Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Mad

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue har mærkelige madvaner.

En flue tygger ikke på sin mad - den drikker den.
En flue tygger ikke på sin mad - den drikker den. Foto: iStock

Hvor har fluen været sidst?

Kampen mod fluer er vanskelig at vinde. I højsæsonen er de på udsatte steder bare allevegne. Heldigvis stikker fluer ikke, og de almindelige summefluer - også kaldet "egentlige fluer" (muscidae) - suger ikke blod.

Noget af det værste ved husfluen er, at de sætter sig allevegne, og navnlig at de har en forkærlighed for at flyve ind i ørerne på folk. Og så er der lige det med maden... For hvor har fluen egentllig været sidst?

Fluen - bakteriesprederen  

Måske skulle du overveje at svinge fluesmækkeren lidt oftere eller bruge nogle af de tricks til at holde fluer væk, som vi tidligere har skrevet om her på idényt.

Fluer er nemlig et af de levende væsener, der spreder flest bakterier. Heri overgår fluen selv den notoriske skidtspreder, kakkerlakken, som vi heldigvis er forskånet for i Danmark. Forskningen peger faktisk på, at fluer er dobbelt så slem som kakkerlakken på dette felt.

Hvordan spiser fluen sin mad?

Fluens madvaner er en af grundene til, at det kan være en god idé at holde den væk fra din mad. Fluen bruger nemlig en sugesnabel til at suge sin mad op med. Herigennem sender den enzymer og rent bræk fra dens mave ned på den faste fød for at opløse maden og gøre den fordøjelig. Fluen spiser derfor ikke sin mad - den drikker den.

Bakterier overført fra fluens krop

Det værste er dog ikke fluens sugesnabel, og at den spytter på vores mad. Det værste er de bakterier, der sidder uden på fluens hårede krop og på dens vinger.

Fluer spiser nemlig de mest ulækre ting: lort, affald og rådnende kadavre. Det kræver ikke mere end et øjeblik, så kan bakterierne være overført til din mad. Disse mikroorganismer, der ender i din mad, kan i værste tilfælde overføre sygdomme som dysenteri, kolera og tyfus. Så er du bange nu?

Læs også:

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre...

Hvornår skal maden, som fluer har siddet på, smides ud?

Heldigvis er disse sygdomme ret sjældne hos mennesker. Det er desuden højst usandsynligt, at du bliver syg af at spise noget mad, som en enkel flue har lavet et stop-over på. Hvis en sværm af fluer derimod har holdt et party på noget af maden på dit bord, så skulle du måske overveje at smide den eller de pågældende retter ud. 

I øvrigt skal det som en lille solstrålehistorie her til sidst nævnes, at det er en myte, at fluer skider, hver gang de lander, som der ellers er nogen, der går og tror

Se en video her af, hvordan en flue indtager sin mad med sin sugesnabel:

Kilde: seeker.com.

17. august 2016
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt i køkkenet, men pas på – ikke hele planten er spiselig. 

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men, det er ikke alle fødevarer som tåler en tur i mikroovnen. Læs med og find ud af hvilke. 

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...