Middag uden stress

Overrask vennerne med en 3-retters menu – uden at du bliver stresset. Det tager højst 1 time at lave menuen


Af Gitte Heidi Rasmussen, idényt nr. 1, 2006
Fotos: Marianne Bjerre

Flanksteak med peberskum
(4 pers.)
Foto: Marianne Bjerre
Ingredienser:
1 kg rodfrugter; pastinak, persillerod, rødbede, gulerod, jordskok, majroe, kålrabi
1 helt hvidløg
Ca. 4 spsk. olivenolie
Timian og rosmarin
Salt, peber og hakket persille.
3⁄4 kg okse- eller kalveflanksteak
4 spsk. olivenolie

Peberskum:
2 spsk. olivenolie
1 rød peber i tern
1 hakket løg
1 dl tør hvidvin
11⁄2 dl kalvebouillon
100 g mascarpone

Skær de skrællede rodfrugter i mindre stykker, hvidløget i fed. Kom delene i et ovnfast fad, dryp med olivenolie, og drys med krydderurter, salt og peber. Bag grønsagerne i ca. 30 min. ved 210°.
Til peberskummet steges peberfrugt og løg i olie i ca. 5 min., uden at det tager farve. Tilsæt hvidvin og bouillon og lad det simre i 10 min. Tilsæt mascarpone og blend saucen. Smag til med salt og peber.
Steg flanksteaken i 4-6 min. på hver side afhængigt af tykkelse, og krydr med salt og peber. Lad kødet hvile lidt, inden det skæres i skiver og serveres med persilledryssede rodfrugter samt peberskum.

Spansk kylling
(4 pers.)
Foto: Marianne Bjerre
Ingredienser:
4 kyllingefileter
4 timiankviste
20 tynde skiver chorizo
4 spsk. olivenolie
11⁄2 dl tør sherry eller hvidvin
100 g blandede oliven
6 appelsiner
100 g manchego-ost
1 stor håndfuld rucola
Salt, peber

Bank kyllingefileterne fladere, læg en timiankvist på hver, og dæk kødet med chorizo.
Brun kyllingefileterne i 2 min. på hver side i olien. Tilsæt sherry, og lad simre i 5 min., til kødet er stegt. Smag til med salt og peber.
Skræl appelsinerne, fjern de hvide hinder, og skær frugten i skiver.
Bland med oliven, ost i flager og rucola.

Chokolade espres
(4 pers.)Foto: Marianne Bjerre

Ingredienser:
1⁄4 dl stærk kaffe gerne espresso
4 skiver fugtig Chokoladekage eller brownie
1 l chokoladeis.
1⁄2 dl piskefløde
100 g mørk chokolade

Til desserten kan du bage en fugtig chokoladekage eller købe en færdig. Kom kaffe, fløde og chokolade i en tykbundet gryde, og varm forsigtigt massen op, til fløde og kaffe er varm og chokoladen lige er smeltet.
Du kan evt. vælge at smelte over vandbad.
Læg en stor kugle is på hvert stykke kage, og dryp chokoladesaucen hen over. Servér straks.

Lynstegte rejer i hvidløg
(4 pers.)
Foto: Marianne Bjerre
Ingredienser:
400 g thai-rejer
3 fed hvidløg i skiver
2 spsk. olivenolie
250 g cherrytomater
1 spsk. citronsaft
Salt, peber og hakket persille

Til denne forret skal du vælge de halvstore rejer, som ofte kan købes frosne. Begynd med at flække rejerne til halespidsen med en skarp kniv. Steg de flækkede rejer i olivenolie og finthakket hvidløg i ca. 2 min. Tilsæt modne cherrytomater, og steg videre i endnu 1-2 min. Dryp retten med citronsaft, og krydr med salt og peber.
Lige før servering drysses med hakket persille.
30. januar 2006
Mere om Mad

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous vide-teknikken, der giver mørt og saftigt kød.

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men, det er ikke alle fødevarer som tåler en tur i mikroovnen. Læs med og find ud af hvilke. 

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.