Foto: iStock

Er det usundt at spise æg?

Mange har længe opfattet æg som værende dårlige for kolesteroltallet og derfor set æg som usunde. Undersøgelser viser dog nu, at danskerne er ved at ændre holdning. Vi giver dig svaret på, om æg er dårlige for dit kolesteroltal eller ej. 

Æg kan mindske risikoen for hjertekarsygdomme

Vi er mange, der mener, at et kogt æg hører sig til såvel et veldækket morgen- som frokostbord. Men nogen af os er også opdraget til, at holde os lidt i skindet, når det kommer til æg, fordi de angiveligt ikke er sunde.

Det er dog en sandhed med modifikationer.

Læs også: Sådan koger du det perfekte blødkogte æg

Selvom æg indeholder kolesterol, viser forskning, at æg ikke øger kolesterolniveauet i dit blod eller har betydning for hjertekarsygdomme. Faktisk har et kinesisk studie undersøgt forholdet mellem indtag af æg og hjertekarsygdomme blandt voksne kinesere i alderen 30-79 år. Studiet indikerer, at et æg om dagen rent faktisk kan mindske risikoen for hjertekarsygdomme.

Også ifølge DTU Fødevareinstituttet, vil et indtag af 7 æg om ugen ikke øge risikoen for hjertekarsygdomme hos raske personer.  

Læs også: De bedste tricks til hjemmelavet æblemost

Æg påvirker ikke kolesterolniveauet negativt

I forhold til kolesterol, så regulerer kroppen selv kolesterolniveauet i blodet. Hvis du spiser meget kolesterol, vil din krop automatisk danne mindre kolesterol.

Mange danskere har haft en opfattelse af æg som usunde, men en undersøgelse lavet af Norstat for Landbrug og Fødevarer viser nu, at vi danskere generelt har fået en mere positiv indstilling overfor æg. Flere er begyndt at opfatte æg som sunde og en god kilde til protein, hvilket er med god grund.

Læs også: Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Fordele ved æg

Æg er en af naturens mest nærringsrige fødevarer og har en masse sundhedsfordele. Det skyldes, at æg har et højt indhold af både protein og vitaminer, uden at indeholde hverken kulhydrat eller sukker. Det høje proteinindhold gør også, at æg mætter godt. Protein fra æg er letoptageligt og indeholder alle nødvendige essentielle aminosyrer. Æg er yderligere rig på B12-vitamin og jern, hvilket gør æg til en god erstatning for kød.

Det anbefales generelt, at spise et æg om dagen i gennemsnit. Eksperter understreger dog, at indtag af æg skal indgå som en del af en sund livsstil for at være gavnlig.

Kilder: DTU, Landbrug & Fødevarer & BMJ Journals

28. juni 2018
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...