Er det usundt at spise æg?

Mange har længe opfattet æg som værende dårlige for kolesteroltallet og derfor set æg som usunde. Undersøgelser viser dog nu, at danskerne er ved at ændre holdning. Vi giver dig svaret på, om æg er dårlige for dit kolesteroltal eller ej. 


Æg kan mindske risikoen for hjertekarsygdomme

Vi er mange, der mener, at et kogt æg hører sig til såvel et veldækket morgen- som frokostbord. Men nogen af os er også opdraget til, at holde os lidt i skindet, når det kommer til æg, fordi de angiveligt ikke er sunde.

Det er dog en sandhed med modifikationer.

Læs også: Sådan koger du det perfekte blødkogte æg

Selvom æg indeholder kolesterol, viser forskning, at æg ikke øger kolesterolniveauet i dit blod eller har betydning for hjertekarsygdomme. Faktisk har et kinesisk studie undersøgt forholdet mellem indtag af æg og hjertekarsygdomme blandt voksne kinesere i alderen 30-79 år. Studiet indikerer, at et æg om dagen rent faktisk kan mindske risikoen for hjertekarsygdomme.

Også ifølge DTU Fødevareinstituttet, vil et indtag af 7 æg om ugen ikke øge risikoen for hjertekarsygdomme hos raske personer.

Læs også: De bedste tricks til hjemmelavet æblemost

Æg påvirker ikke kolesterolniveauet negativt

I forhold til kolesterol, så regulerer kroppen selv kolesterolniveauet i blodet. Hvis du spiser meget kolesterol, vil din krop automatisk danne mindre kolesterol.

Mange danskere har haft en opfattelse af æg som usunde, men en undersøgelse lavet af Norstat for Landbrug og Fødevarer viser nu, at vi danskere generelt har fået en mere positiv indstilling overfor æg. Flere er begyndt at opfatte æg som sunde og en god kilde til protein, hvilket er med god grund.

Læs også: Frikadeller – den hurtige og nemme opskrift

Fordele ved æg

Æg er en af naturens mest nærringsrige fødevarer og har en masse sundhedsfordele. Det skyldes, at æg har et højt indhold af både protein og vitaminer, uden at indeholde hverken kulhydrat eller sukker. Det høje proteinindhold gør også, at æg mætter godt. Protein fra æg er letoptageligt og indeholder alle nødvendige essentielle aminosyrer. Æg er yderligere rig på B12-vitamin og jern, hvilket gør æg til en god erstatning for kød.

Det anbefales generelt, at spise et æg om dagen i gennemsnit. Eksperter understreger dog, at indtag af æg skal indgå som en del af en sund livsstil for at være gavnlig.

Kilder: DTU, Landbrug & Fødevarer & BMJ Journals

Mest læste artikler