Herlig hyggemad

Mad
Mens vi går tur i skoven, simrer maden hjemme på komfuret.


Af Gitte Heidi Rasmussen, idényt nr. 9, 2006
Fotos: Marianne Bjerre

Langtidsstegt Bornholmerhane
(4-6 pers.)

1 bornholmerhane (ca. 1,6 kg)
salt og peber
3 rosmarinkviste
3 timiankviste
16 pillede skalotteløg
12 fed hvidløg
12 små, skrællede gulerødder
2 dl tør hvidvin
10 g smør
250 g kantareller

Gnid hanen indvendig med salt og peber. Fyld den med rosmarin- og timiankviste, og luk med en kødnål. Læg hanen i et ovnfast fad med løg, hvidløg, gulerødder og krydderurter. Hæld hvidvin ved, og sæt fadet i ovnen ved 140° i 11⁄2 time. Steg kantarellerne i smør, og kom dem i fadet. Steg hanen endnu ca. 15 min., til saften fra låret er helt klar. Server med lun baguette eller hasselback-kartofler.
Efterårssandwich
(8 pers.)

Pesto:
100 g skrællet selleri
1 bdt. persille
50 g parmesan
2 fed hvidløg
1⁄2 dl olivenolie
salt og peber
8 skiver bacon
300 g jordskokker
citronsaft
8 store sandwichboller
salat – gerne forskellige
400 g kogt røget kalkun, skinke eller kylling i tynde skiver

Put selleri, persilleblade, parmesan, hvidløg og olivenolie i en blender, og smag pestoen til med salt og peber. Steg baconskiverne sprøde, og lad dryppe af på køkkenrulle. Skrub jordskokkerne grundigt, og skær dem i meget tynde skiver. Dryp straks med citronsaft. Flæk bollerne, og smør dem med pesto. Læg bollerne sammen omkring salat, kalkun, bacon og jordskokker.
Muffins med pærer
(12 stk.)

200 g smør
2 dl mørk sirup
2 æg str. L
1 spsk. vaniljesukker
100 g marcipan
300 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
200 g pærer i små tern
50 g grofthakkede valnødder

Rør smør og sirup blødt og cremet i en røremaskine el. lign. Pisk æggene i et ad gangen. Tilsæt vaniljesukker og marcipan, og pisk til æggemassen er cremet. Vend hvedemel og bagepulver i dejen, og bland den med pærer og hakkede valnødder. Fordel dejen i smurte muffinforme, og bag kagerne ved 175º i ca. 25 min.
Lækker lammegryde
(4-6 pers.)

1 kg lam i tern
2 spsk. hvedemel
1 spsk. smør
1 spsk. olivenolie
salt, peber
2 løg
2 gulerødder
2 stilke bladselleri
2 fed hakket hvidløg
2 spsk. konc. tomatpure
1⁄2 flaske rødvin
2 laurbærblade
2 duske bredbladet persille
1⁄2 liter bouillon
12 gulerødder

Vend kødstykkerne i mel. Brun dem i smør og olivenolie, krydr og læg til side. Hak løgene, skær gulerødderne i tern, og snit bladselleristilkene. Steg grøntsagerne, til løgene er klare. Kom kødet i gryden sammen med hvidløg og tomatpure. Svits kort, og hæld rødvin ved. Skum af, og tilsæt laurbær, persille, bouillon og små gulerødder. Lad simre i ca. 2 timer. Kasser persilleduskene, og smag til. Server med brød eller kartoffelmos.

9

29. september 2006
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...

3 vitaminer og mineraler der hjælper på din søvn

Mad Har du svært ved at falde i søvn, sove hele natten eller er træt i løbet af dagen? Så læs med her og find ud af, hvad du selv kan gøre for...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.