En æbleskive hører sig til i rigtige æbleskiver
En æbleskive hører sig til i rigtige æbleskiver Foto: Flickr v/ Björn Söderqvist

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

Æbleskiver med æbler i

Det er nemt at købe æbleskiver. De koster 9 kroner fra køledisken og skal bare varmes op i ovnen. Det skal der ikke siges et ondt ord om. Det er en hurtig og bekvem måde at skabe hygge og velsmag på. 

Hører du til dem, der godt kan lide, at æbleskiver faktisk indeholder et rigtigt stykke æble og derfor smager af æbler, så er denne opskrift på hjemmebagte æbleskiver lige det, du søger. 

Gammeldags æbleskiver

Æbleskiver er en gammel dansk lækkerbisken. Den stammer fra en tid, hvor ovne ikke var noget, man havde rundt omkring i hjemmene. Æbleskiver var derfor noget, der blev bagt i æbleskivejern og over ildstedet eller på brændekomfuret.

Opskrifterne varierede, men grundlæggende gik bagning af æbleskiver ud på at vende et stykke æble i mel og æg og derefter at stege dem - som i virkeligheden er det mest korrekte ord - i smør i en æbleskivepande. 

Æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

I en rigtig opskrift på æbleskiver skal blommerne og hviderne deles. De piskede æggehvider bidrager til at gøre æbleskiverne mere luftige. Kærnemælken er med for konsistensens og for den diskrete syrligheds skyld. Citronskal og kardemomme hører til for at give smagen fyldighed. De friske æblestykker er "old school", men er lige netop det, der giver æbleskiven det lille ekstra bid. 

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk på rad og række.  
Æbleskiver så langt øjet rækker.  

Det skal du bruge

(Til omkring 20 æbleskiver)

  • 180 gram mel
  • 2 æg
  • 2 dl kærnemælk
  • ½ tsk natron
  • 1 knivspids salt
  • 1 tsk sukker
  • 2 spsk olivenolie
  • ½ tsk kardemomme
  • Reven skal fra én citron (økologisk)
  • Små friske æblestykker. 
  • Smør til stegning.

Sådan laver du æbleskiverne

1. Bland de tørre ingredenser sammen: mel, natron, sukker, salt, kardemomme og den revne citronskal.

2. Del de 2 æg i hvider og blomme.

3. Pisk æggeblommerne sammen med kærnemælken. Mix blandingen med de tørre ingredienser og tilføj 2 spiskeskefulde olie til dejen. Lad derefter dejen hvile i cirka 30 minutter.

4. Efter den halve times hvile piskes æggehviderne stive, hvorefter de vendes ind i dejen.

5. Varm æbleskivejernet op og kom en klat smør ned i hver fordybning. Hæld lidt dej ned i hvert af hullerne.

6. Put et lille stykke æble ned i hvert hul, når dejen at blive stiv i bunden.

7. Vend æbleskiverne. Du opnår den mest harmoniske, runde form ved at vende æbleskiverne flere gange, mens de er på panden.

8. Æbleskiverne er færdige, når du kan stikke i dem med en nål eller en gaffel, uden at der hænger dej ved.

9. Æbleskiverne serveres med fyld efter eget valg: flormelis, syltetøj, sukker - ja, enddog nutella.

13. december 2017
Mere om Mad

Grøn spaghetti med carbonara inspiration

Spaghetti carbonara er de fleste vilde med....meeen den er heavy til hverdag. Vi har ladet os inspirere, og lavet en lettere version med skønne grønne grøntsager.

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefy...

Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for...

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre...

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs med og få hele opskrifen her. 

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler,...

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.