Risikoen for bakterier og virus er højst i udenlandske varer på grund af lavere hygiejnisk standard i fødevareproduktionen.
Risikoen for bakterier og virus er højst i udenlandske varer på grund af lavere hygiejnisk standard i fødevareproduktionen.

Det er vigtigt at skylle salat og krydderurter

Frugt og grønt er sundt, og vi skal helst spise masser af det. Men inden vi sætter tænderne i de sunde sager, skal de skylles grundigt for at undgå, at vi bliver syge på grund af bakterier. Det er budskabet i ny kampagne fra Fødevarestyrelsen.

 

Undgå at blive syg

Flere og flere forbrugere bliver syge, får diarré og kaster op, på grund af det store forbrug af grøntsager fra eksotiske lande. Derfor indleder Fødevarestyrelsen nu en oplysningskampagne, der skal minde forbrugerne om, at det er vigtigt at skylle salat og krydderurter for at undgå bakterier og virus.

Skylning mindsker risikoen

Fødevarestyrelsen anbefaler fortsat, at vi spiser masser af frugt og grønt på trods af risikoen for sygdom. Risikoen kan mindskes rigtig meget ved at skylle madvarerne, inden man spiser dem.

”Vores overvågning viser, at omkring fem procent af salathovederne og krydderurterne kan være forurenede med salmonella eller campylobacter”, fortæller dyrlæge Niels Ladefoged Nielsen fra Fødevarestyrelsen.

Fjern op til 80% af bakterier og virus

Hvis du skyller krydderurter og salat grundigt, kan du fjerne op til 80 procent af bakterier og virus. Så skyl salat og krydderurter grundigt, og slip for at ende flere timer på toilettet. Det er især vigtigt, hvis du har spist fx krydderurter fra mere eksotiske lande med en lavere hygiejnestandard end i Danmark.

Sådan skyller du salat og krydderurter

•Fjern beskidte og beskadigede blade
•Skil salat fra stokken
•Klip krydderurter fra stilken
•Skyl bladene grundigt i rindende koldt vand
•Lad bladene dryppe af i et rent viskestykke - eller brug en salatslynge

Mere om kampagnen

Fødevarestyrelsens kampagne inviterer forbrugerne ind i Anders Morgenthalers skæve univers, men byder også på en instruktiv film om, hvordan du skyller salat og krydderurter i praksis. Filmen bliver vist i DR OBS og på landets regionalstationer, mens filmen med Anders Morgenthaler tegninger bliver vist på en lang række hjemmesider.

Oplysningskampagnen bygger også på print- og web-bannerannoncer i bl.a. Politiken, på Morgenthalers hjemmeside www.heltnormalt.dk, på en lang række internetmedier og på Go Cards på caféer.

Se Anders Morgenthalers tegnefilm her

23. januar 2014
Mere om Mad

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Sous Vide: Sådan får du succes med kødet

Tilberedningen af maden har en kæmpe betydning for, hvordan smagsoplevelsen vil være. Læs her hvordan du kan tilberede din mad med sous...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...