Frikadeller på panden.
Frikadeller på panden. Foto: iStock og Bianca Hede

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Af: Mikkel Hede og Bianca Hede, 15. maj 2018

Mormorfrikadeller med et moderne twist

Hvad er et hjem uden en opskrift på frikadeller? Hvis du ikke allerede har én, der er gået i arv fra din mormor, så får du her din kommende husopskrift på frikadeller.

Opskriften har fået et enkelt moderne twist, der gør, at alle børn ALTID kan være med. Her er der nemlig ingen løg eller andre grøntsager, der stikker ud af dine frikadeller, og som kan gøre dine børn mistroiske. Den sag har blenderen klaret for dig.

Opskriften har jeg fået fra min svigerinde, og vi lover begge, at der endnu ikke er noget barn, der er gået sulten fra bordet, når den har stået på Biancas Frikadeller.

Biancas Frikadeller

Pandestegte frikadeller  
Pandestegte frikadeller med camouflerede grøntsager.  

Ingredienser

 • 500 g hakket kød (okse, svin, kalv - eller en blanding)
 • 2 æg
 • 1 stort løg
 • 1 dl fløde eller mælk
 • 1 dl rasp
 • 1 tsk. estragon eller dit foretrukne krydderi (f.eks. timian eller rosmarin)
 • Salt og peber
 • Smør til stegning

Sådan laver du frikadellerne

 • Blend først æg, fløde og løg. Brug en blender, stavblender eller en hvilken som helst anden køkkenmaskine. Du kan supplere løgene med grøntsager efter eget valg og blende dem med. 
 • Bland blandingen af æg, fløde og løg sammen med farsen og krydderiet. Dette kan du nøjes med at gøre med en grydeske eller en hjulpisker.
 • Rør til sidst raspen sammen med salt og peber i farsen. Så er farsen færdig!
 • Hvis du har tiden til det, opnår du et bedre resultat får du ved at stille den færdigrørte frikadellefars en halv til en hel time ind i køleskabet. På den måde kan farsen nå at sætte sig, og de færdigstegte frikadeller vil hænge bedre sammen.
 • Tag farsen ud af køleskabet og form frikadellerne med en ske. 
 • Steg frikadellerne på en pande med rigeligt smør. Brug smør og ikke olie for det bedste resultat. 
 • Sørg for, at der er luft mellem frikadellerne på panden, så frikadellerne kan blive dejligt brune og sprøde hele vejen rundt. 
 • Frikadellerne skal have 10-12 minutter i alt på panden.
Løg, æg og fløde til frikadellefarsen.  
Løg, fløde og æg samlet i blenderen.  

 

Læs også: Kunne du tænke dig en lækker sovs til dine frikadeller, så find opskriften på den bedste andesovs her.

3 udenlandske varianter af frikadeller 

Der findes mange opskrifter på frikadeller. Frikadeller er jo bare en rørt fars, som man næsten kan blande alt muligt i. Det store udvalg af opskrifter skyldes dog også, at frikadeller er et internationalt fænomen og ikke noget, som vi har patent på i Danmark. Frikadeller er også en kær bestanddel af mange andre landes køkkener.

Her er de små, men basale forskelle på danske frikadeller og på tre andre andre landes bud på kødboller lavet på hakket kød. 

Svenske köttbullar

Svenske köttbullar laves grundlæggende på samme måde som danske frikadeller bortset fra, at de formes runde og steges runde under jævnlig vending og drejning på panden.

Italienske meatballs

Der hører en tomatsovs til italienske/amerikanske meatballs. Farsen adskiller sig dog ikke meget fra danske frikadeller. Den laves som regel altid på oksekød, og der blandes som sædvanligvis hvidløg og parmesanost i farsen. De italienske frikadeller vendes i mel og steges i kort tid i olie på panden under jævnlig vending. Derefter steges de færdige i ovnen sammen med en tomatsovs. 

Græske frikadeller 

Frikadeller á la greque laves på en fars af oksekød, men ligeså ofte af lam. Farsen anvendes hyppigt til kødboller, der steges på spyd og på grill. Græske frikadeller kan krydres på mange spængende måder. Det kan for eksempel være med citronskal, mynte eller persille. Græske frikadeller serveres gerne med tzatziki.

Frikadellernes ABC

Det er en velsmagende oplevelse at tage på verdensrundrejse i frikadellernes rige. Man vil opleve mange forskellige twists på frikadellen. Der er dog nogle ting, der er konstante.  Grundlæggende skal der bruges seks ingredienser til at lave frikadeller og andre varianter af kødboller med: 

 • Der skal noget kød til - hakket okse, lam, svin eller kalv
 • Noget væde - mælk, fløde eller vand
 • Æg
 • Noget der får farsen til at binde - som rasp, mel eller havregryn
 • Noget krydderi (gerne frisk) som estragon, timian, mynte eller persille.
 • Løg. Andre grøntsager - som gulerødder - kan også blandes i frikadelledejen for både smagens og sundhedens skyld.
15. maj 2018 Mikkel Hede og Bianca Hede
Mere om Mad

Grøn spaghetti med carbonara inspiration

Spaghetti carbonara er de fleste vilde med....meeen den er heavy til hverdag. Vi har ladet os inspirere, og lavet en lettere version med skønne grønne grøntsager.

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefy...

Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for...

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre...

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs med og få hele opskrifen her. 

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler,...

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.