Mælkebøtter er fyldt med vitaminer og mineraler!
Mælkebøtter er fyldt med vitaminer og mineraler! Foto: istockphoto

Lav en fantastisk pesto af mælkebøtterne i din have

Mælkebøtter bliver ofte bare set som ukrudt i haven, der skal fjernes så snart chancen byder sig. Det behøver ikke altid være tilfældet. Vidste du, at mælkebøtter kan egne sig til madlavning? Her får du eksempelvis opskriften på en lækker, hjemmelavet pesto med mælkebøtter.  

Af: Amanda Vejle , 2. juni 2017

Mælkebøtter på menuen

De fleste af os forbinder mælkebøtter med ukrudt, der skal bekæmpes mellem fliserne, i græsplænen, i blomsterbedene eller med noget du plukker til at fodre dine kaniner med. Det behøver langt fra altid at være tilfældet.

Mælkebøttens blomster og blade er faktisk også spiselige for mennesker, og der findes mange forskellige måder du kan inkorporere dem i din hverdagskost. Mælkebøttens smag minder meget om ruccola.

Mælkebøtter i hverdagsopskrifter

Det er hurtigt og nemt at finde frem til lækre, sprøde mælkebøtteblade næsten uafhængigt af, hvor du befinder dig i Danmark.

Når du plukker mælkebøtter til en opskrift, skal du gå efter dem, der vokser i fugtig jord på et skyggefuldt sted. De mest velsmagende mælkebøtteblomster og -blade er nemlig dem, der ikke har fået for meget sol og som ikke har vokset sig alt for store endnu.

Pluk de forholdsvis små planter, og husk at vaske mælkebøtterne godt og grundigt, inden du benytter dem i en opskrift.

Mælkebøtter er sunde for dig

Mælkebøtter indeholder desuden næsten dobbelt så meget A-vitamin som spinat, der ellers er kendt for sit høje indhold af netop denne vitamin. Mælkebøtter bruges bl.a. også i naturmedicin. Mælkebøtte indeholder derudover meget kalium.

Opskrift på mælkebøttepesto

  • 70 gram pinjekerner
  • 3 fed hvidløg, hakkede
  • 150 gram grovhakkede, friske mælkebøtteblade
  • 1 spsk citronsaft
  • 1 dl ekstra jomfru olivenolie
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk gurkemeje
  • ½ tsk friskmalet sort peber
  • 25 gram frisk revet parmesanost

1. Blend alle indgredienser, pånær parmasanosten i din blender eller med en stavblender indtil pestoens konsistens er glat. Hvis massen er for tyk, kan du tilsætte lidt mere olivenolie.

2. Når pestoen har den rigtige konsistens tilføjer du osten og blender et par gange til massen er godt blandet.

3. Hold pestoen på køl og spis inden 3 dage.

2. juni 2017 Amanda Vejle
Mere om Mad

Grøn spaghetti med carbonara inspiration

Spaghetti carbonara er de fleste vilde med....meeen den er heavy til hverdag. Vi har ladet os inspirere, og lavet en lettere version med skønne grønne grøntsager.

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefy...

Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for...

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre...

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs med og få hele opskrifen her. 

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler,...

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.