Foto: iStockphoto

Forskellen på syltetøj og marmelade

Elsker du syltetøj og marmelade? Men har du svært ved at kende forskel på de to? Det er du langt fra den eneste, der har.

Syltetøj og marmelade 

Hvis du kan lige syltetøj, kan du sikkert også lide marmelade - og omvendt. Men hvad er forskellen egentligt på de to?

Der er mere sukker i syltetøj, end der er i marmelade 

Syltetøj er frugt, der er kogt sammen med en sukkerlage. Sommetider laver man også lage af den kogte frugtsaft og hælder det over frugterne igen.

Marmelade er udkogt frugt, som koges til en tykkere konsistens end syltetøj og tilsættes eventuelt vand, geldannende pektin (melatin) og konserveringsmiddel, hvis ikke marmeladen er lavet på frugter med naturligt højt pektin indhold.

Når du køber syltetøj eller marmelade i supermarkedet, skal dette bestå af mindst 350 gram frugt pr. 1000 gram. Dog med undtagelse af syltetøj og marmelade, der er lavet på bær som eksempelvis ribs, kvæde og havtorn. Her skal mindst 250 gram bestå af bær.

Det er fælles for stort set alle opskrifter, at der bruges mere sukker i forhold til mængden af frugt i syltetøj end i marmelade. Den største forskel på syltetøj og marmelade i dag er oftest, at syltetøjet har en tyndere konsistens end marmeladen.

Appelsinmarmelade og jordbærsyltetøj

Forskellen på syltetøj og marmelade 

- Når der er forskel på konsistensen skyldes det, at man typisk laver syltetøj af bær, som indeholder mindre naturligt pektin end dem, man laver marmelade af, fortæller Lill Wennberth-Jönsson, opskrifts- og prøvekøkkensansvarlig hos Nordic Sugar.

- Eksempelvis giver appelsiner og citrusfrugter en mere fast konsistens. Dette gælder også for æbler og ribs. Og vil man lave marmelade af andre bær, for eksempel jordbær eller hindbær, må man derfor tilsætte pektin ved tilberedningen.

I dag er det dog mere og mere sjældent at du kan se den traditionelle tynde syltetøj og den stive, faste marmelade, så forskellen mellem de to bliver mindre og mindre.

29. juni 2017
Mere om Mad

Grøn spaghetti med carbonara inspiration

Spaghetti carbonara er de fleste vilde med....meeen den er heavy til hverdag. Vi har ladet os inspirere, og lavet en lettere version med skønne grønne grøntsager.

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefy...

Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for...

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre...

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs med og få hele opskrifen her. 

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler,...

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.