Grillopskrift: Laks på røge-planke

Røgning på planke er en enkel teknik, der giver god smag, og samtidig har fisken noget at ligge på, så den ikke falder fra hinanden.

Ingredienser

  • Hel lakseside, gerne med skind på den ene side (eller 4-6 stykker laks, 5-7 cm i bredden)
  • 2 spsk. akaciehonning
  • 1 tsk. citronpeber
  • 1 fed hvidløg
  • Citronskiver og salt
  • Smør laksesiden eller laksestykkerne med honning og drys med citronpeber, knust hvidløg og salt, og læg et par citronskiver på det tykkeste stykke af laksen. 
  • Læg herefter laksen, med skindsiden nedad, på en planke betrukket med folie / evt. kun på folie.

Optænding af grill

  • 2 håndfulde røgeflis eller en bakke røgesmuld
  • ½ fyldt grillstarter med gode briketter
  • En røgeplanke, der har ligget i vand i to timer.

Tænd en halv grillstarter med gode briketter og lad den brænde helt igennem. 

Hæld kullene i grillens ene side. Læg røgeflis ned oven på kullene, og læg grillristen på plads, sæt planken, vor der ikke er kul og røgeflis, så røgen “vandrer” hen over laksen). 

Lad bundspjældet stå helt åbent, mens topspjældet lukkes halvt. 

Ryg nu laksen i 20-25 minutter for en hel lakseside, og 16-20 minutter for laksestykker.

Røgning på gasgrill

Erstat røgeflis med en bakke røgesmuld som sættes direkte på grillristen. Røg laksen på en planke midt i grillen, og indirekte, middel varme.

19. april 2016
Mere om Mad

Sådan laver du en klimavenlig chili sin carne

Det behøver ikke være svært at skære ned for kødforbruget i hjemmet. Alt det kræver er de rigtige retter. Her får du opskriften på en lækker og let chili sin carne med masser af grøntsager og smag fra Knorr. 

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt i køkkenet, men pas på – ikke hele planten er spiselig. 

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...