Hvis du bekymrer dig om smagen på din kaffe skal du opbevare dem korrekt
Hvis du bekymrer dig om smagen på din kaffe skal du opbevare dem korrekt

Kaffe - Sådan holder du dine kaffe bønner friske længere

Uanset om du køber hele bønner som du selv kværner eller formalet kaffe kan man opleve, at kaffen ændrer smag før man er halvvejs igennem posen. Det er det heldigvis råd for, som du kan læse her.

Af: , 16. februar 2018

Danskerne er blandt de største kaffedrikkere

Hver eneste dansker drikker i gennemsnit fire kopper kaffe om dagen, og det gør os til én af de mest kaffedrikkende lande i verden.

For mange danskere har kaffen bevæget sig fra at være et hverdagsprodukt, man bare lavede og drak, til et luksusprodukt, der skal kræses om med det rette udstyr og de rette bønner.

Men uanset om du tilhører den første eller den anden gruppe af kaffedrikkere - eller befinder dig et sted midtimellem - er det værd at kigge på, hvordan man behandler de i gennemsnit 8,6 kg bønner der bliver tilberedt årligt af hver eneste dansker.

Ilt gør kaffen dårlig

Hele kaffebønner der bliver udsat for ilt vil nemlig begynde at smage "gammelt" efter 10-14 dage - og allerede efter en enkelt dag i en åben pose vil smagen begynde at ændre sig.

Formalede bønner er endnu mere udsatte for ilt, når først posen er åbnet og begynder derfor at ændre smag allerede efter få timer.

Drikker du kaffen smagen snarere end bare koffeinen lyder anbefalingen fra de fleste eksperter, at du skal male bønnerne selv.

Sådan skal du opbevare kaffebønnerne 

En god tommelfingerregel siger, at du skal behandle dine kaffebønner som du ville behandle brød. Hold dem væk fra direkte sollys, opbevar dem køligt og tørt og lad være med at putte det i køleskabet.

Men hvad skal du opbevare bønnerne i? Der er forskellige muligheder.

Poser med ventil

Hvis du har købt dine bønner i en pose med en lille ventil på, kan du med fordel bare opbevare bønnerne i denne pose. Ventilen er nemlig til for at lukke CO2 ud af posen, og holde ilt ude og på den måde holdes kaffebønnerne friske.

Nogle af disse har en indbygget lukkemekanisme du med fordel kan bruge. Ellers kan du bruge en almindelig pose-klemme til at lukke posen tæt med.

De bedste af denne typer poser vil holde kaffebønnerne friske i seks til ni måneder, mens billigere poser som minimum holder kaffen frisk i tre måneder. Længe nok til at de fleste når at have drukket kaffen forinden.

Uigennemsigtig lufttæt beholder

Køber du kaffen i en pose uden ventil kan du vælge at overføre indholdet til en luftttæt uigennemsigtig beholder. Her er det bare vigtigt, at du vasker beholderen imellem hver pose kaffe du hælder i den. Kaffebønner indeholder nemlig olier, der sætter sig på indersiden af beholderen og som nemt kan komme til at lugte surt. Og overføre lugten til kaffen i beholderen.

Put ikke kaffen i køleskabet eller fryseren

Nogle anbefaler, at du putter kaffen i køleskabet eller fryseren, men selvom det kan være en fordel i forhold til at forlænge bønnernes holdbarhed så er det også en risikabel manøvre, da kaffen let kan tage smag efter madvarerne i køleskabet. '

Den lille fordel du får af at putte bønnerne i køleskabet kan du lige så let opnå ved selv at male dine bønner lige før du brygger kaffen og ved at brygge det med vand vand der er 90-95 grader varmt.

Kilde: thetakeout.com

16. februar 2018
Mere om Mad

Grøn spaghetti med carbonara inspiration

Spaghetti carbonara er de fleste vilde med....meeen den er heavy til hverdag. Vi har ladet os inspirere, og lavet en lettere version med skønne grønne grøntsager.

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefy...

Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for...

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre...

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs med og få hele opskrifen her. 

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler,...

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.