Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og hvilke der godt kan klare sig uden.

At vaske eller ikke at vaske...

 

Vi skal spare på vandet. Det skal dog helst ikke være, når vi skal gøre vores madvarer parat til tilberedningen.

De fleste grøntsager har nemlig godt af en tur under hanen. Eller rettere: Vi har godt af det for at undgå bakterier som salmonella og sygdomme som roskildesyge. 

Alle ved, at salat, bær og æbler skal skylles i vand. Her spiser man jo også skallen, så det giver sig selv. De fleste grøntsager, hvor skallen bare skal smides ud, har dog også bedst af at blive vaskes godt og grundigt igennem.

Forholdsvis få friske og ferske madvarer kan undvære vandbadet. Se her hvilke madvarer du skal vaske, og hvilke du ikke behøver vaske.

Vask altid disse madvarer

Alle grøntsager med uspiselig skal

Sådan en melon virker som en tykhudet størrelse. Så hvordan skulle bakterier og andet skidt og møg kunne slippe ind til frugtkødet? 

Det kan både ske, når melonen skæres op, og når der bliver flyttet om på melonstykker. Uden på melonen kan der både være salmonella og norovirus, som kan fremkalde roskildesyge. Skyl derfor altid melonen grundigt. Skrub også gerne efter med en børste. Meloner ligger jo og bliver modne på jorden, og herfra kan der overføres alt muligt skidt. 

Det samme hensyn bør gøre sig gældende over for andre grøntsager og frugter med skal. Vask derfor altid for eksempel : 

  • Avocado
  • Papaya
  • Kiwi
  • Bananer - hvis de skal skæres over og spises i bidder.
  • ... og lignende

Alle grøntsager og frugter uden skal

Dette giver sig selv. Proceduren er dog lidt forskellig afhængig af, hvilken frugt eller grøntsag det drejer om. Her er et par eksempler: 

Gulerødder

Det er populært at spise gulerødder med skræl på. Det er dér vitaminerne sidder. Det kan man høre selv et barn sige. Gulerødder kan også godt spises uden skræl, men så skal de til gengæld skylles og skrubbes ekstra grundigt. 

Krydderier

Friske krydderurter netop nippet fra urtehaven er altid et smukt syn på middagsbordet. Krydderurter skal dog altid have et rensende bad, inden de skal bruges i maden. Klip stilken af og rens bladene grundigt. Tør krydderurterne i et viskestykke eller brug en salatslynge, så genvinder krydderurterne deres friske look.

Bær

Alle bær skal skylles. Det gælder også for frosne bær. Disse bær kan være blevet håndteret af mange forskellige mennesker, som kan have videbragt bakterier til bærene. 

Spirer

Skyl altid spirer. Gør det i et dørslag under koldt rindende vand. Lad ikke spirer ligge for længe. Spis dem kort efter køb.

Madvarer, der ikke behøver vand

Æg

Det kan være fristende at skylle æg under koldt rindende vand. Alle ved jo, at der har været en tæt forbindelse mellem salmonella og æg.

Æg er dog udstyret med en beskyttende hinde, der bliver dannet som det sidste, inden hønen lægger ægget. Denne hinde fungerer som en barriere af beskyttelse mod indtrægende luft og bakterier. Hinden ødelægges, hvis du skrubber og vasker ægget, og derved bliver ægget mere sårbart over for bakterier.

Denne ydre hinde sørger faktisk for, at nylagte æg kan holde sig friske et godt stykke tid, selv hvis de bare lligger på køkkenbordet ved rumtemperatur.

Æg købt i supermarkedet er allerede vasket, så her er hinden væk. Derfor skal æggene straks ind i køleskabet. 

Læs mere om æggets beskyttende ydre hinde her.

Kylling

Ingen spiser rå kylling. Kyllingen skal altid steges eller tilberedes under høj varme. Det vil tage livet af alle de bakterier, der måtte befinde sig i kødet. Hvis du skyller kyllingkødet, kan bakterierne risikere at ende på nogle af de andre fødevarer, der indgår i retten, eller på skærebrættet. 

Fisk

Ligesom med kylling er det også overflødigt at vaske fiske inden tilberedning. Varmen på panden eller i ovnen tager langt mere effektivt livet af uønskede bakterier, end en tur under vandhanen kan gøre. 

24. maj 2017
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous vide-teknikken, der giver mørt og saftigt kød.

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...