Er det usundt at spise æg?

Mad

Mange har længe opfattet æg som værende dårlige for kolesteroltallet og derfor set æg som usunde. Undersøgelser viser dog nu, at danskerne er ved at ændre holdning. Vi giver dig svaret på, om æg er dårlige for dit kolesteroltal eller ej. 

Foto: iStock

Æg kan mindske risikoen for hjertekarsygdomme

Vi er mange, der mener, at et kogt æg hører sig til såvel et veldækket morgen- som frokostbord. Men nogen af os er også opdraget til, at holde os lidt i skindet, når det kommer til æg, fordi de angiveligt ikke er sunde.

Det er dog en sandhed med modifikationer.

Læs også: Sådan koger du det perfekte blødkogte æg

Selvom æg indeholder kolesterol, viser forskning, at æg ikke øger kolesterolniveauet i dit blod eller har betydning for hjertekarsygdomme. Faktisk har et kinesisk studie undersøgt forholdet mellem indtag af æg og hjertekarsygdomme blandt voksne kinesere i alderen 30-79 år. Studiet indikerer, at et æg om dagen rent faktisk kan mindske risikoen for hjertekarsygdomme.

Også ifølge DTU Fødevareinstituttet, vil et indtag af 7 æg om ugen ikke øge risikoen for hjertekarsygdomme hos raske personer.  

Læs også: De bedste tricks til hjemmelavet æblemost

Æg påvirker ikke kolesterolniveauet negativt

I forhold til kolesterol, så regulerer kroppen selv kolesterolniveauet i blodet. Hvis du spiser meget kolesterol, vil din krop automatisk danne mindre kolesterol.

Mange danskere har haft en opfattelse af æg som usunde, men en undersøgelse lavet af Norstat for Landbrug og Fødevarer viser nu, at vi danskere generelt har fået en mere positiv indstilling overfor æg. Flere er begyndt at opfatte æg som sunde og en god kilde til protein, hvilket er med god grund.

Læs også: Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Fordele ved æg

Æg er en af naturens mest nærringsrige fødevarer og har en masse sundhedsfordele. Det skyldes, at æg har et højt indhold af både protein og vitaminer, uden at indeholde hverken kulhydrat eller sukker. Det høje proteinindhold gør også, at æg mætter godt. Protein fra æg er letoptageligt og indeholder alle nødvendige essentielle aminosyrer. Æg er yderligere rig på B12-vitamin og jern, hvilket gør æg til en god erstatning for kød.

Det anbefales generelt, at spise et æg om dagen i gennemsnit. Eksperter understreger dog, at indtag af æg skal indgå som en del af en sund livsstil for at være gavnlig.

Kilder: DTU, Landbrug & Fødevarer & BMJ Journals

28. juni 2018
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

Vi spiser giftig mad: Her er, hvad du skal holde øje med

Mad 79% af danskerne kan finde på at spise fødevarer, selvom ’’sidste anvendelsesdato’’ er overskredet. Fødevarerne kan dog gøre dig alvorlig...

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...