Foto: istockphoto

Inspiration til en ny smag af jul

Vidste du, at man kan trylle resterne af risalamanden om til lækre juleboller? Og at overskuds-kød fra middagen er genialt i en helt ny ret? Få ideer til at strække madvarerne og undgå spild.

4 genveje til udnyttelse af hele måltidet

Juleboller

Lun risalamanden i microovn til den er fingervarm, rør gæren ud heri (50 g). Tilsæt mel og evt kardemomme og kanel. Ælt dejen godt med mel, indtil den er fast men lidt klistret. Lad den hæve til dobbelt størrelse. Læg dejen ud på bordet, ælt og form den til boller med mel på hænderne. Bages i ovnen ved 200 grader, til de er gyldenbrune. Smager godt med smør til en kop kaffe.

Jule-restegryde

Til denne ret er der brugt rester af nakkesteg, mandler og tørrede frugter.
Svits nogle løg, gerne med nogle krydderier, som ikke normalt hører til højtiden. Skær nakkestegen i stykker, og smid den i gryden med, hvad du nu har af grøntsager (fx gulerod og grøn peberfrugt i grove tern). Kom tørrede abrikoser, mandler, en lille dåse tomarkoncentrat og noget vand i. Lad det simre, til ris eller pasta er færdigt og jævn det med lidt meljævning.

Tryl farinen blød igen

Den mørke farin, som er blevet hård som sten, kan reddes, hvis hele klodsen lægges i et fad og mikrobølges et minut ad gangen indtil den er blød og til at håndtere.

Brug hele vaniljestangen

I juletiden ser man i rigtig mange opskrifter, at man skal skrabe vanilje stangen for korn, og så smide resten væk. Det er ikke nødvendigt at smide den gode stang i skraldespanden. Se fx gamle opskrifter på vaniljekranse – her bruger man hele stangen fint hakket. Man kan også have et mindre glas i sit viktualieskab med almindeligt sukker, som de "tomme" vaniljestænger stikkes i. Det giver sukkeret en dejlig duft og smag af vanilje, og det kan nu bruges i madlavningen.

16. december 2014
Mere om Mad

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous vide-teknikken, der giver mørt og saftigt kød.

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men, det er ikke alle fødevarer som tåler en tur i mikroovnen. Læs med og find ud af hvilke. 

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...