Kaffe – Sådan holder du dine kaffe bønner friske længere

Uanset om du køber hele bønner som du selv kværner eller formalet kaffe kan man opleve, at kaffen ændrer smag før man er halvvejs igennem posen. Det er det heldigvis råd for, som du kan læse her.

kaffebønner


Danskerne er blandt de største kaffedrikkere

Hver eneste dansker drikker i gennemsnit fire kopper kaffe om dagen, og det gør os til én af de mest kaffedrikkende lande i verden.

For mange danskere har kaffen bevæget sig fra at være et hverdagsprodukt, man bare lavede og drak, til et luksusprodukt, der skal kræses om med det rette udstyr og de rette bønner.

Men uanset om du tilhører den første eller den anden gruppe af kaffedrikkere – eller befinder dig et sted midtimellem – er det værd at kigge på, hvordan man behandler de i gennemsnit 8,6 kg bønner der bliver tilberedt årligt af hver eneste dansker.

Ilt gør kaffen dårlig

Hele kaffebønner der bliver udsat for ilt vil nemlig begynde at smage “gammelt” efter 10-14 dage – og allerede efter en enkelt dag i en åben pose vil smagen begynde at ændre sig.

Formalede bønner er endnu mere udsatte for ilt, når først posen er åbnet og begynder derfor at ændre smag allerede efter få timer.

Drikker du kaffen smagen snarere end bare koffeinen lyder anbefalingen fra de fleste eksperter, at du skal male bønnerne selv.

Sådan skal du opbevare kaffebønnerne 

En god tommelfingerregel siger, at du skal behandle dine kaffebønner som du ville behandle brød. Hold dem væk fra direkte sollys, opbevar dem køligt og tørt og lad være med at putte det i køleskabet.

Men hvad skal du opbevare bønnerne i? Der er forskellige muligheder.

Poser med ventil

Hvis du har købt dine bønner i en pose med en lille ventil på, kan du med fordel bare opbevare bønnerne i denne pose. Ventilen er nemlig til for at lukke CO2 ud af posen, og holde ilt ude og på den måde holdes kaffebønnerne friske.

Nogle af disse har en indbygget lukkemekanisme du med fordel kan bruge. Ellers kan du bruge en almindelig pose-klemme til at lukke posen tæt med.

De bedste af denne typer poser vil holde kaffebønnerne friske i seks til ni måneder, mens billigere poser som minimum holder kaffen frisk i tre måneder. Længe nok til at de fleste når at have drukket kaffen forinden.

Uigennemsigtig lufttæt beholder

Køber du kaffen i en pose uden ventil kan du vælge at overføre indholdet til en luftttæt uigennemsigtig beholder. Her er det bare vigtigt, at du vasker beholderen imellem hver pose kaffe du hælder i den. Kaffebønner indeholder nemlig olier, der sætter sig på indersiden af beholderen og som nemt kan komme til at lugte surt. Og overføre lugten til kaffen i beholderen.

Put ikke kaffen i køleskabet eller fryseren

Nogle anbefaler, at du putter kaffen i køleskabet eller fryseren, men selvom det kan være en fordel i forhold til at forlænge bønnernes holdbarhed så er det også en risikabel manøvre, da kaffen let kan tage smag efter madvarerne i køleskabet. ‘

Den lille fordel du får af at putte bønnerne i køleskabet kan du lige så let opnå ved selv at male dine bønner lige før du brygger kaffen og ved at brygge det med vand vand der er 90-95 grader varmt.

Kilde: thetakeout.com

Mest læste artikler