Sådan laver du de allerbedste brunede kartofler

Mad

Forbered dig selv på at blive afhængig af de brune lækkerbiskner. Vi har samlet de bedste tips til at lave fantastiske brunede kartofler til juledagene. 

En af de vigtigste ingredienser til glinsende brunede kartofler er tålmodighed.
En af de vigtigste ingredienser til glinsende brunede kartofler er tålmodighed. Foto: iStock

Ingen juleaften uden brunede kartofler

En af de vigtigste ingredienser til glinsende brunede kartofler er tålmodighed under tilberedningen. Derudover har vi samlet følgende 3 overordnede retningslinjer for at opnå de bedste brunede kartofler:

  1. Brug friske, små kartofler. IKKE konserverede kartofler i et glas, da de typisk er for salte og ikke lige så lækre som friske kartofler.
  2. Brug rigtig smør – ikke margarine eller andre blandingsprodukter.
  3. Du skal give dig god tid til at lave kartoflerne ellers ender det sjældent godt.

Ingredienser til de perfekte brunede kartofler (4 personer)

  • Ca. 1 kg aspargeskartofler
  • 85 g sukker (svarende til 1 dl)
  • 25 g smør
  • 1 spsk. vand

1. Kog kartoflerne

Start med at koge dine kartofler i cirka 8 minutter og lad dem trække. De skal være lige på grænsen til at være færdige, når du tager dem af varmen.

2. Pil kartoflerne og lad dem køle af

Pil kartoflerne forsigtigt og lad dem så køle af. Et vigtigt tip er, at kartoflerne IKKE må være varme, når du tilbedereder dem – det giver en nusset overflade, som ikke er speciel lækker.  

3. Smelt sukker langsomt på en pande

Stil din pande på svag varme og lad sukkeret smelte. Her kommer din tålmodighed på prøve, du skal lade sukkeret smelte stille og roligt, så det ikke brænder på. 

4. Kom lidt vand på panden

Når sukkeret er smeltet kommer du en smule vand på panden, så karamelsaucen bliver til en flot, mørk og flydende konsistens.

5. Vend kartoflerne i karamelsaucen

Dine kartofler burde nu være kølet af og klar til at komme på panden med karamelsaucen. Kom kartoflerne i og vend dem nænsom, så de ikke ødelægges.

6. Kom smør på panden

Når dine kartofler er vendt god tog grundigt i karamelsaucen, skal smørret kommes på panden sammen med dine kartoflerne.

Vend igen forsigtigt i dine kartofler til alt smørret er smeltet og har lagt sig flot hen over dine glinsende, brunede kartofler.

Du er nu klar til at servere.

25. oktober 2017
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

Vi spiser giftig mad: Her er, hvad du skal holde øje med

Mad 79% af danskerne kan finde på at spise fødevarer, selvom ’’sidste anvendelsesdato’’ er overskredet. Fødevarerne kan dog gøre dig alvorlig...

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...