Foto: iStockphoto

Forskellen på syltetøj og marmelade

Elsker du syltetøj og marmelade? Men har du svært ved at kende forskel på de to? Det er du langt fra den eneste, der har.

Syltetøj og marmelade 

Hvis du kan lige syltetøj, kan du sikkert også lide marmelade - og omvendt. Men hvad er forskellen egentligt på de to?

Der er mere sukker i syltetøj, end der er i marmelade 

Syltetøj er frugt, der er kogt sammen med en sukkerlage. Sommetider laver man også lage af den kogte frugtsaft og hælder det over frugterne igen.

Marmelade er udkogt frugt, som koges til en tykkere konsistens end syltetøj og tilsættes eventuelt vand, geldannende pektin (melatin) og konserveringsmiddel, hvis ikke marmeladen er lavet på frugter med naturligt højt pektin indhold.

Når du køber syltetøj eller marmelade i supermarkedet, skal dette bestå af mindst 350 gram frugt pr. 1000 gram. Dog med undtagelse af syltetøj og marmelade, der er lavet på bær som eksempelvis ribs, kvæde og havtorn. Her skal mindst 250 gram bestå af bær.

Det er fælles for stort set alle opskrifter, at der bruges mere sukker i forhold til mængden af frugt i syltetøj end i marmelade. Den største forskel på syltetøj og marmelade i dag er oftest, at syltetøjet har en tyndere konsistens end marmeladen.

Appelsinmarmelade og jordbærsyltetøj

Forskellen på syltetøj og marmelade 

- Når der er forskel på konsistensen skyldes det, at man typisk laver syltetøj af bær, som indeholder mindre naturligt pektin end dem, man laver marmelade af, fortæller Lill Wennberth-Jönsson, opskrifts- og prøvekøkkensansvarlig hos Nordic Sugar.

- Eksempelvis giver appelsiner og citrusfrugter en mere fast konsistens. Dette gælder også for æbler og ribs. Og vil man lave marmelade af andre bær, for eksempel jordbær eller hindbær, må man derfor tilsætte pektin ved tilberedningen.

I dag er det dog mere og mere sjældent at du kan se den traditionelle tynde syltetøj og den stive, faste marmelade, så forskellen mellem de to bliver mindre og mindre.

29. juni 2017
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...