En æbleskive hører sig til i rigtige æbleskiver
En æbleskive hører sig til i rigtige æbleskiver Foto: Flickr v/ Björn Söderqvist

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

Æbleskiver med æbler i

Det er nemt at købe æbleskiver. De koster 9 kroner fra køledisken og skal bare varmes op i ovnen. Det skal der ikke siges et ondt ord om. Det er en hurtig og bekvem måde at skabe hygge og velsmag på. 

Hører du til dem, der godt kan lide, at æbleskiver faktisk indeholder et rigtigt stykke æble og derfor smager af æbler, så er denne opskrift på hjemmebagte æbleskiver lige det, du søger. 

Gammeldags æbleskiver

Æbleskiver er en gammel dansk lækkerbisken. Den stammer fra en tid, hvor ovne ikke var noget, man havde rundt omkring i hjemmene. Æbleskiver var derfor noget, der blev bagt i æbleskivejern og over ildstedet eller på brændekomfuret.

Opskrifterne varierede, men grundlæggende gik bagning af æbleskiver ud på at vende et stykke æble i mel og æg og derefter at stege dem - som i virkeligheden er det mest korrekte ord - i smør i en æbleskivepande. 

Æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

I en rigtig opskrift på æbleskiver skal blommerne og hviderne deles. De piskede æggehvider bidrager til at gøre æbleskiverne mere luftige. Kærnemælken er med for konsistensens og for den diskrete syrligheds skyld. Citronskal og kardemomme hører til for at give smagen fyldighed. De friske æblestykker er "old school", men er lige netop det, der giver æbleskiven det lille ekstra bid. 

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk på rad og række.  
Æbleskiver så langt øjet rækker.  

Det skal du bruge

(Til omkring 20 æbleskiver)

  • 180 gram mel
  • 2 æg
  • 2 dl kærnemælk
  • ½ tsk natron
  • 1 knivspids salt
  • 1 tsk sukker
  • 2 spsk olivenolie
  • ½ tsk kardemomme
  • Reven skal fra én citron (økologisk)
  • Små friske æblestykker. 
  • Smør til stegning.

Sådan laver du æbleskiverne

1. Bland de tørre ingredenser sammen: mel, natron, sukker, salt, kardemomme og den revne citronskal.

2. Del de 2 æg i hvider og blomme.

3. Pisk æggeblommerne sammen med kærnemælken. Mix blandingen med de tørre ingredienser og tilføj 2 spiskeskefulde olie til dejen. Lad derefter dejen hvile i cirka 30 minutter.

4. Efter den halve times hvile piskes æggehviderne stive, hvorefter de vendes ind i dejen.

5. Varm æbleskivejernet op og kom en klat smør ned i hver fordybning. Hæld lidt dej ned i hvert af hullerne.

6. Put et lille stykke æble ned i hvert hul, når dejen at blive stiv i bunden.

7. Vend æbleskiverne. Du opnår den mest harmoniske, runde form ved at vende æbleskiverne flere gange, mens de er på panden.

8. Æbleskiverne er færdige, når du kan stikke i dem med en nål eller en gaffel, uden at der hænger dej ved.

9. Æbleskiverne serveres med fyld efter eget valg: flormelis, syltetøj, sukker - ja, enddog nutella.

13. december 2017
Mere om Mad

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous vide-teknikken, der giver mørt og saftigt kød.

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to skønne varianter af kartoffelsalat baseret på creme fraiche og ymer.

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Vi spiser giftig mad: Her er, hvad du skal holde øje med

79% af danskerne kan finde på at spise fødevarer, selvom ’’sidste anvendelsesdato’’ er overskredet. Fødevarerne kan dog gøre dig alvorlig...