Foto: iStock

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du bliver helt sikkert klogere.

1. Hvedemel - klassikeren med solid bageevne

Hvedemel kræver næppe nogen større præsentation, men alligevel er der særlige karaktertræk, som de færreste måske tænker over til daglig:
Hvedemel er fintformalede kerne af sorten hvede, alle skaldele er fjernet.

Den gode bageevne skyldes især indholdet af gluten, som har en evne til at suge væske til sig og er smidigt at arbejde med, når man ælter. Gluten får dejen til at beholde luften under hævningen og hjælper gærets virkning på vej. Gluten er dog samtidig et protein, som nogle mennesker er allergiske overfor.
Hvedemel bruges til brød, boller og kager samt til at jævne madretter.

2. Fuldkornshvedemel med alle skaldele og kim

"Fuldkornshvedemel er groftmalede hvedekerner med alle skaldele og kim. Fuldkornshvedemel har en lille bagevne, fordi melet er groftformalet og dermed indeholder større partikler.
Fuldkornshvedemel bør derfor suppleres med hvedemel - for at få brødet til at hæve," kan man læse på Arlas guide til mel.
Fuldkornshvedemel er godt som det sunde 'drys' i hvedebrød – det øger indholdet af kostfibre.

3. Grahamsmel - smagsgiver i madbrød

Grahamsmel minder om fuldkornshvedemel, men er finere malet.
Det er dog stadig ret groft og fungerer bedst som ekstra smags- og strukturgiver i hvedemelsdej. Perfekt til såkaldte 'madbrød'. 

4. Durummel - italienernes foretrukne

Durummel er også en malet hvedesort, hvor skaller og kim er siet fra i forarbejdningsprocessen. Det kaldes 'hård hvede' og har et ekstra højt indhold af gluten, som gør durummel godt til at binde vandet under bagningen.
Du skal være opmærksom på, at durummel giver en gylden, klistret dej, der ikke umiddelbart lader sig ælte så nemt. Det er oplagt til koldhævning i køleskabet i følge Arlas guide til mel.
Italienerne elsker durum og bager masser af durumbrød – det bruges også i pizzaer og pasta.

5. Sigtemel - blanding af hvede og rug

Sigtemel er et blandingsprodukt, som består af 50 procent hvedemel og 50 procent sigtet rugmel, men forholdet kan variere.
Der findes gode opskrifter på bagværk udelukkende lavet af sigtemel, men det er også glimrende som et lille smagsindslag i andre dejtyper.

6. Spelt - den oldgamle hvedesort

Spelt er en oldgammel hvedesort, og oldgammel er ikke et misvisende udtryk, for det blev dyrket og brugt i bronzealderen. Senere er man begyndt at dyrke spelthvede igen, fordi det er sundt og giver brødet en god karaktr.
Dejen må ikke blive for fast, så bliver bagværket for tørt, og ligesom durumhvede giver det en blødere dej.

7. Groft rugmel - en ultrasund kendis

Groft rugmel består selvsagt af rugkerner, som er malet – men stadig med alle skaller osv bevaret i melet.
Det har en ringe bageevne, fordi der ikke er så meget gluten i, så et godt rugbrød kræver en surdej for at hæveprocessen osv kan komme i gang.
Til gengæld er det nok den sundeste form for mel, der fås takket være det høje indhold af fiber.  

8. Hvidhvedemel - ny lys, men grov, sort

Hvidhvedemel er – i modsætning til hvad man måske skulle tro – ikke en ekstra hvid type hvedemel. Det består af en ny, lys hvedesort, HvidHvede, som er fuldkorns, men alligvel kan anvendes som almindeligt hvedemel.

Kilde: Arla.dk

2. december 2016
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...