Foto: Flickr

Her er 6 slags frugt og grønt, du aldrig bør skrælle

Skræller du altid dine æbler og synes du at skrællen på auberginen er for kedelig, så den ryger også af? Lad skrællen blive på, da den ofte gemmer på vigtige vitaminer. Læs med her, og se hvilke du aldrig bør skrælle.

1. Æbler

Æblet indeholder en masse vitaminer, som er gavnligt for dit immunforsvar og forebyggende mod sygdomme. Men hvis du skræller dit æble, mister du muligheden for at optage en god portion af vitaminerne, da de fleste sidder i skrællen. I skrællen kan du ligeledes finde kulhydratet pektin, som virker stabiliserende på kolesteroltallet.

2. Gulerødder

Hvis du vælger at spise din gulerod med skræl på, så optager du langt flere A-vitaminer. A-vitaminerne er godt for dit immunforsvar, dit syn og for din hud.

I selve skrællen og lige under, sidder der endnu et stof kaldet polyacetylen. Polyacetylen har nogle gode fordele – i laboratorieforsøg har det vist sig at stoffet kan slå kræftceller ihjel. Derudover har det en svampedræbende effekt og virker antiinflammatorisk.
Det er derfor synd, hvis dette gode stof går til spilde.

Skrub i stedet din gulerod forsigtigt, så den bliver fri for snavs.

3. Kartofler

Ligesom med gulerødderne, skal du vælge at skrubbe din kartoffel i stedet for at skrælle den. Kartoflen har nemlig en masse gode stoffer i sin skræl, herunder folinsyre, fibre og jern.

4. Agurk

En agurk består næsten kun af vand – derfor er det bedst du lader skrællen sidde, så du ikke kun sidder og spiser en meget vandholdig grøntsag. Skrællen på agurken indeholder magnesium, kalium, kalk, fosfor og A- og K-vitamin.

5. Aubergine

Auberginens skræl er fyldt op med sundhed i form af flavonoider og nanusin, som er godt for ens hjernevæv. Derudover har flavonoider i auberginen en anden fremragende effekt – det kan være med til at forhindre overvægt.

6. Vindruer

Det er en rigtig god idé at købe økologiske vindurer, da vindruerne ellers er rigtig pesticidholdige. Vindrueskallerne indeholder stoffet resveratrol, som har en hæmmende effekt mod kræft, hvilket gør det fordelagtigt at beholde skrællen på.

Kilder: Søndagsavisen, iform.dk

10. marts 2017
Mere om Mad

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous vide-teknikken, der giver mørt og saftigt kød.

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men, det er ikke alle fødevarer som tåler en tur i mikroovnen. Læs med og find ud af hvilke. 

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...