En dåses overflade er befængt med sundhedsskadelige bakterier og organismer.
En dåses overflade er befængt med sundhedsskadelige bakterier og organismer. Foto: iStockphoto

STOP med at drikke direkte fra dåsen

En australsk undersøgelse vil få dig til at ændre dine drikkevaner – fra nu af, er det slut med at drikke direkte fra dåsen.

Det er et faktum, at vi mennesker bliver udsat for mange bakterier, organismer og enzymer hver dag – faktisk er det uundgåeligt. Men mange gange går vi rundt i lykkelig uvidenhed, mens de ting, som vi ikke betragter som beskidte, faktisk er blandt de klammeste.

Overalt, hvor du sætter dine hænder, vil du komme i nærkontakt med ulækre, levende organismer og sundhedsskadelige bakterier. Men disse bakterier er en del af vores hverdag, og de fleste er ikke farlige - men hvem vil gerne have colibakterier i munden?

Hvis du drikker sodavand direkte fra dåsen, vil du udsætte sig selv for bakterier, der er værre, end du nok lige umiddelbart er klar over.

Værre end toiletbrættet

Den undersøgelse, der har dokumteret den chokerende manglende hygiejne i drikkedåser, er udført af EarthEcco. Det australske firma er specialister inden for forskning i bakterier og udvikling af rensemidler. Undersøgelsen havde til formål at belyse forbrugeres hygiejnevaner og deres beskidte omgivelser – resultaterne var chokerende.

Når EarthEcco skal angive en grad af snavsethed i deres undersøgelser, måler de efter RLU (relative light unit). Normalt anses en genstand for at være ren, når den er under 30 RLU. Hvis en genstand er mellem 135-300 RLU er den beskidt og uren.

Men tallet på dåsesodavanden var langt højere.

Da EarthEcco testede en almindelig dåsesodavand målte den 1146 RLU! Til sammenligning måler et toiletbræt omkring 980 RLU. Dåsesodavanden er altså særdeles beskidt og befængt med sundhedsskadelige bakterier.

Jake Tyson, CEO hos EarthEcco udtaler selv: "Det chokerede mig, at dåsesodavanden var mere beskidt end et toiletsæde. Jeg har jo nærmest bedre af at drikke direkte af toiletkummen end af en dåse". Han sværger, at han fremover vil drikke af sugerør, hvis han får lyst til en sodavand.

Hæld op i glas eller drik med sugerør

En dåsesodavands overflade er dækket med mange bakterier (heriblandt colibakterier), organismer og enzymer, som kan gøre dig alvorlig syg – og i sommerens hede, får bakterierne kun bedre vilkår og de spredes med lynets hast. Du bør derfor drikke din læskedrik anderledes i fremtiden.

Vi anbefaler, at du i stedet hælder drikken op i et rent glas eller drikker med et sugerør.

Kilde: news.com.au

31. maj 2016
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...