Frugt og grøntsager – hold dem friske længere

Med den rette opbevaring kan du minimere antallet af frugt og grønt, der ender i skraldespanden. Få en liste over, hvordan du opbevarer dem bedst muligt, så du undgår alt for meget spild.


Få flest vitaminer ud af frugt og grønt

Frugt og grønt indeholder flest vitaminer lige efter plukning – køber du de udenlandske produkter har de et mindre vitaminindhold end de danske varer, der ikke har været så længe under vejs.

Der er ofte flere vitaminer i frosne grøntsager end i de friske fra udlandet. De frosne grøntsager bliver nemlig emballeret og frosset ned, måske blot få timer efter de er blevet høstet, så de dermed kan holde på vitaminerne.

Opbevar kartofler mørkt og køligt 

Mørkt og køligt, evt. i køleskab. Læg dem ellers i garagen eller på terrassen, koldt, men frostfrit. Ved en temperatur på 5-10 grader kan de holde sig i flere måneder. Hvis frosten kommer, så læg nogle tæpper over. Hold jævnligt øje med angreb fra mus eller råd.

Læg ikke tomater på køl 

Har det fint i en skål på køkkenbordet. Læg ikke tomaterne på køl. Modningen går i stå, og de mister smag og aroma. Hjemmedyrkede eller nyindkøbte tomater, der stadig har et grønt/orange skær, kan med fordel eftermodne i solen i vindueskarmen. Pak dem evt. ind i aviser, så de ikke udtørrer.

Læs også: Så længe kan dine madvarer holde sig i fryseren

Kål, broccoli og salat 

Kig på snitfladen ude i butikken. Hvis den er brunlig og tør, så lad kål eller salathovedet ligge. Opbevares i køleskabet i plast. Husk at prikke små huller, så varen kan ånde, ellers dannes kondens, som fremmer råd. Hænger kål eller salathovedet lidt med ørerne, så skær det yderste af stokken og læg det i koldt vand et stykke tid. Lad det dryppe af, og læg det på køl i en plastpose.

Squash, agurker, peberfrugt 

Opbevares optimalt i en plastpose i køleskabet.

Asparges, bladselleri 

Læg dem koldt i en plastpose i køleskabet.

Porrer og diverse rodfrugter 

Porrer og de fleste andre rodfrugter har det bedst i en plastpose (med huller) i køleskabet. Det forsinker udtørringen. Hvis noget er blevet trist og slattent, kan du enten lægge det i koldt vand, eller du kan vaske og ordne det, før det kommes i køleskabet.

Læs også: Så længe kan dine madvarer holde sig i køleskabet

Løg i løgskuffen

Ligger bedst i en køkkenskuffe, for de skal have det tørt. Og pil dem ud af posen, hvis de ligger i en sådan.

Hvidløg i køleskabet 

Opbevares optimalt i køleskabet. Nok skaber de stemning i ranker på væggen, men de holder sig klart bedst på køl.

Krydderurter 

I bundter er urterne sarte og skal behandles med finfølelse. Dryp dem med et par dråber vand, læg bundtet i en plastpose, og kom det på køl. Friske krydderurter i potter kan holde noget længere, hvis de får rigeligt med vand.

Læs også: Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Svampe 

Svampe har det bedst i en plastpose i køleskabet.

Avocado 

Avacodao skal Ikke opbevares i køleskabet. Den naturlige modning, der giver den rette smag og konsistens, går i stå, og avocadoen vil “dø” og få mørke pletter i kødet.

Æbler 

Æbler dskiller ethylen, som er et stof, der fremmer modning og forrådnelse. Opbevarer du æbler i køleskab, skal du være opmærksom på at anden frugt og grønt hurtigere fordærves. Men æbler holder længst ved lav temperatur.

Sæt dem i skyggen på terrassen, i et udehus eller i garagen. Du kan også udnytte ethylen til noget positivt. Har du købt en pose kiwifrugter, der er hårde som sten, så læg et par æbler i posen. Inden længe har du modne kiwifrugter. Det samme gælder for tomater.

Læs også: Muffins med banan og chokolade

Bananer 

Opbevar ikke bananer i køleskabet. Den naturlige modning sættes i stå, og smag og aroma fordufter. Vær også opmærksom på, at bananer er følsomme over for stød og slag. Køb dem uden brune pletter.

Pærer 

Bedst i køleskabet eller et andet køligt rum.

Appelsiner, citroner, lime 

Citrusfrugter har det bedst i køleskab eller i et køligt rum ved omkring 10 grader. De holder kun få dage i en skål på bordet.

Melon 

Mens den stadig er hel, opbevares den i stuetemperatur. Den mister smag og aroma, hvis den ligger i køleskabet. Men den skal på køl, når den først er skåret op.

Mest læste artikler