Sørg for at spise forskellige typer af ris
Sørg for at spise forskellige typer af ris Foto: iStock

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Det er en nemt snack, men skal du stille sulten hos dine børn er riskiks en dårlig idé. Ris og andre risbaserede produkter kan nemlig indeholde et stor mængde uorganisk arsen.

Stoffet kan være sundhedsskadelig og medvirkende til lungekræft og hudkræft og det er især farligt for børn. Mængden af uorganisk arsen er begrænset i vores drikkevand i Danmark, så du kan fortsat trygt drikke vand fra hanen, men du bør begrænse dit indtag af ris.

Spis varieret

Et dagligt indtag af ris i mange år vil grundet det naturlige indhold af uorganisk arsen øge risikoen for kræft. Det betyder dog ikke, at ris ikke forsat kan indgå i en varieret og sund kost. Du skal blot sørge for at variere dit indtag af forskellige typer af ris. Brune, sorte og røde ris indeholder væsentligt mere uorganisk arsen sammenlignet med hvide ris, men grundet deres indhold af fuldkorn er de stadig gode at inddrage i sin kost. Sørg derfor for at skifte mellem hvide ris og fuldkornsris.

Undgå riskiks og risdrik til dine børn

Når det gælder børn, skal du være mere opmærksom, da indholdet af uorganisk arsen er relativt stort i forhold til deres kropsvægt.

Generelt anbefaler Fødevarestyrelsen, at man så vidt muligt undgår at give sine børn risbaseret grød, riskiks og risdrik på daglig basis. Giv i stedet dine børn frisk frugt til mellemmåltid, og almindelig mælk medmindre dit barn er allergisk eller laktoseintolerant.

Ønsker du et alternativ til riskiks, når dine børn trænger til en snack, så overvej majskiks. Majskiks indeholder ikke arsen og vil derfor ikke have samme skadelige effekt på dine børns helbred. 

Kilde: Foedevarestyrelsen.dk, Samvirke

4. april 2018
Mere om Mad

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt i køkkenet, men pas på – ikke hele planten er spiselig. 

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to skønne varianter af kartoffelsalat baseret på creme fraiche og ymer.

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Vi spiser giftig mad: Her er, hvad du skal holde øje med

79% af danskerne kan finde på at spise fødevarer, selvom ’’sidste anvendelsesdato’’ er overskredet. Fødevarerne kan dog gøre dig alvorlig...