Mmm... der intet så godt som en god fastelavnsbolle
Mmm... der intet så godt som en god fastelavnsbolle

Konditorchef: Sådan får du let succes med hjemmelavede fastelavnsboller

Den klassiske fastelavnsbolle med flødeskum kan give selv den mest rutinerede konditor grå hår. Følg med her og få de bedste råd fra en konditorbager

Af: Anne Sofie Thyssen, 5. februar 2021

Selvom danskerne kommer til at spejde langt efter udklædningsfester og tøndeslagning den 14. februar, vidner de seneste weekenders køer foran landets konditorbagere om, at corona ikke skal sætte en bremser for de traditionsrige fastelavnsboller. 

 

Det er dog ikke kun bagerens fastelavnsboller, der har fanget danskernes interesse. En analyse fra Coop viser, at salget af bageartikler er steget under corona. En tendens som Konditorchef Anette Drengsgaard hos konditorbageri Bjerringbro også oplever. Flere kunder nøjes nemlig ikke med kun at købe de flødefyldte boller. De søger også inspiration til deres eget fastelavnsbolleprojekt. Og ambitionerne er høje.

 

– Mange kan allerede lave de gammeldags fastelavnsboller, der er boller med creme indeni, mens fastelavnsbollen over dem alle – den af wienerdej med flødeskum - bliver købt her, fordi den er mere kompliceret at lave. Men jeg oplever, at der er flere, der spørger ind til, hvordan man lykkes med at lave den, siger Anette Drengsgaard i en pressemeddelelse og tilføjer:

 

– Det er fantastisk, at danskerne er klar til at tage udfordringen op, for det er ikke nogen hemmelighed, at det er en udfordring, der kræver meget præcision. Særligt udrulningen kan give selv den mest rutinerede konditor og bager grå hår.

 

Gode råvarer og tålmodighed er nøglen

Som konditorchef har Anette Drengsgaard mange års erfaring med fastelavnsboller og den udfordrende wienerdej, der ligesom dejen til en croissant skal foldes flere gange for at skabe de sprøde lag. Her afslører hun sine bedste råd.

 

Tid 

Lad nu være med at gå i gang to timer før, du vil servere fastelavnsbollerne. Du skal nemlig være grundig og forsigtig, når du ruller dejen ud, og det kan tage tid. Inde i dejen er der nemlig smør, der skal fordeles i hele wienerbrødet, så wienerbrødet bliver sprødt og ikke tørt. Mellem de tre udrulninger skal dejen på køl i 15-30 minutter, hvilket også kan være en tidsrøver, hvis du ikke har tid nok. Husk, at bollerne skal nå at køle af, inden du sprøjter flødeskum i dem. 

 

Råvarer

Giver du dig i kast med udfordringen, kan du lige så godt gøre det 100 procent. Pisk selv flødeskummet med en god piskefløde med 38% fedt. Lav cremen fra bunden med sødmælk og rigtig vanilje i stedet for at bruge vaniljesukker eller en pulverblanding. Det er let, lidt dyrere og smager meget bedre. 

 

Temperatur

Det er en meget stor fordel, at wienerdejen og smørret, du lægger oven på wienerdejen inden udrulning og foldning, har samme temperatur. Derfor kan du med fordel stille alle ingredienserne i køleskabet, inden du går i gang. Hvis smørret er for blødt, gør den dejen snasket og meget svær at arbejde med, mens for koldt smør vil dele sig i flere stykker inde i dejen, når man ruller. Det vil blandt andet betyde, at bollen ikke får de 27 små lag og det udseende, man går efter. Selvom det skulle ske, kommer smagen ikke til at fejle noget, så hold ud – øvelse gør mester. 

 

Foldning og udrulning

Det er vigtigt, at man gør sig umage med at pakke smørret ind i dejen og får det rullet ud i alle hjørner, når man har pakket det ind i dejen. Det er også vigtigt at være præcis, når man folder dejen undervejs. Hvis du ikke sikrer, at smørret er fordelt i hele dejen, hæver bollerne ikke, når de kommer i ovnen, og så får man ikke de ønskede 27 lag.

 

Leg med flødeskummen

Hvis du er til smagen af Snickers, After Eight, Daim eller lignende kan du smelte det i en gryde med fløde. Når chokoladen er opløst i fløden, stilles den på køl inden den piskes og sprøjtes i bollerne. De nye smagsvarianter er et hit hos mine kunder, slutter Anette Drengsgaard.

 

 

5. februar 2021 Anne Sofie Thyssen
Mere om Mad

Grøn spaghetti med carbonara inspiration

Spaghetti carbonara er de fleste vilde med....meeen den er heavy til hverdag. Vi har ladet os inspirere, og lavet en lettere version med skønne grønne grøntsager.

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefy...

Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for...

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre...

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs med og få hele opskrifen her. 

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler,...

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.