Mælkebøtter er fyldt med vitaminer og mineraler!
Mælkebøtter er fyldt med vitaminer og mineraler! Foto: istockphoto

Lav en fantastisk pesto af mælkebøtterne i din have

Mælkebøtter bliver ofte bare set som ukrudt i haven, der skal fjernes så snart chancen byder sig. Det behøver ikke altid være tilfældet. Vidste du, at mælkebøtter kan egne sig til madlavning? Her får du eksempelvis opskriften på en lækker, hjemmelavet pesto med mælkebøtter.  

Mælkebøtter på menuen

De fleste af os forbinder mælkebøtter med ukrudt, der skal bekæmpes mellem fliserne, i græsplænen, i blomsterbedene eller med noget du plukker til at fodre dine kaniner med. Det behøver langt fra altid at være tilfældet.

Mælkebøttens blomster og blade er faktisk også spiselige for mennesker, og der findes mange forskellige måder du kan inkorporere dem i din hverdagskost. Mælkebøttens smag minder meget om ruccola.

Mælkebøtter i hverdagsopskrifter

Det er hurtigt og nemt at finde frem til lækre, sprøde mælkebøtteblade næsten uafhængigt af, hvor du befinder dig i Danmark.

Når du plukker mælkebøtter til en opskrift, skal du gå efter dem, der vokser i fugtig jord på et skyggefuldt sted. De mest velsmagende mælkebøtteblomster og -blade er nemlig dem, der ikke har fået for meget sol og som ikke har vokset sig alt for store endnu.

Pluk de forholdsvis små planter, og husk at vaske mælkebøtterne godt og grundigt, inden du benytter dem i en opskrift.

Mælkebøtter er sunde for dig

Mælkebøtter indeholder desuden næsten dobbelt så meget A-vitamin som spinat, der ellers er kendt for sit høje indhold af netop denne vitamin. Mælkebøtter bruges bl.a. også i naturmedicin. Mælkebøtte indeholder derudover meget kalium.

Opskrift på mælkebøttepesto

  • 70 gram pinjekerner
  • 3 fed hvidløg, hakkede
  • 150 gram grovhakkede, friske mælkebøtteblade
  • 1 spsk citronsaft
  • 1 dl ekstra jomfru olivenolie
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk gurkemeje
  • ½ tsk friskmalet sort peber
  • 25 gram frisk revet parmesanost

1. Blend alle indgredienser, pånær parmasanosten i din blender eller med en stavblender indtil pestoens konsistens er glat. Hvis massen er for tyk, kan du tilsætte lidt mere olivenolie.

2. Når pestoen har den rigtige konsistens tilføjer du osten og blender et par gange til massen er godt blandet.

3. Hold pestoen på køl og spis inden 3 dage.

2. juni 2017
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...