Kaffe - Sådan holder du dine kaffe bønner friske længere

Mad

Uanset om du køber hele bønner som du selv kværner eller formalet kaffe kan man opleve, at kaffen ændrer smag før man er halvvejs igennem posen. Det er det heldigvis råd for, som du kan læse her.

Hvis du bekymrer dig om smagen på din kaffe skal du opbevare dem korrekt
Hvis du bekymrer dig om smagen på din kaffe skal du opbevare dem korrekt

Danskerne er blandt de største kaffedrikkere

Hver eneste dansker drikker i gennemsnit fire kopper kaffe om dagen, og det gør os til én af de mest kaffedrikkende lande i verden.

For mange danskere har kaffen bevæget sig fra at være et hverdagsprodukt, man bare lavede og drak, til et luksusprodukt, der skal kræses om med det rette udstyr og de rette bønner.

Men uanset om du tilhører den første eller den anden gruppe af kaffedrikkere - eller befinder dig et sted midtimellem - er det værd at kigge på, hvordan man behandler de i gennemsnit 8,6 kg bønner der bliver tilberedt årligt af hver eneste dansker.

Ilt gør kaffen dårlig

Hele kaffebønner der bliver udsat for ilt vil nemlig begynde at smage "gammelt" efter 10-14 dage - og allerede efter en enkelt dag i en åben pose vil smagen begynde at ændre sig.

Formalede bønner er endnu mere udsatte for ilt, når først posen er åbnet og begynder derfor at ændre smag allerede efter få timer.

Drikker du kaffen smagen snarere end bare koffeinen lyder anbefalingen fra de fleste eksperter, at du skal male bønnerne selv.

Sådan skal du opbevare kaffebønnerne 

En god tommelfingerregel siger, at du skal behandle dine kaffebønner som du ville behandle brød. Hold dem væk fra direkte sollys, opbevar dem køligt og tørt og lad være med at putte det i køleskabet.

Men hvad skal du opbevare bønnerne i? Der er forskellige muligheder.

Poser med ventil

Hvis du har købt dine bønner i en pose med en lille ventil på, kan du med fordel bare opbevare bønnerne i denne pose. Ventilen er nemlig til for at lukke CO2 ud af posen, og holde ilt ude og på den måde holdes kaffebønnerne friske.

Nogle af disse har en indbygget lukkemekanisme du med fordel kan bruge. Ellers kan du bruge en almindelig pose-klemme til at lukke posen tæt med.

De bedste af denne typer poser vil holde kaffebønnerne friske i seks til ni måneder, mens billigere poser som minimum holder kaffen frisk i tre måneder. Længe nok til at de fleste når at have drukket kaffen forinden.

Uigennemsigtig lufttæt beholder

Køber du kaffen i en pose uden ventil kan du vælge at overføre indholdet til en luftttæt uigennemsigtig beholder. Her er det bare vigtigt, at du vasker beholderen imellem hver pose kaffe du hælder i den. Kaffebønner indeholder nemlig olier, der sætter sig på indersiden af beholderen og som nemt kan komme til at lugte surt. Og overføre lugten til kaffen i beholderen.

Put ikke kaffen i køleskabet eller fryseren

Nogle anbefaler, at du putter kaffen i køleskabet eller fryseren, men selvom det kan være en fordel i forhold til at forlænge bønnernes holdbarhed så er det også en risikabel manøvre, da kaffen let kan tage smag efter madvarerne i køleskabet. '

Den lille fordel du får af at putte bønnerne i køleskabet kan du lige så let opnå ved selv at male dine bønner lige før du brygger kaffen og ved at brygge det med vand vand der er 90-95 grader varmt.

Kilde: thetakeout.com

16. februar 2018
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

Vi spiser giftig mad: Her er, hvad du skal holde øje med

Mad 79% af danskerne kan finde på at spise fødevarer, selvom ’’sidste anvendelsesdato’’ er overskredet. Fødevarerne kan dog gøre dig alvorlig...

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...