Hvordan kender man forskel på frugt og grøntsager?
Hvordan kender man forskel på frugt og grøntsager? Foto: iStock

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

Frugt eller grønt?

Det er velkendt, at tomaten faktisk ikke slet er en grøntsag, men en frugt – men er den nu også det? Det kan nogle gange være lidt af en jungle at finde ud af, om noget er en frugt eller en grøntsag, når der ikke umiddelbart eksisterer en klar definition.

Men du kan være ganske rolig – du er nemlig ikke den eneste, der er forvirret. Selv forskerne mangler helt klare definitioner, der passer på alle frugter og grøntager, og nogle af dem er faktisk hverken eller. 

For eksempel findes der rigtigt mange banansorter, hvoraf nogle er søde og kan spises rå, mens andre kun kan spises, når de er kogt og derfor bruges mere a la kartofler og ris. Den første type betragtes derfor som en frugt, mens den sidste betragtes som en grøntsag.

Grøntsager kan ikke defineres klart

For at komplicere sagen yderligere, findes der faktisk ingen videnskabelig definition af grøntsager – det bestemmer vi gerne ud fra vores madvaner.

Frugter defineres derimod ud fra en række kriterier, så frugter er altid frugter, men nogle gange bruges de også som grøntsager.

Jørn Nygaard Sørensen, som er seniorforsker ved Institut for Havebrugsproduktion ved Aarhus universitet, forklarer forskellen mellem frugt og grøntsager således:

- En frugt er defineret ved at være et bær eller en kernefrugt, som er flerårig. Det betyder, at den vender tilbage år efter år. Det kunne for eksempel være æbler, kirsebær eller jordbær.

- Husk på, at jordbær er frugter, fordi de - ud over at vende tilbage år efter år - har kerner. Nemlig de små knopper som sidder uden på dem, siger Jørn Nygaard Sørensen og fortæller videre.

- Grøntsager er derimod dybest set rødder eller blade og ofte etårige. Altså høstes de det samme år, som de sås. Men der findes også grænsetilfælde som rabarber og asparges. Dem kalder man grøntsager, fordi de er blade. Også selvom de er toårige.

Hverken det ene eller det andet

Der findes op til flere grænsetilfælde såsom tomat og avokado, som vi i Danmark bruger som grøntsager, men i visse mellemamerikanske lande bruges avokadoen som en frugt i desserter, og tomaten er et emne helt for sig selv.

Selv hvis man spørger Jørn Nygaard Sørensen, er det svært at blive klog på tomaten.

- Tomaten... Den er et godt spørgsmål. Morfologisk - altså hvad dens form og opbygning angår - er det en frugt, fordi den har kerner omgivet af frugtkød. Men ligesom agurker og andre væksthusgrøntsager kalder man tomaten for en grøntsag, fordi den er etårig, forklarer Jørn Nygaard Sørensen. 

Avokadoen viser sig at være nemmere at forklare, men svaret overrasker sikkert mange danskere, der gladelig spiser den i salater og på rugbrød. 

- En avokado vil jeg kalde en frugt. Den har en kerne, som er omgivet af frugtkød, og den er flerårig. Det ville altså være forkert at kalde den en grøntsag, mener Jørn Nygaard Sørensen. 

Kilder: Illustreret Videnskab, Videnskab.dk

17. maj 2017
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...