En flue tygger ikke på sin mad - den drikker den.
En flue tygger ikke på sin mad - den drikker den. Foto: iStock

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue har mærkelige madvaner.

Hvor har fluen været sidst?

Kampen mod fluer er vanskelig at vinde. I højsæsonen er de på udsatte steder bare allevegne. Heldigvis stikker fluer ikke, og de almindelige summefluer - også kaldet "egentlige fluer" (muscidae) - suger ikke blod.

Noget af det værste ved husfluen er, at de sætter sig allevegne, og navnlig at de har en forkærlighed for at flyve ind i ørerne på folk. Og så er der lige det med maden... For hvor har fluen egentllig været sidst?

Fluen - bakteriesprederen  

Måske skulle du overveje at svinge fluesmækkeren lidt oftere eller bruge nogle af de tricks til at holde fluer væk, som vi tidligere har skrevet om her på idényt.

Fluer er nemlig et af de levende væsener, der spreder flest bakterier. Heri overgår fluen selv den notoriske skidtspreder, kakkerlakken, som vi heldigvis er forskånet for i Danmark. Forskningen peger faktisk på, at fluer er dobbelt så slem som kakkerlakken på dette felt.

Hvordan spiser fluen sin mad?

Fluens madvaner er en af grundene til, at det kan være en god idé at holde den væk fra din mad. Fluen bruger nemlig en sugesnabel til at suge sin mad op med. Herigennem sender den enzymer og rent bræk fra dens mave ned på den faste fød for at opløse maden og gøre den fordøjelig. Fluen spiser derfor ikke sin mad - den drikker den.

Bakterier overført fra fluens krop

Det værste er dog ikke fluens sugesnabel, og at den spytter på vores mad. Det værste er de bakterier, der sidder uden på fluens hårede krop og på dens vinger.

Fluer spiser nemlig de mest ulækre ting: lort, affald og rådnende kadavre. Det kræver ikke mere end et øjeblik, så kan bakterierne være overført til din mad. Disse mikroorganismer, der ender i din mad, kan i værste tilfælde overføre sygdomme som dysenteri, kolera og tyfus. Så er du bange nu?

Hvornår skal maden, som fluer har siddet på, smides ud?

Heldigvis er disse sygdomme ret sjældne hos mennesker. Det er desuden højst usandsynligt, at du bliver syg af at spise noget mad, som en enkel flue har lavet et stop-over på. Hvis en sværm af fluer derimod har holdt et party på noget af maden på dit bord, så skulle du måske overveje at smide den eller de pågældende retter ud. 

I øvrigt skal det som en lille solstrålehistorie her til sidst nævnes, at det er en myte, at fluer skider, hver gang de lander, som der ellers er nogen, der går og tror

Se en video her af, hvordan en flue indtager sin mad med sin sugesnabel:

Kilde: seeker.com.

17. august 2016
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...