Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Frikadeller på panden.
Frikadeller på panden. Foto: iStock og Bianca Hede

Mormorfrikadeller med et moderne twist

Hvad er et hjem uden en opskrift på frikadeller? Hvis du ikke allerede har én, der er gået i arv fra din mormor, så får du her din kommende husopskrift på frikadeller.

Opskriften har fået et enkelt moderne twist, der gør, at alle børn ALTID kan være med. Her er der nemlig ingen løg eller andre grøntsager, der stikker ud af dine frikadeller, og som kan gøre dine børn mistroiske. Den sag har blenderen klaret for dig.

Opskriften har jeg fået fra min svigerinde, og vi lover begge, at der endnu ikke er noget barn, der er gået sulten fra bordet, når den har stået på Biancas Frikadeller.

Biancas Frikadeller

Pandestegte frikadeller  
Pandestegte frikadeller med camouflerede grøntsager.  

Ingredienser

  • 500 g hakket kød (okse, svin, kalv - eller en blanding)
  • 2 æg
  • 1 stort løg
  • 1 dl fløde eller mælk
  • 1 dl rasp
  • 1 tsk. estragon eller dit foretrukne krydderi (f.eks. timian eller rosmarin)
  • Salt og peber
  • Smør til stegning

Sådan laver du frikadellerne

  • Blend først æg, fløde og løg. Brug en blender, stavblender eller en hvilken som helst anden køkkenmaskine. Du kan supplere løgene med grøntsager efter eget valg og blende dem med. 
  • Bland blandingen af æg, fløde og løg sammen med farsen og krydderiet. Dette kan du nøjes med at gøre med en grydeske eller en hjulpisker.
  • Rør til sidst raspen sammen med salt og peber i farsen. Så er farsen færdig!
  • Hvis du har tiden til det, opnår du et bedre resultat får du ved at stille den færdigrørte frikadellefars en halv til en hel time ind i køleskabet. På den måde kan farsen nå at sætte sig, og de færdigstegte frikadeller vil hænge bedre sammen.
  • Tag farsen ud af køleskabet og form frikadellerne med en ske. 
  • Steg frikadellerne på en pande med rigeligt smør. Brug smør og ikke olie for det bedste resultat. 
  • Sørg for, at der er luft mellem frikadellerne på panden, så frikadellerne kan blive dejligt brune og sprøde hele vejen rundt. 
  • Frikadellerne skal have 10-12 minutter i alt på panden.
Løg, æg og fløde til frikadellefarsen.  
Løg, fløde og æg samlet i blenderen.  

3 udenlandske varianter af frikadeller 

Der findes mange opskrifter på frikadeller. Frikadeller er jo bare en rørt fars, som man næsten kan blande alt muligt i. Det store udvalg af opskrifter skyldes dog også, at frikadeller er et internationalt fænomen og ikke noget, som vi har patent på i Danmark. Frikadeller er også en kær bestanddel af mange andre landes køkkener.

Her er de små, men basale forskelle på danske frikadeller og på tre andre andre landes bud på kødboller lavet på hakket kød. 

Svenske köttbullar

Svenske köttbullar laves grundlæggende på samme måde som danske frikadeller bortset fra, at de formes runde og steges runde under jævnlig vending og drejning på panden.

Italienske meatballs

Der hører en tomatsovs til italienske/amerikanske meatballs. Farsen adskiller sig dog ikke meget fra danske frikadeller. Den laves som regel altid på oksekød, og der blandes som sædvanligvis hvidløg og parmesanost i farsen. De italienske frikadeller vendes i mel og steges i kort tid i olie på panden under jævnlig vending. Derefter steges de færdige i ovnen sammen med en tomatsovs. 

Græske frikadeller 

Frikadeller á la greque laves på en fars af oksekød, men ligeså ofte af lam. Farsen anvendes hyppigt til kødboller, der steges på spyd og på grill. Græske frikadeller kan krydres på mange spængende måder. Det kan for eksempel være med citronskal, mynte eller persille. Græske frikadeller serveres gerne med tzatziki.

Frikadellernes ABC

Det er en velsmagende oplevelse at tage på verdensrundrejse i frikadellernes rige. Man vil opleve mange forskellige twists på frikadellen. Der er dog nogle ting, der er konstante.  Grundlæggende skal der bruges seks ingredienser til at lave frikadeller og andre varianter af kødboller med: 

  • Der skal noget kød til - hakket okse, lam, svin eller kalv
  • Noget væde - mælk, fløde eller vand
  • Æg
  • Noget der får farsen til at binde - som rasp, mel eller havregryn
  • Noget krydderi (gerne frisk) som estragon, timian, mynte eller persille.
  • Løg. Andre grøntsager - som gulerødder - kan også blandes i frikadelledejen for både smagens og sundhedens skyld.
15. maj 2018
Mere om Mad

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men, det er ikke alle fødevarer som tåler en tur i mikroovnen. Læs med og find ud af hvilke. 

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Vi spiser giftig mad: Her er, hvad du skal holde øje med

Mad 79% af danskerne kan finde på at spise fødevarer, selvom ’’sidste anvendelsesdato’’ er overskredet. Fødevarerne kan dog gøre dig alvorlig syg. 

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...

3 vitaminer og mineraler der hjælper på din søvn

Mad Har du svært ved at falde i søvn, sove hele natten eller er træt i løbet af dagen? Så læs med her og find ud af, hvad du selv kan gøre for...