Hjemmebagte boller på den nemme måde

Vil du gerne blive en mesterbager af hjemmebagte boller, så er her både en nem grundopskrift på boller og 10 små og store bud til alle dele af bageprocessen - æltning, hævning, pensling og meget mere.


10 tip til bedre bollebagning

Boller kan laves på tusinde forskellige måder. Det er charmen ved dem. Der er dog også visse grundregler og tommelfingerregler for bagning af boller, som er gode at kende til.
  
Her er 10 tips til bagning af boller. Mange af budene, har du sikkert styr på, men der er sikkert også flere fifs, som du endnu ikke har skænket opmærksom. Vi tager udgangspunkt i en grunddej til en stor portion af boller. Du kan i øvrigt selv vælge, hvilke grove ingredienser, der skal i dejen og oven på bollerne.

Grunddej til boller

  • 8 1⁄2 dl lunkent vand
  • 1 1⁄2 dl neutral olie (fx raps-, solsikke- eller majsolie)
  • 50 g gær
  • 1 spsk. salt
  • 1⁄2 l af grove ingredienser: for eksempel knust hvede, havre, spelt, sesamfrø, solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø, hakkede nødder, diverse kornflager, durummel, quinuamel eller revne gulerødder
  • 1,3-1,5 kg hvedemel (til dejen føles smidig)

1. Bagetemperaturen er vigtig

Den gode dej starter med, at temperaturen er rigtig. Start med at opvarme skålen med vand fra den varme hane. Hæld herefter det lune vand og olien til dejen i skålen – temperaturen er rigtig, når væsken hverken føles varm eller kold på din finger. Herefter opløser du gær og salt i vandet og hælder kerner, nødder og det grove mel i.

2. Jo mere du ælter – jo bedre brød

Jo mere du ælter melet i dejen, jo bedre bliver brødet. Hæld melet i lidt ad gangen, så mærker du, at glutenet i melet danner lange tykke tråde, fordi hæveprocessen er gået i gang. Hæld mel i, til dejen er blød og smidig uden at virke fast; du kan altid blande mere i, når du slår bollerne op. Slut af med at tage dejen ud på bordet, og ælt den rigtig godt igennem.

3. Forskel på hævetid

Læg dejen i skålen, drys den med lidt mel, og læg eventuelt et let klæde over. Vil du bage almindelige, hurtige boller, lader du dejen hæve i en times tid et lunt sted uden træk. Vil du have mere smag i bollerne, kan du lade dem hæve længere tid, gerne lidt køligere. Prøv at lade dem hæve to eller tre timer. Hvis du ikke har puttet sukker i dejen, bliver gæren ved med at virke – faktisk kan du halvere gærportionen, når dejen skal hæve længe.
   
Læs også: Chokolade fondant – opskrift fra Claus Meyer

4. Ælt igen og form bollerne

Når dejen er færdighævet, ælter du den igen. Lad dejen hvile et par minutter efter æltning, ellers bliver den sej at forme. Del den i to, og skær hver del til tolv boller. Når du former bollerne, er det vigtigt, at der er “spænding” i dejen. Træk den yderste dej ned i bunden, og sæt bollen på samlingen. Så hæver den op og bliver fin rund. Placér bollerne i forskudt mønster på pladen. Når afstanden er ens, får de lige meget varme.

5. Pensling af boller med vand

 
Nu skal bollerne pensles med vand. Så længe ydersiden af bollen er våd, kan bollen hæve. Vandet giver desuden en god skorpe. Lad dem hæve lunt i ca. tre kvarter – eller til de er hævet op til næsten dobbelt størrelse. Det er en misforståelse at lægge et klæde over bollerne, da det forhindrer dem i at hæve!
  
Læs også: Bag bedre boller – Brug hævemiderne rigtigt

6. Pensles også under hævningen

Pensl dem gerne 3-4 gange med vand under hævningen, eller hold dem fugtige med en forstøver. Stil eventuelt pladen oven på en gryde kogende vand, så får bollerne varme og damp til hævningen. Til slut kan du pensle med æg og drysse med frø – men vand kan sagtens gøre det.

7. Hold øje med bollerne, når de er i ovnen

Sæt bollerne i en 220° varm ovn, og bag dem 20-25 minutter – i varmluftovn ved 210°. Hvis bollerne virker fugtige i bunden, så vend dem med bunden i vejret, og bag dem fem minutter til. Bank en bolle i bunden. Giver den en hul lyd fra sig, er den færdigbagt.
  
s også: langtidsstegte blommer

8. Lav dejen om aften og bag bollerne næste morgen

Hvis du kun bruger 10 gram gær i grundopskriften og koldt vand, kan du lade dejen hæve i et køligt rum hele natten. Så kan du bage bollerne næste morgen, men husk, at så tager efterhævningen også længere tid – op til halvanden time.

9. Sådan laver du madbrød

Rul så du får miniflutes, pensl dem med æg, og drys med fx rosmarin, grillkrydderi, tørrede hvidløgsflager, groft salt. Lav evt. flere forskellige slags drys. Prøv også at blande ca. 2 dl finthakkede oliven eller tørrede tomater i grunddejen. Suppler evt. med 4-5 fed presset hvidløg.

10. Brug grøntsager i bollerne

Du får et dejligt saftigt brød, hvis du supplerer grundopskriften med et par tykke skiver squash eller to store gulerødder. Riv dem – eller blend dem i væsken, før du hælder mel i.

Mest læste artikler