Grønne hits

Vi har fundet 5 bud på sundt grønt, når det er bedst. Flere af dem kan spises rå.

Tekst og Foto af Birgitte Svennevig, idényt nr. 5, 2006

Asparges: Det er aspargesplantens unge skud, vi spiser. Grønne asparges har fået sollys – de hvide har ikke. De grønne asparges kan spises rå, kogte eller grillede, mens de hvide altid skal koges. De hvide skal også skrælles før tilberedning. Skær den nederste træede ende af aspargesen. Hvide asparges har den kraftigste smag, og de er derfor det bedste valg til supper og stuvninger.

• Sæson: Maj-juni (danske).

• Opbevaring: Asparges har det bedst ved ca. 0 grader. I køleskab: I en plastikpose ca. fire dage.

• Vitaminer: E- og B-vitamin, magnesium, jern og kalium


Majroe: Saftig, sprød og mild kålsmag. De mindre majroer smager bedst. Rives rå eller skæres i skiver og koges, indtil de er møre. Kan også bruges i kartoffelmos.

• Sæson: Maj-august (danske).

• Opbevaring: Opbevares uden top i 2-3 dage ved stuetemperatur og 2-3 uger i køleskabet. Må ikke opbevares med æbler, pærer, blommer, tomater, meloner, citrusfrugter og modne bananer.

• Vitaminer: C-vitamin, kalium og kostfibre. Indeholder kun 33 kalorier pr. 100 g rå roe.

Den dejligt søde

Netmelon: Kuglerund melon dækket af netlignende skurv. Gulligt/laksefarvet frugtkød. Melonen spises naturel eller blendes med fx limejuice og knust is til smoothies.

• Sæson: Maj-august (udl.).

• Opbevaring: I 16-20 dage ved 10-14° og en høj luftfugtighed. Ved stuetemperatur: I 10-14 dage.

• Vitaminer: Meloner indeholder meget vand og meget lidt energi. Der er ca. 27 kalorier pr. 100 g rå melon.

Hyldeblomst: Hylden er en gammel lægeplante. Brug de friske blomster til saft, eller dyp dem i pandekagedej, frituresteg dem, og drys med flormelis. Brug tørrede hyldeblomster til te. Brug de friske blomsterskærme til kryddersnaps. Myg og fluer bryder sig ikke om blomsternes duft.

• Sæson: Få uger, primo juni.

• Opbevaring: Friske blomster skal bruges med det samme. Tørrede blomster holder sig i mange måneder: Hæng blomsterskærmene op med “hovedet” nedad, og lad dem tørre et sted med god luftcirkulation.


Forårsløg: Unge grønne løg, der høstes tidligt. Frisk, sprød og med mild smag af løg.

• Sæson: Maj-okt. (danske).

• Opbevaring:Ved stuetemperatur i 2-3 dage.Ved 0° og høj luftfugtighed: 2-3 uger.

• Vitaminer: Kalium og fibre.

19. juni 2011
Mere om Mad

Supernem ret: Pastafad med kylling

Pastafad med kylling er en one pot pasta tilberedt i ovnen. Det er supernemt. Du skal bare komme det hele i et ovnfastfad, ind i ovnen og så er der aftensmad en lille times tid senere. Gremolata som drys på pastafadet giver ekstra smag.

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs...

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.