Her er hemmeligheden bag de regnbuefarvede grøntsager

Har du tit undret dig over, hvorfor nogle gulerødder og blomkål er lilla og røde? Det er slet ikke så underligt og vi afslører hemmeligheden for dig her.


Lilla gulerødder, røde rosenkål og bolsjefarvede rødbeder er specielle, men slet ikke sjældne! Der findes nemlig i dag en bred vifte af grøntsager, som fås i unikke farver og sjove kombinationer. Men de fås ikke så ofte i normale supermarkeder, da de er mere starte og sårbare end traditionelle grøntsager.

Men er du stadig nysgerrig efter at få og vide, hvad der giver grøntsagerne deres unikke farver – så skal du blot fortsætte. Nedenfor afslører vi hemmeligheden.

Gulerødder i alle farver

Gulerødder kan fås i alskens farver, og den ene er mere farvestrålende end den anden.

Men de mange farver skyldes forskellige årsager.

De lilla gulerødder indeholder anthocyaninpigmenter, som også findes i blåbær. Pigmentet giver en dyb lilla farve, men biholder dog gulerodens orange midte.

Røde gulerødder inderholder lycopen og betacaroten, som begge bidrager til at give guleroden sin intense røde farve. De røde gulerødder har desuden en sødere smag, men er stadig velegnet til salater og snacks.

De hvide og gule gulerødder mangler begge det pigment, som findes i de røde, orange og lilla gulerødder – men er dog stadig rige på fytokemikalier. Smagsmæssigt er der ingen forskel.

Dyrk selv farvede gulerødder

Gulerødder kræver ikke så meget af dig og udbyttet er fantastisk. Du kan købe frø til de farvede gulerødder her.

Når du skal dyrke egne gulerødder skal du blot huske at jorden skal være ren, blød og luftig. Store sten kan for eksempel påvirke gulerøddernes opvækst. Ellers skal du blot sørge for lidt kompost og vand. 

Orange blomkål

Blomkål fås i dag i et utal af farver. Mest usædvanligt er den orange udgave, som skyldes et pigment kaldet beta-caroten, der findes i grøntsagens grundstamme. Beta-caroten er et pigment med rødelige toner – men på et blomkål fremstår det som orange.

Beta-caroten har ingen indvirkning på blomkålens smag, så du vil ikke kunne smage forskel.

Røde rosenkål

De røde rosenkål betragtes nærmere som lilla, ligesom rødkålen. Begge har en dyb farve, som skyldes anthocyaniner. Sur jord kan dog også have en indflydelse på grøntsagernes farve.

De røde rosenkål dyrkes i vinter perioden og de første kan allerede høstes i januar. Men jo køligere vinteren er desto bedre. Det kølige klima vil nemlig gøre de røde rosenkål mildere og sødere i smagen.

Stribede tomater

Ja, du hørte rigtigt! Nu kan du nemlig dyrke og plukke tomater med gule striber. Denne art er, modsat sin røde fætter fra syd, bedre til at håndtere det kølige klima i nord.

Tomater er modne og klar til brug, når overfladen er overvejende gule med striber.

Disse unikke tomater er super lækre – men er ikke nær så søde som de røde. De er derimod runde i smagen og oplagte at bruge til en farvestrålende tomatsalat.

Dyrk Tigerella tomater

Er de tigerstribede tomater lige noget for dig, kan du nemt dyrke dine egne. Du kan købe frø her, hvor der medfølger en guide der beskriver, hvad du skal gøre. 

Bolsjestribede rødbeder

De stribede rødbeder forbindes ofte med lækre, røde bolsjer – men smagen er dog slet ikke den samme som den almindelige rødbede.

De stribede rødbeder tilhører en sort, der hedder chioggia, som stammer fra Italien. Men ingen ved præcis, hvorfor eller hvordan disse rødbeder har fået sine striber. 

Blå græskar

Det blå græskar stammer fra Australien, hvor de vokser godt når solen står højst og temperaturen er varmest. I dag kan de dog fås i mange lande og flere dyrker også de smukke græskar selv.

De blå nuancer skyldtes et pigment, som sætter sig i skrællen. Graskæret er derfor orange og helt normal inden i og smagen er nøjagtig som du kender den.

Dyrk selv blå græskar

Er du helt vild med ideen om et blåt græskar, kan du nemt selv komme i gang. Du kan købe frø her og så skal du blot følge pakkens anvisninger.

Vi anbefaler, at du kommer tidligt i gang og eventuel begynder med at forspire indendørs eller i drivhuset. Når planten er klar til udplantning skal du finde et sted, hvor den kan stå i læ, indtil den er vokset sig stor og stærk.

Er du begyndt tidligt, kan du måske allerede høste i oktober, men ellers er græskarkerne klar til høst i december og januar. 

Farvestrålende majskolber

Majskolber i alverdens farver og forskellige kombinationer ses ofte i tørrede udgaver på madmarkeder om efteråret.

For at få farvestrålende majskolber, skal man være særdeles kyndig i haven og have en god indsigt i planters DNA og pigmenter.

De unikke majskolber afviger dog en smule fra de traditionelle – og du bør ikke spise de farvede majskolber rå. I stedet er de mere oplagte og bruge til dekorationer og pynt.

Mest læste artikler