Find altid de bedste kantareller

Selvplukkede kantareller er en gratis luksus. Få her eksperternes bedste tricks. Vidste du fx, at kantareller ikke må skylles under vand?

Undgå vand, når du renser svampe

Rens altid dine svampe ude i skoven, så du undgår, at alle dine svampe bliver beskidte af sand og jord, når de bliver blandet sammen i kurven. Det er regel nummer et, siger biolog Nick Leyssac fra Danmarks Naturfredningsforening.

Han anbefaler, at du medbringer dette grej på svampeturen:

  • En god svampebog
  • En kurv, så svampene ikke bliver mast. Plastikposer er ikke egnet, da svampene hurtigt bliver smattede og rådner
  • En lille kniv, så kan du snitte det dårlige af svampene og gennemskære for at bestemme svampetypen.
  • En lille børste til at fjerne skidt.

Rensning er ikke så nemt, som man umiddelbart skulle tro. Svampe suger ekstremt meget vand, hvis man skyller dem, og selvom det virker oplagt at rense noget, man har fundet på skovbunden med vand, er det en dårlig idé. 

Nick Leyssac foreslår følgende: - Rensning foregår med en kniv, hvor stokken med jord på skæres af, og rester af jord og sand kan børstes væk med en børste. Er nogen svampe meget beskidte, kan man adskille helt rene og beskidte i mindre bøtter nede i svampekurven. De rene er ofte direkte klar til panden, når du kommer sulten hjem.

Svampe kan holde sig få dage i køleskabet

Biologen fra Danmarks Naturfredningsforening forklarer, at svampe kun kan holde sig få dage i køleskabet. Men hvis de skal i fryseren, er det nødvendigt at blanchere dem først. Det gøres ved at smide dem på panden, hvor de afkoger sig selv. De svinder en fjerdedel ved 'kogningen', og herefter skal de køle af og kan smides i fryseren i poser.

Kantareller egner sig særligt godt til tørring. Det gør man i åben oven ved 50 grader på varmluftsindstilling.

De bedste steder til at plukke svampe i Danmark

1. Dyrehaven

I dette store skovområde er det største antal af gamle træer i Nordeuropa, og derfor er her også en del svampe, som ikke findes andre steder – de gror nemlig kun på gamle træer. I Dyrehaven kan du bl.a. finde kantareller, Karl Johan rørhat, andre store rørhatte.

2. Kongelunden

I modsætning til Dyrehaven og andre 'almindelige' skove er den ikke naturskov, men blev plantet i 1800-tallet på Amager tæt på Københavns centrum. Her er en del sjældne svampe på grund af de gode jordforhold, men knap så mange spiselige, så hav svampebogen klar!
I Kongelunden kan du bl.a. finde følgende spisevampe: Brunstokket rørhat, rødmendende fluesvamp, stor trompetsvamp og champignoner.

3. Tisvilde Hegn i Nordsjælland

En af de meste klassiske svampesteder i Danmark. Når du kommer et stykke ind i skoven, er der egetræer og birketræer og en ideel, næringsfattig jordbund til spisesvampe. Så husk, du skal forbi den første del af nåleskoven og ind til den mere sandholdige jord og de ældre træer. Her er der et sandt paradis for kantareller.

4. Tornby Klitplantage

Det gamle klitområde i Vestjylland dækker et kæmpe skov-areal, som blev beplantet med især nåletræer i starten af 1900-tallet og derfor et glimrende svampested. Her kan du finde: Kantareller, Tragtkantareller, Brungul rørhat, Brunstokket rørhat, Granmælkehat og Karl Johan rørhat.

Læs om flere svampesteder i det store Svampeatlas

Kilde: Politiken

2. oktober 2015
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...