Lær at dyrke oregano, merian, basilikum og hvidløg
Lær at dyrke oregano, merian, basilikum og hvidløg Foto: Flickr.com, husplushave m.fl.

Krydr din pizza med egne urter

Det er ikke svært at lave dit eget pizzabed. Og der findes ikke noget bedre end varm, sprød pizza med drys af egen avl.

Lær at dyrke oregano, merian, basilikum og hvidløg

Dyrkning af basilikum kræver ikke den helt store indsats, men én ting er afgørende for din succes: Basilikum skal have læ for at trives. 

Det er en god idé at starte inde, hvis du vil dyrke basilikum fra frø. Det kan ske allerede først i marts, men du kan nå det endnu. 

Der findes mange sorter, men Sweet basilikum anvendes ofte i madlavningen. Rød basilikum har en skarpere smag, og Lemon basilikum har et strejf af citron. Prøv dig frem, så du finder din favorit.

Frø skal sås tyndt

Så frøene tyndt. Dæk frøene med ca. ½ cm priklejord, og dup forsigtigt jorden på plads med en pegefinger. Vand forsigtigt. Basilikum tåler ikke at tørre ud, så uanset hvor du er i plantens vækst, er det vigtigt at sætte dem et sted, hvor du nemt kan holde øje.

Frøene spirer frem i løbet af en uge, og når du kan se to par blade, kan de sættes i potte. Lad dem endelig blive inde og sørg for, at de får min.  seks timers sollys om dagen. 

Før du sætter dem ud, skal de langsomt tilvænnes ved et par
timers udeliv i dagtimerne. 

Plant dem derefter i bed eller krukke i læ!

Husk at passe din basilikum med vand minimum en gang om ugen og gerne gødning (hver måned). Pas på ikke at vande stilk og blade for meget.

Nip de store blade

Når bladene er blevet store, kan du høste. Nip gerne bladene fra planten, så vokser nye frem. Sætter den blomster, skal de knibes væk, hvis du vil bevare en kraftig smag. Du kan evt. lade et par stængler springe i blomst, for de er både smukke og duftende.

Får du en kraftig vækst, kan du nippe blade fra og tørre dem i ovnen. (ca. 75° i et par timer afhængigt af bladstørrelse). Gem de tørre blade i en lufttæt beholder.

Ingen pizza uden merian og oregano

Du kan vælge mellem mange arter, og planterne er flerårige, så har du fået dem i god vækst, kan du regne med, at de spirer frem igen året efter. Husk dog, at de skal stå beskyttet, når frosten sætter ind.

De to urter bliver ofte forvekslet, men det gør ikke så meget, da de smager næsten ens og kan bruges i de samme retter.

Du kan dyrke oregano/merian på de fleste typer af jord. Urten vil gerne have masser af sol – men den er ikke så vandglad som de øvrige pizza-urter. 

De fleste af arterne danner små tuer og sætter masser af blomster, så de er en fryd for øjet – og insekterne elsker dem.

Havemerian, Origanum majorana, er et godt bekendtskab for dig, som er ny i haven. Vælger du græsk oregano, Origanum Vulgare, får du en mere skarp smag, og Origanum compactum har også en kraftig smag og flotte lilla blomster.

Hvidløg dyrkes fra fed

Hvidløg er nemme at dyrke i haven, men de skal helst sættes i efteråret. 

Du kan faktisk bruge fed fra de løg, du måske har i køleskabet til videredyrkelse, men venter du så langt frem som marts, før de kommer i jorden, skal du regne med, at de bliver små af vækst. Skal du først i gang nu, er det bedre at købe færdige planter på planteskolen.

Hvidløg tilpasser sig din jord, så du vil måske opleve, at de skifter farve fra sæson til sæson.

Vil du dyrke fra fed, gør du sådan: Vælg et solrigt sted til dine hvidløg og gennemarbejd jorden. Læg de uskrællede fed i ca. 7 cm dybe riller med spidsen opad. Der skal være ca. 10 cm mellem fedene, så de kan udvikle sig. Top med jord, så feddene er dækket af ca. 4 cm. 

Vand i dagene efter såning og hold rillerne frie for ukrudt til du kan begynde at høste dine løg i juli måned.

4. august 2017
Mere om Mad

Grøn spaghetti med carbonara inspiration

Spaghetti carbonara er de fleste vilde med....meeen den er heavy til hverdag. Vi har ladet os inspirere, og lavet en lettere version med skønne grønne grøntsager.

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefy...

Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for...

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre...

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs med og få hele opskrifen her. 

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler,...

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.