Kartoffel-porre suppe med bacon - den nemme opskrift

Her er den nemmeste opskrift på en lækker vintersuppe med kartofler, porrer og bacon.

Kartoffel-porresuppe er en klassisk dansk spise, der luner godt på en kold vinterdag. Denne nemme opskrift kan endda tilsættes lidt ekstra varme i form af lidt chili efter smag.

Kartoflens vej til Danmark

Kartoflen kendes som en del af det danske køkken siden 1700-tallet og kom formentlig til landet med de franske Hugenotter i 1720, mens porrer er kendt herhjemme langt tidligere.
Helt frem til omkring 1820 blev kartoflen endda slet ikke opfattet som menneskeføde hos den almindelige dansker.

Kansler Angela Merkels yndlingssuppe

Senere er kartoflen og ikke mindst kartoffelsuppen kommet til sin ret. I 2013 kunne Jyllands Posten berette, hvordan tysklands kansler Angela Merkel kæmpede en hård kamp for at få serveret kartoffelsuppe på sit eget fly.

Om det var en suppe som den nedenfor eller en af de talrige varianter med eksempelvis kål eller udelukkende kartofler, vides ikke.

Her finder du i hvert fald en fantastisk nem og fantastisk lækker opskrift på kartoffel porre suppe med valgfrit tilbehør, brød, bacon eller croutonner.

Velbekomme!

Kartoffel porre suppe opskrift

 • 500-700 g kartofler
 • 1-2 porrer
 • 1 løg
 • 1 fed hvidløg
 • 50 g ost
 • 1/2 l mælk
 • 1 spsk olie
 • 1/2 -1 tsk timian,
 • 1 grøntsagsbouillonterning,
 • evt. en skive selleri,
 • 1/2 -1 l vand
 • salt og peber. 
 • evt. 1/2 tsk sød chili (eller efter smag)

Tilbehør:
Sprødstegt bacon i tern, persille, flutes eller groft brød 

Kartoffel porre suppe - Sådan gør du

 1. Skræl kartoflerne og snit dem fint. Snit også porrer, løg, og evt. selleri fint.
 2. Svits porrer og løg i lidt olie sammen med knust hvidløg og evt chili ved høj varme i en tykbundet gryde i et par minutter.
 3. Tilsæt 1/2 vand og bouillonterning samt kartofler og selleri.
 4. Lad grøntsagerne småkoge i ca. 10 min. til de er meget møre. Blend suppen med en stavblender (eller purer gennem en sigte).
 5. Tilsæt mælk og lad suppen koge op under omrøring.
 6. Tilsæt ost og timian og kog yderligere under omrøring i ca. 5 min.
 7. Steg bacon på en tør pande og lad det dryppe af på et stykke køkkenrulle
 8. Smag til med salt og peber, og drys baconstykker over suppen.
 9. Pynt eventuelt med persille

Denne kartoffel porre suppe kan nydes for sig selv eller med brødcroutonner og sprødstegt bacon.

Opskrift på hjemmelavede brødcroutonner

Brødcroutonner kan købes i supermarkedet eller let laves derhjemme. Laver du croutonnerne selv, skal du blot bruge et daggammelt franskbrød, olivenolie, salt og evt lidt timian.

Skær skorpen af brødet og steg brødet i lidt olivenolie, drys med salt og evt. timian. Lad croutonnerne dryppe af på lidt køkkenrulle.

 

21. januar 2018
Mere om Mad

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous vide-teknikken, der giver mørt og saftigt kød.

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men, det er ikke alle fødevarer som tåler en tur i mikroovnen. Læs med og find ud af hvilke. 

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.