Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad

Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

En æbleskive hører sig til i rigtige æbleskiver
En æbleskive hører sig til i rigtige æbleskiver Foto: Flickr v/ Björn Söderqvist

Æbleskiver med æbler i

Det er nemt at købe æbleskiver. De koster 9 kroner fra køledisken og skal bare varmes op i ovnen. Det skal der ikke siges et ondt ord om. Det er en hurtig og bekvem måde at skabe hygge og velsmag på. 

Hører du til dem, der godt kan lide, at æbleskiver faktisk indeholder et rigtigt stykke æble og derfor smager af æbler, så er denne opskrift på hjemmebagte æbleskiver lige det, du søger. 

Gammeldags æbleskiver

Æbleskiver er en gammel dansk lækkerbisken. Den stammer fra en tid, hvor ovne ikke var noget, man havde rundt omkring i hjemmene. Æbleskiver var derfor noget, der blev bagt i æbleskivejern og over ildstedet eller på brændekomfuret.

Opskrifterne varierede, men grundlæggende gik bagning af æbleskiver ud på at vende et stykke æble i mel og æg og derefter at stege dem - som i virkeligheden er det mest korrekte ord - i smør i en æbleskivepande. 

Æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

I en rigtig opskrift på æbleskiver skal blommerne og hviderne deles. De piskede æggehvider bidrager til at gøre æbleskiverne mere luftige. Kærnemælken er med for konsistensens og for den diskrete syrligheds skyld. Citronskal og kardemomme hører til for at give smagen fyldighed. De friske æblestykker er "old school", men er lige netop det, der giver æbleskiven det lille ekstra bid. 

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk på rad og række.  
Æbleskiver så langt øjet rækker.  

Det skal du bruge

(Til omkring 20 æbleskiver)

  • 180 gram mel
  • 2 æg
  • 2 dl kærnemælk
  • ½ tsk natron
  • 1 knivspids salt
  • 1 tsk sukker
  • 2 spsk olivenolie
  • ½ tsk kardemomme
  • Reven skal fra én citron (økologisk)
  • Små friske æblestykker. 
  • Smør til stegning.

Sådan laver du æbleskiverne

1. Bland de tørre ingredenser sammen: mel, natron, sukker, salt, kardemomme og den revne citronskal.

2. Del de 2 æg i hvider og blomme.

3. Pisk æggeblommerne sammen med kærnemælken. Mix blandingen med de tørre ingredienser og tilføj 2 spiskeskefulde olie til dejen. Lad derefter dejen hvile i cirka 30 minutter.

4. Efter den halve times hvile piskes æggehviderne stive, hvorefter de vendes ind i dejen.

5. Varm æbleskivejernet op og kom en klat smør ned i hver fordybning. Hæld lidt dej ned i hvert af hullerne.

6. Put et lille stykke æble ned i hvert hul, når dejen at blive stiv i bunden.

7. Vend æbleskiverne. Du opnår den mest harmoniske, runde form ved at vende æbleskiverne flere gange, mens de er på panden.

8. Æbleskiverne er færdige, når du kan stikke i dem med en nål eller en gaffel, uden at der hænger dej ved.

9. Æbleskiverne serveres med fyld efter eget valg: flormelis, syltetøj, sukker - ja, enddog nutella.

13. december 2017
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men, det er ikke alle fødevarer som tåler en tur i mikroovnen. Læs med og find ud af hvilke. 

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Vi spiser giftig mad: Her er, hvad du skal holde øje med

Mad 79% af danskerne kan finde på at spise fødevarer, selvom ’’sidste anvendelsesdato’’ er overskredet. Fødevarerne kan dog gøre dig alvorlig syg. 

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...

3 vitaminer og mineraler der hjælper på din søvn

Mad Har du svært ved at falde i søvn, sove hele natten eller er træt i løbet af dagen? Så læs med her og find ud af, hvad du selv kan gøre for...