Sørg for at spise forskellige typer af ris
Sørg for at spise forskellige typer af ris Foto: iStock

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Det er en nemt snack, men skal du stille sulten hos dine børn er riskiks en dårlig idé. Ris og andre risbaserede produkter kan nemlig indeholde et stor mængde uorganisk arsen.

Stoffet kan være sundhedsskadelig og medvirkende til lungekræft og hudkræft og det er især farligt for børn. Mængden af uorganisk arsen er begrænset i vores drikkevand i Danmark, så du kan fortsat trygt drikke vand fra hanen, men du bør begrænse dit indtag af ris.

Spis varieret

Et dagligt indtag af ris i mange år vil grundet det naturlige indhold af uorganisk arsen øge risikoen for kræft. Det betyder dog ikke, at ris ikke forsat kan indgå i en varieret og sund kost. Du skal blot sørge for at variere dit indtag af forskellige typer af ris. Brune, sorte og røde ris indeholder væsentligt mere uorganisk arsen sammenlignet med hvide ris, men grundet deres indhold af fuldkorn er de stadig gode at inddrage i sin kost. Sørg derfor for at skifte mellem hvide ris og fuldkornsris.

Undgå riskiks og risdrik til dine børn

Når det gælder børn, skal du være mere opmærksom, da indholdet af uorganisk arsen er relativt stort i forhold til deres kropsvægt.

Generelt anbefaler Fødevarestyrelsen, at man så vidt muligt undgår at give sine børn risbaseret grød, riskiks og risdrik på daglig basis. Giv i stedet dine børn frisk frugt til mellemmåltid, og almindelig mælk medmindre dit barn er allergisk eller laktoseintolerant.

Ønsker du et alternativ til riskiks, når dine børn trænger til en snack, så overvej majskiks. Majskiks indeholder ikke arsen og vil derfor ikke have samme skadelige effekt på dine børns helbred. 

Kilde: Foedevarestyrelsen.dk, Samvirke

4. april 2018
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous vide-teknikken, der giver mørt og saftigt kød.

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...