Jordbær - sommerbær

Mad
Det smukke røde bær – jordbærret – kan spises med meget andet end sukker og fløde.

Af Gitte Heidi Rasmussen, idényt nr. 6, 2006
Fotos: Marianne Bjerre

Italiensk jordbærsalat
(4 pers.)

Ingredienser:
3-4 kyllingefileter
olivenolie
70 g lufttørret skinke
500 jordbær
1 pose rucola
25 g ristede hasselnøddekerner og/eller pinjekerner
1⁄4 dl balsamico
salt og peber

Steg kyllingefileterne i lidt olivenolie ved jævn varme i ca. 5 min. på hver side. Læg den lufttørrede skinke på en bageplade, og steg den sprød under grillen i ovnen. Hold godt øje med den, pludselig går det stærkt. Skær kyllingefileterne i skiver, bræk skinken i lidt mindre stykker, og skær de rengjorte jordbær i kvarter. Bland med rucola og ristede kerner, og dryp med balsamico og olivenolie. Krydr salaten med salt og peber, og server med brød.

Jordbæris med hyldesalsa
(4 pers.)

Ingredienser:
500 g jordbær
1 dl koncentreret
hyldeblomstdrik
1⁄4 l piskefløde
3-4 spsk. flormelis
500 g jordbær
1⁄2 dl flormelis
1⁄4 dl koncentreret
hyldeblomstdrik

Findel jordbærrene, og miks dem med hyldeblomstdrik med en stavblender. Pisk fløden til flødeskum, og bland forsigtigt med jordbær. Smag iscremen til med flormelis, og sæt den i fryseren. Rør jævnligt i isen under indfrysningen. Skær næste hold jordbær i små tern, og bland dem med flormelis og hyldeblomstdrik. Lad det trække lidt, og server jordbærsalsaen sammen med isen.
Frugtsalat med myntesukker
(4-6 pers.)

Ingredienser:
500 g jordbær
1 mangofrugt i tern
500 g melon i tern
2-3 spsk. rørsukker
1⁄2 dl hakkede
mynteblade

Skær jordbærrene i skiver, og bland skiverne med melon og mango. Findel rørsukker og mynte i en blender, og bland det i salaten. Lad helst salaten trække lidt inden servering – gerne køligt. Frugtsalaten kan serveres med flødeis eller en hjemmelavet råcreme.
Marengs med jordbærskum
(4-6 pers.)

Ingredienser:
Marengs:
3 æggehvider
150 g sukker
1 spsk. kakao
1⁄4 liter piskefløde
500 g jordbær
flormelis

Pisk æggehviderne stive. Tilsæt 1⁄3 af sukkeret, og pisk, til marengsen er sej. Vend resten af sukkeret i, og bred marengsen ud på en plade med bagepapir, men gem 2-3 spsk. Rør de sidste par skefulde marengs sammen med kakao, og lav et smukt mønster i marengsen med en gaffel og kakaomarengsen. Bag bunden ved 125° i ca. 1 time, og sæt den til afkøling. Pynt marengsen med flødeskum og masser af jordbær drysset med flormelis. Server straks.


10. juni 2006
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

Vi spiser giftig mad: Her er, hvad du skal holde øje med

Mad 79% af danskerne kan finde på at spise fødevarer, selvom ’’sidste anvendelsesdato’’ er overskredet. Fødevarerne kan dog gøre dig alvorlig...

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.