Foto: Flickr

Her er 6 slags frugt og grønt, du aldrig bør skrælle

Skræller du altid dine æbler og synes du at skrællen på auberginen er for kedelig, så den ryger også af? Lad skrællen blive på, da den ofte gemmer på vigtige vitaminer. Læs med her, og se hvilke du aldrig bør skrælle.

1. Æbler

Æblet indeholder en masse vitaminer, som er gavnligt for dit immunforsvar og forebyggende mod sygdomme. Men hvis du skræller dit æble, mister du muligheden for at optage en god portion af vitaminerne, da de fleste sidder i skrællen. I skrællen kan du ligeledes finde kulhydratet pektin, som virker stabiliserende på kolesteroltallet.

2. Gulerødder

Hvis du vælger at spise din gulerod med skræl på, så optager du langt flere A-vitaminer. A-vitaminerne er godt for dit immunforsvar, dit syn og for din hud.

I selve skrællen og lige under, sidder der endnu et stof kaldet polyacetylen. Polyacetylen har nogle gode fordele – i laboratorieforsøg har det vist sig at stoffet kan slå kræftceller ihjel. Derudover har det en svampedræbende effekt og virker antiinflammatorisk.
Det er derfor synd, hvis dette gode stof går til spilde.

Skrub i stedet din gulerod forsigtigt, så den bliver fri for snavs.

3. Kartofler

Ligesom med gulerødderne, skal du vælge at skrubbe din kartoffel i stedet for at skrælle den. Kartoflen har nemlig en masse gode stoffer i sin skræl, herunder folinsyre, fibre og jern.

4. Agurk

En agurk består næsten kun af vand – derfor er det bedst du lader skrællen sidde, så du ikke kun sidder og spiser en meget vandholdig grøntsag. Skrællen på agurken indeholder magnesium, kalium, kalk, fosfor og A- og K-vitamin.

5. Aubergine

Auberginens skræl er fyldt op med sundhed i form af flavonoider og nanusin, som er godt for ens hjernevæv. Derudover har flavonoider i auberginen en anden fremragende effekt – det kan være med til at forhindre overvægt.

6. Vindruer

Det er en rigtig god idé at købe økologiske vindurer, da vindruerne ellers er rigtig pesticidholdige. Vindrueskallerne indeholder stoffet resveratrol, som har en hæmmende effekt mod kræft, hvilket gør det fordelagtigt at beholde skrællen på.

Kilder: Søndagsavisen, iform.dk

10. marts 2017
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...