Møllerkonens klejner

Så er du klar til at vride klejner! Her får du opskriften...

Møllerkonens klejner


Det skal du bruge:
• 1 1/2 dl kaffefløde
• 50 g smør
• 125 g sukker
• 3 æg
• 1 tsk natron
• 600-700 g mel
• 1 liter rapsolie

Bland ingredienserne
Rør kaffefløde, smør, sukker og æg godt sammen. Bland natron i det meste af melet (gem et par dl til æltning) og rør melet i 'det våde'.

Skal på køl 1/2 time
Ælt nu rigtigt godt sammen. Bliv ved med at tilsætte mel, indtil dejen er så lind, at den slipper hænderne. Stil dejen på køl i ca. 1/2 time.


Rul dejen ud
Rul ud på et meldækket bord, indtil dejen er 3-4 mm tyk. Skær den i diagonale tern med en klejnespore. Lav et lille hul i midten på hver tern.

Så skal klejnen vrides
Så er du klar til at vride klejner. (Hvis du aldrig har prøvet det før, så er proceduren: Tag fat i hver ende af klejnen. Før den ene ende igennem hullet og ud på den anden side. Træk nu i hver ende. Vupti. Klejnen er vredet.

Varm olien op
Hæld olien i en tykbundet og stor gryde, og varm olien op. Brug tændstikprøven: Stik en tændstik ned i olien. Når olien bobleromkring tændstikken, er temperaturen perfekt.

Kun et par minutter
Læg forsigtigt klejnerne ned i olien, og vend dem, så snart de popper op og flyder i overfladen. De skal ikke have mere end et par minutter.

Brug en hulske
Tag dem op med en hulske, og læg dem på fedtsugende papir (eller et rent klæde i en snæver vending). Lad dem køle af et par minutter, og servér dem rygende varme og sprøde drysset med flormelis.

Kog mindre portioner
Kog hellere mindre portioner ad gangen end hele dejen på én gang. Du kan have sagtens have dejen stående på køl en uges tid, hvis du har brugt friske ingredienser.




23. november 2005
Mere om Mad

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous vide-teknikken, der giver mørt og saftigt kød.

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men, det er ikke alle fødevarer som tåler en tur i mikroovnen. Læs med og find ud af hvilke. 

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.