Rosenbladgelé er bare én af de lækkerier, du kan bruge hyben-buskens rosenblade til.
Rosenbladgelé er bare én af de lækkerier, du kan bruge hyben-buskens rosenblade til. Foto: Anemette Olesen

Fire nemme opskrifter, som du kan bruge hyben til

En hybenbusk kan være nyttig på mange måder - du kan både bruge hyben og rosenbladene i lækre specialiteter til madlavningen.


Rosenbladgelé

1 liter rosenkronblade
1 liter vand
2 tsk. citronsyre
geleringsmiddel
6 dl (500 g) melis

Skyl bladene i koldt vand. Læg dem i en gryde, tilsæt vand og citronsyre. Bring blandingen langsomt i kog, lad den simre i 15 min. Hæld op i en gelépose, og lad saften dryppe af. Mål 7 dl saft af. Hæld saften i en ren gryde, og bring den i kog.

Tilsæt geleringsmiddel, og lad saften koge 2 min. Tilsæt sukker, og lad det smelte. Kog saften i 1 min. Foretag geléprøve. Skum geleen, og hæld den på glas. Stil dem under viskestykke til næste dag, og sæt låg på.

Rosensaft

200 g rosenkronblade
1 liter vand
ca. 150 g sukker
saft af 1 citron

Hæld vand i en gryde, og udblød rosenbladene heri. Giv blandingen et opkog, si saften, og varm den op igen.
Tilsæt citronsaft, og smag til med sukker, evt. med en smule kanel. Drik saften med isterninger.

Hybenmarmelade
ca. 300 g rensede hyben
11/2 dl vand
150 g æbler, ca. 3 stk.
250 g sukker

Kog de rensede hyben i vandet i ca. 15 min. Tilsæt ituskårne æbler. Lad blandingen koge ud, eller giv den en tur i blenderen. Og tilsæt herefter sukker, citronsyre og evt. atamon, hvis marmeladen skal gemmes.

Hybensuppe
3 dl dybfrosne, snittede hyben
4 dl appelsinjuice
2 dl vand
2 tsk. kartoffelmel
1 spsk. honning
1 spsk. citronsaft

Kog de frosne, findelte hyben med juice og vand. Når blandingen har småkogt ca. 15 minutter, tilsættes kartoffelmel rørt op med vand i en tynd stråle. Suppen varmes op og smages til med honning og citronsaft.
Serveres med en klat cremefraiche. Du kan udelade kartoffelmelet og i stedet tilsætte et fintrevet, surt æble.

20. april 2009
Mere om Mad

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt i køkkenet, men pas på – ikke hele planten er spiselig. 

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to skønne varianter af kartoffelsalat baseret på creme fraiche og ymer.

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Vi spiser giftig mad: Her er, hvad du skal holde øje med

79% af danskerne kan finde på at spise fødevarer, selvom ’’sidste anvendelsesdato’’ er overskredet. Fødevarerne kan dog gøre dig alvorlig...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.