Lad dig inspirere af denne lækre opskrift på brændende kærlighed.
Lad dig inspirere af denne lækre opskrift på brændende kærlighed. Foto: Strandberg Publishing

Grøn efterårsopskrift: Brændende kærlighed med svampe og timian

Lad dig inspirere af efterårets grønne råvarer med denne lækre opskrift på brændende kærlighed med svampe og timian.

Af: Ditte Marie Bro Pedersen, 3. november 2020

I bogen ‘Grønt i front - i klimakøkkenet’ får du inspiration til, hvordan du kan være mere klimavenlig i køkkenet. Du får tips til alt fra madspild, opbevaring, rester, sæson, friland og dyrkning.

Opskrifterne i kogebogen er baseret på enkle, veldokumenterede klimaråd, så du kan lave mad med god samvittighed. Alle 60 opskrifter i bogen er lavet til en travl hverdag, hvor både enkelhed, smag og sundhed er vigtig.

Bogens forfatter er Ditte Ingemann, der er madskribent, opskriftudvikler og fotograf. Bogen udgives af Samvirke for Strandberg Publishing og udkommer den 6. november.

Denne opskrift på brændende kærlighed er beregnet til 4 personer.

Det skal du bruge:

Mos

  • 1 kg kartofler, for eksempel Bintje eller Estima, der er gode til mos

  • 1/2 dl rapsolie

  • 1 dl mælk, gerne sødmælk

  • salt

Kærlighed

  • 125 g svampe

  • 2 rødløg

  • 4 fed hvidløg

  • 400 g persillerødder

  • 4 spsk. rapsolie

  • 1 tsk. salt

  • peber

  • 1 tsk. tørret timian

  • 1 spsk. balsamico

Tilbehør

Sådan gør du:

  1. Skræl kartoflerne, og skær dem i grove stykker. Kom dem i en gryde med vand, så det dækker kartoflerne, og lad dem koge møre i cirka 20 minutter - husk at bruge usaltet vand.

  2. Hæld vandet fra, men gem en smule af vandet. Tilsæt olie og mælk til kartoflerne og mos med et piskeris eller en kartoffelmoser. Smag til med salt, og juster med en smule kogevand, hvis du ønsker en mindre fast konsistens.

  3. Rens svampene. Skær eller riv dem i mindre stykker. Pil og hak rødløg og hvidløg fint- Skræl persillerødderne, og skær dem i små tern. Rist svampene på en tør, varm pande i 2 minutter. Skru ned for varmen og tilsæt rødløg, hvidløg og 2 spsk. rapsolie og steg blandingen i 4-5 minutter. Hæld blandingen i en skål, og stil det til side til senere.

  4. Varm 2 spsk. rapsolie op i panden, og svits ternene af persillerødder deri. Krydr med salt og peber, og svits ternene i 8-10 minutter, eller til de er møre. De må gerne tage farve. Når ternene er ved at blive møre, tilsættes timian, balsamico og svampeblandingen. Varm det hele godt igennem og smag til.

  5. Læg de stegte svampe og persillerødder på toppen af mosen. Kværn gerne mere peber ud over retten. Server med hakket purløg eller persille, syltede rødbeder og ristet rugbrød.

Svampejagt

Hvis du selv går på svampejagt, er det oplagt at du kaster dig over denne opskrift. Alternativt kan du købe svampene til retten. Du kan med fordel vælge at mikse forskellige typer svampe såsom portobello, østershatte, Karl Johan, kejserhatte og champignoner.


Bogen 'Grønt i front - i klimakøkkenet' med grønne opskrifter til den travle hverdag.

Velbekomme!

3. november 2020 Ditte Marie Bro Pedersen
Mere om Mad

Grøn spaghetti med carbonara inspiration

Spaghetti carbonara er de fleste vilde med....meeen den er heavy til hverdag. Vi har ladet os inspirere, og lavet en lettere version med skønne grønne grøntsager.

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefy...

Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for...

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre...

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs med og få hele opskrifen her. 

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler,...

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.