Grønne hits

Mad
Vi har fundet 5 bud på sundt grønt, når det er bedst. Flere af dem kan spises rå.

Tekst og Foto af Birgitte Svennevig, idényt nr. 5, 2006

Asparges: Det er aspargesplantens unge skud, vi spiser. Grønne asparges har fået sollys – de hvide har ikke. De grønne asparges kan spises rå, kogte eller grillede, mens de hvide altid skal koges. De hvide skal også skrælles før tilberedning. Skær den nederste træede ende af aspargesen. Hvide asparges har den kraftigste smag, og de er derfor det bedste valg til supper og stuvninger.

• Sæson: Maj-juni (danske).

• Opbevaring: Asparges har det bedst ved ca. 0 grader. I køleskab: I en plastikpose ca. fire dage.

• Vitaminer: E- og B-vitamin, magnesium, jern og kalium


Majroe: Saftig, sprød og mild kålsmag. De mindre majroer smager bedst. Rives rå eller skæres i skiver og koges, indtil de er møre. Kan også bruges i kartoffelmos.

• Sæson: Maj-august (danske).

• Opbevaring: Opbevares uden top i 2-3 dage ved stuetemperatur og 2-3 uger i køleskabet. Må ikke opbevares med æbler, pærer, blommer, tomater, meloner, citrusfrugter og modne bananer.

• Vitaminer: C-vitamin, kalium og kostfibre. Indeholder kun 33 kalorier pr. 100 g rå roe.

Den dejligt søde

Netmelon: Kuglerund melon dækket af netlignende skurv. Gulligt/laksefarvet frugtkød. Melonen spises naturel eller blendes med fx limejuice og knust is til smoothies.

• Sæson: Maj-august (udl.).

• Opbevaring: I 16-20 dage ved 10-14° og en høj luftfugtighed. Ved stuetemperatur: I 10-14 dage.

• Vitaminer: Meloner indeholder meget vand og meget lidt energi. Der er ca. 27 kalorier pr. 100 g rå melon.

Hyldeblomst: Hylden er en gammel lægeplante. Brug de friske blomster til saft, eller dyp dem i pandekagedej, frituresteg dem, og drys med flormelis. Brug tørrede hyldeblomster til te. Brug de friske blomsterskærme til kryddersnaps. Myg og fluer bryder sig ikke om blomsternes duft.

• Sæson: Få uger, primo juni.

• Opbevaring: Friske blomster skal bruges med det samme. Tørrede blomster holder sig i mange måneder: Hæng blomsterskærmene op med “hovedet” nedad, og lad dem tørre et sted med god luftcirkulation.


Forårsløg: Unge grønne løg, der høstes tidligt. Frisk, sprød og med mild smag af løg.

• Sæson: Maj-okt. (danske).

• Opbevaring:Ved stuetemperatur i 2-3 dage.Ved 0° og høj luftfugtighed: 2-3 uger.

• Vitaminer: Kalium og fibre.

19. juni 2011
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

Vi spiser giftig mad: Her er, hvad du skal holde øje med

Mad 79% af danskerne kan finde på at spise fødevarer, selvom ’’sidste anvendelsesdato’’ er overskredet. Fødevarerne kan dog gøre dig alvorlig...

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.