Foto: Getty Images

Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for hele familien

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre forsøger at jonglere arbejde med børnepasning. En helt oplagt aktivitet er at få børnene med i køkkenet. Her får du tips til, hvordan børnene også kan hjælpe til med at få mad på bordet, samt en lækker opskrift op chicken tikka masala. 

Af: Karoline Faxe , 30. marts 2020

Lukkede institutioner, skoler og arbejdspladser. Lige nu er tidskabalen ved at styrte sammen for mange forældre, der både skal finde på aktiviteter til børnene, samtidig med at de balancerer hjemmearbejde eller hverdagen som en del af hele Danmarks beredskab. En oplagt anledning til at få børnene med i køkkenet. 

Det er en sjov og lærerig aktivitet for børn i alle aldre, der både hjælper dig med at nå i mål med aftensmaden og at holde dem beskæftiget, når iPad’en og legetøjet bliver for kedeligt. De store børn kan nemlig sagtens stå for at få aftensmad på bordet til hele familien.

Put læring ind i madlavningen

Madlavning kan også bruges som en pause fra børnenes skoleundervisningen ved i stedet at bringe læringen ud i køkkenet. Indlæring og madlavning nemlig hånd i hånd. I køkkenet vil barnet lære om at regne, læse og få en bedre forståelse for mad gennem leg og praksis.

Her får du 5 gode råd til at få børnene med i køkkenet under nedlukningen.

 1. Giv børnene medbestemmelse og ansvar
  Giv børnene motivation til madlavningen ved at lade dem bestemme, hvilken ret I skal lave. Lad dem fx bladre kogebøger igennem eller lede efter opskrifter online.

 2. Sæt benspænd op
  Giv eksempelvis børnene den opgave, at retten mindst skal indeholde to grøntsager, og lad dem bestemme, hvilke grøntsager det skal være.

 3. Accepter køkkenkaos
  Slip kontrollen og lad børnene bestemme, hvad der skal laves, og hvordan det skal gøres. Måske bliver det ikke lige præcis, som du selv ville have gjort det, men det giver dem en stolthed omkring måltidet – og forhåbentlig lysten til at være med igen en anden dag.

 4. Giv de sjove opgaver videre
  Hjælp børnene med madlavningen ved at tage de ’sure’ tjanser som fx kartoffelskrælning og opvask, så de i stedet kan fokusere på at smage kødsovsen til eller rulle pizzadejen.

 5. Bag kager
  Børn elsker kage – alt fra chokoladekage til pandekager. Husk, at der også skal være plads til det søde køkken, hvor de lærer at slå æg ud og pynte med glasur. 

Chicken tikka masalaKarolines Køkken

Chicken tikka masala - en god ret til hygge i køkkenet

Chicken tikka masala er en indisk kyllingeret med masser af skønne krydderier. Denne version af chicken tikka masala er med frisk ingefær og gurkemeje.

Det skal du bruge

Marineret kylling
1 dl Cheasy ® skyr naturel
3 små, knuste fed hvidløg
1 spsk fintrevet frisk ingefær
1 tsk garam masala
250 g kyllingefilet i mundrette stykker

Sauce
10 g smør
1 spsk fintrevet frisk gurkemejerod
1 finthakket zittauerløg (ca. 100 g)
2 spsk koncentreret tomatpuré
3 spsk finthakkede salte cashewnødder
2½ dl Cheasy ® til madlavning 4%
1½ tsk groft salt
1 spsk grofthakkede salte cashewnødder
½ tsk tørrede chiliflager

Tilbehør
100 g ris, fx brune ris, parboiled - koges
salat af 200 g fintsnittet spidskål og
1 syrligt æble i små tern (ca. 100 g)

Sådan gør du

Marineret kylling
Rør skyr, hvidløg, ingefær og garam masala sammen og kom marinaden i en frysepose. Kom kyllingestykkerne heri og lad dem marinere i køleskabet i mindst ½ time - gerne længere. Fordel kylling og marinade i et lille ovnfast fad og bag midt i ovnen.

Sauce
Kom smør og gurkemeje i en kold pande. Skru op til kraftig varme og rør i blandingen til smørret er smeltet. Svits løg, tomatpuré og cashewnødder i gurkemejesmørrret i ca. 1 min. Tilsæt Cheasy 4%, salt og kyllingestykker. Varm saucen igennem og smag til. Drys med cashewnødder og chiliflager og server med kogte ris og spidskålssalat.

Bagetid
Ca. 15 min. ved 225° - traditionel ovn.

Tip: Brug handsker når du river gurkemeje - det farver meget.

Opskriften er fra Karolines Køkken

30. marts 2020 Karoline Faxe
Mere om Mad

Grøn spaghetti med carbonara inspiration

Spaghetti carbonara er de fleste vilde med....meeen den er heavy til hverdag. Vi har ladet os inspirere, og lavet en lettere version med skønne grønne grøntsager.

Boller i karry med æblesalat

Nem og hurtig aftensmad, her boller i karry med tilbehør af ris og æblesalat.

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefy...

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs med og få hele opskrifen her. 

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler,...

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.