Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget selleri. Se her, hvilke frugter og grøntsager, der kan få det til at snerpe til i halsen, og om du skulle være en af dem, der lider af Oral Allergi Syndrom. 


Alleri over for grøntsager og frugt

Pollenallergi over for luftbårent plantemateriale er meget udbredt. De fleste kender helt sikkert nogen, der lider af denne form for allergi. Eller måske er de selv pollenallergikere.

Der findes en beslægtet form for allergi, hvor de berørte kan udvikle allergiske reaktioner alene ved at spise bestemte fødevarer. Denne allergiform er ofte en såkaldt krydsreaktion, hvor der er et sammenfald mellem forskellige frugter og grøntsager og en eller flere af de tre mest udbredte allergityper:

  • Birkepollen
  • Græspollen
  • Bynkepollen

Allergi over for æbler

Allergi over for frugter og grøntsager vil i sin milde version typisk manifestere sig som kløe i mund og hals, når man tager et bid af et æble – eller andre former for frugt eller grøntsager, man har en intolerans over for.

Hvis denne type symptom melder sig, når man spiser eksempelvis et æble, kan det skyldes, at æbler indholder et allergen, der minder om birkepollen. Er du allergisk over for birkepollen, er det på grund den nævnte krydsreaktion også muligt, du oplever kløe i mund og svælg eller anden form for allergisk reaktion, når du netop spiser æbler.

Der er ikke blevet forsket lige så meget i denne type allergi som i den gængse pollenallergi. Der er dog noget, der typer på, at æbleallergien slår mere ud, når det drejer sig om grønne æbler som Granny Smith og Golden Delicious.

Gener af denne art melder sig i øvrigt fortrinsvist ved indtag af rå frugter. Hvis en æbleallergiker spiser sine æbler skrællede, kogt eller på anden måde tilberedt, vil de allergiske reaktioner sædvanligvis udeblive. Se mere om dette længere nede på denne side.

OAS – Oral Allergi Syndrom

Denne type allergi kaldes for oral allergi syndrom, og det er en af de mere upåagtede allergiformer. Dette skyldes sandsynligvis, at symptomerne på OAS ofte ikke er så svære, som de kan være hos hårdt angrebne allergikere over for luftbåren pollen. 

Kløen i hals og mund er det mest hyppige symptom på OAS. Nældefeber kan også forekomme, ligesom astma og tarmbesvær er en risiko. Et meget lille antal personer kan opleve at slå ud med eksem, når de rører de frugter og grøntsager, som er omfattet af deres orale allergi syndrom. Svær akut hævelse i hals og svælg kan også forekomme hos enkelte. Er det sidste tilfældet, bør man straks søge læge eller tage på skadestuen.

Hvordan konstaterer man grøntsags- og frugtallergi?

Normalt påviser man pollenallergi ved prikketester, hvor huden udsættes for forskellige former for allergener, eller ved blodprøver. Ofte vil OAS-allergikere dog ikke slå ud ved denne form for test, så det er sjældent denne metode, der anvendes ved de foreskellige typer af frugt- og grøntsagsallergi. Det er dog som regel heller ikke nødvendigt at gå så vidt, da det er forholdvis let uden test at påvise en sammenhæng mellem bestemte typer af grøntsager og frugt og specifikke allergiske reaktioner.

 
Lider du af pollenallergi, så kan rå og uforabejdet selleri være en af de fødevarer, som forårsager gener.  

Frugt, grøntsager og nødder der kan være årsag til allergi

Der er ofte som nævnt en sammenhæng mellem allergiske reaktioner ved bestemte typer af fødevarer og de tre mest hyppige former for pollenallergi: birkepollen, græspollen og bynkepollen.

Her er nogle af de fødevarer, du kan tjekke for eventuelle allergiske reaktioner, hvis du har en af de tre nævnte former for pollenallergi. Nødder er også medtaget, da det samme mønster for krydsreaktion gør sig gældende for denne type fødevarer:

Birkepollen

  • Abrikos, blomme, fersken, kirsebær, kiwi, nektarin, pære, æble. gulerod, kartoffel, tomat, peberfrugt, selleri, hasselnød, jordnød/peanut, mandel, paranød, valnød 

Græspollen

  • Appelsin, melon, tomat, ært, jordnød/peanut

Bynkepollen

  • Melon, solsikkekerner, peberfrugt, gulerod, pastinak, persillerod, selleri, kamille, persille

KildeAstma-Allergi Danmark 

Der kan gøres noget!

Har du fået konstateret overfølsomhed over for bestemte frugter, grøntsager eller nødder, så er der grund til at være glad og fornøjet. For der kan nemlig gøres noget mod denne form for allergi, så du i det daglige kun minimalt vil være påvirke af din OAS. Det handler først og fremmest om at tage nogle ganske enkle forholdsregler:

  • Undgå utilberedte fødevarer, som har en krydsreaktion med den form for allergi, du lider af. 
  • Bag, kog eller steg de berørte fødevarer. Det vil i de langt de fleste tilfælde eliminere generne.
  • Hold dig til frugter og grøntsager i konserves-versionen i pollensæsonen.
  • Skræl de frugter og grøntsager, du er sensibel over for. Ofte vil koncentrationen af det protein, der forårsager den allergiske reaktionen, være størst på skrællen. 

Kilde: npr.org (national public radio, USA)

Mest læste artikler