Undgå at blive syg
Flere og flere forbrugere bliver syge, får diarré og kaster op, på grund af det store forbrug af grøntsager fra eksotiske lande. Derfor indleder Fødevarestyrelsen nu en oplysningskampagne, der skal minde forbrugerne om, at det er vigtigt at skylle salat og krydderurter for at undgå bakterier og virus.
Skylning mindsker risikoen
Fødevarestyrelsen anbefaler fortsat, at vi spiser masser af frugt og grønt på trods af risikoen for sygdom. Risikoen kan mindskes rigtig meget ved at skylle madvarerne, inden man spiser dem.
”Vores overvågning viser, at omkring fem procent af salathovederne og krydderurterne kan være forurenede med salmonella eller campylobacter”, fortæller dyrlæge Niels Ladefoged Nielsen fra Fødevarestyrelsen.
Fjern op til 80% af bakterier og virus
Hvis du skyller krydderurter og salat grundigt, kan du fjerne op til 80 procent af bakterier og virus. Så skyl salat og krydderurter grundigt, og slip for at ende flere timer på toilettet. Det er især vigtigt, hvis du har spist fx krydderurter fra mere eksotiske lande med en lavere hygiejnestandard end i Danmark.
Sådan skyller du salat og krydderurter
•Fjern beskidte og beskadigede blade
•Skil salat fra stokken
•Klip krydderurter fra stilken
•Skyl bladene grundigt i rindende koldt vand
•Lad bladene dryppe af i et rent viskestykke – eller brug en salatslynge
Mere om kampagnen
Fødevarestyrelsens kampagne inviterer forbrugerne ind i Anders Morgenthalers skæve univers, men byder også på en instruktiv film om, hvordan du skyller salat og krydderurter i praksis. Filmen bliver vist i DR OBS og på landets regionalstationer, mens filmen med Anders Morgenthaler tegninger bliver vist på en lang række hjemmesider.
Oplysningskampagnen bygger også på print- og web-bannerannoncer i bl.a. Politiken, på Morgenthalers hjemmeside www.heltnormalt.dk, på en lang række internetmedier og på Go Cards på caféer.
Se Anders Morgenthalers tegnefilm her