholdning har brug for en lækker og nem opskrift på mørbradgryde. Der findes mange forskellige eksotiske udgaver af mørbradgryden. Denne opskrift er ikke en af dem. Idényts mørbradgryde er den klassiske, danske mørbradsgryde kogt ned til det mest basale.

Opskriften stammer fra vores kokke i kantinen her på idényt / Benjamin Media, og den er altid et hit, når de serverer den. En meget velsmagende detalje ved denne mørbradgryde er de gode chorizopølser, kokkene anvender. De giver en lille smule ekstra bid end cocktailpølser, som de fleste nok forbinder med en mørbradgryde. Cocktail-pølser kan selvfølgelig også anvendes. 

Ingredienser i mørbradgryden

til 4 personer 

 • 8 svinemørbradbøffer af ca. 50 gram hver
 • 200 gr små pølser (i denne opskrift har vi brugt små chorizo-pølser)
 • 2 fed fint hakkede hvidløg
 • 100 gram groft hakkede løg
 • 50 gram perleløg (friske, frosne eller fra glas)
 • 100 gr gulerødder i store tern (ca 1x1 cm)
 • 50 gr champignon i kvarte
 • 1 spsk paprika
 • 1 tsk timian (tørret eller frisk)
 • 1 spsk tomatkoncentrat
 • 5 dl vand
 • 2 dl piskefløde
 • 2 tsk rapsolie eller olivenolie
 • Salt og peber
 • Persille
 • Evt. mel og vand til jævning

Sådan gør du:

 • Steg/brun mørbradbøfferne på en varm pande i 1 tsk olie. Brun derefter champignonerne af på den samme pande, mens panden stadig er varm.
 • Sautér de hakkede løg og hvidløg i 1 tsk. olie i en gryde, til de er blanke.
 • Tilsæt alle de øvrige indgredienser (undtagen bøfferne) og lad det hele simre ved middel varme i ca 35 min.
 • Tilsæt bøfferne og lad det hele simre videre i yderligere 10 min. Smag til med salt og peber. Strø hakket persille hen over retten.
 • Jævn evt. retten, hvis der er behov for det. Det er en smagssag, hvor tyk man ønsker sin gryderet.

Servér med ris eller kartoffelmos

Det er også en smagssag, hvad man ønsker at servere til sin mørbradgryde. Både ris og kartoffelmos egner sig fortrinligt. Du kan også nøjes med groft brød, du kan dyppe i mørbradgryden, og supplere med en lækker salat.

Mørbradgryde med bacon og flåede tomater

Har du lyst til at peppe din mørbradsgryde op med bacon, så er det naturligvis også en mulighed. Du kan enten stege baconen på panden, efter champignonerne er taget af. Eller du kan anvende en ny pande. Afslut i begge tilfælde med at lade noget af fedtet fra baconet trække af på et stykke køkkenrulle. Sørg også for at holde lidt tilbage på saltningen, hvis du bruger bacon. 

Du kan naturligvis også supplere med en dåse flåde tomater, hvis du har lyst til det.

Hvor sidder mørbraden på en gris?

Mørbradgryde klar til servering.  
En stor portion mørbradgryde til, når du har gæster.   

Mørbraden på en gris er det, man på engelsk kalder for "tender loins". Det er et fedtfattig stykke kød, der sidder på indersiden af rygraden. En klassisk mørbradgryde tilbredes på svinemørbrad. Der sidder en mørbrad det samme sted på vores øvrige slagtedyr. 

Nogle gange får du et stykke mørbrad at arbejde med, som vil have bedst af at blive afpudset. Det gør du ved at fjerne bimørbraden, som er et lidt mere senet stykke kød, som ikke rigtig hænger sammen med den øvrige mørbrad. Derudover kan du også med fordel fjerne hinden omkring mørbraden.

Afpudsning er sjældent strengt nødvendigt med den velbehandlede stand, man i dag køber mørbrad i. En mørbradgryde skal dog netop være mør, så en lidt finpudsning og afpudsning er aldrig af vejen.  

7. februar 2018 Anders Karmark Pedersen & Mikkel Hede
Mere om Mad

Grøn spaghetti med carbonara inspiration

Spaghetti carbonara er de fleste vilde med....meeen den er heavy til hverdag. Vi har ladet os inspirere, og lavet en lettere version med skønne grønne grøntsager.

Boller i karry med æblesalat

Nem og hurtig aftensmad, her boller i karry med tilbehør af ris og æblesalat.

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefy...

Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for...

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre forsøger at jonglere arbejde med børnepasning. En helt oplagt aktivitet er at få børnene med i køkkenet. Her får du tips til, hvordan børnene også kan hjælpe til med at få mad på bordet, samt en lækker opskrift op chicken tikka masala. 

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs...

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehummus!

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.