Det kan være svært at holde sig fra de usunde sager, og det er der en helt naturlig forklaring på.
Det kan være svært at holde sig fra de usunde sager, og det er der en helt naturlig forklaring på. Foto: iStock

Derfor smager usund mad så godt

Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Af: Nana Kristensen, 20. september 2017

En naturlig hunger

Trangen til usunde madvarer skyldes, at usund mad typisk indeholder meget fedt, salt og sukker. Dette er noget, vi fra naturens side hungrer efter.

Kroppen har for eksempel brug for kulhydrater, så vi kan få energi og brændstof til musklerne. Kulhydrat er sukkerstoffer og fås blandt andet gennem frugt og madvarer med sukker tilsat. Når vi har en ustyrlig trang til blandt andet sukker, er det altså biologisk bestemt.

Vi er udviklet til at gå efter det (u)sunde

Folkene bag websitet videnskab.dk har sat sig for at undersøge, hvorfor mennesket har en hang efter at gå efter usunde fødevarer. ifølge videnskab.dk er mennesket udviklet til særligt at gå efter fire forskellige egenskaber i fødevarer:

  • Fedt
  • Kulhydrat
  • Protein
  • Sprødhed

De tre førstnævnte er næringsstoffer, hvor fedt smager af fedt, sødt indikerer kulhydrat og umami er smagen af letfordøjeligt protein. Sprødheden indikerer at fødevaren er frisk.

Næringsstofferne er livsvigtige for os, og derfor reagerer vi biologisk på disse smage og hungrer naturligt efter madvarer, hvor disse næringsstoffer er markant tilstede og let omsættelige.

Usunde fødevarer i hjernen.

Tiden har ændret sig, men drifterne består

Det er altså slet ikke så mærkeligt, at vi hungrer efter søde, salte og fedtholdige madvarer. Ifølge Michael Bom Frøst, som blandt andet forsker i gastronomi og i oplevelsen af smag ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet, har adgangen til kulhydrater og fedt været meget mere begrænset, end den er i dag, og derfor gjaldt det dengang om at få så meget som muligt, når det endelig var der.

Fedt, sukker og salt bliver først usundt, når vi spiser for meget af det. I takt med at tiden har ændret sig, er adgangen til energitætte fødevarer eksploderet, og de er blevet nemt tilgængelige. Vores drifter er samtidig uændrede, og det udfordrer vores selvkontrol, da den stærke overlevelses-mekanisme, som driften er udviklet til, i dag er en evig kamp mod vores indre lyst til usunde fødevarer.

Kroppen kan ikke kende forskel på frugt og slik

Både frugt og slik indeholder sukker. Som nævnt er sukker kulhydratholdigt, og det smager naturligvis sødt. Hjernen kan ikke kende forskel på den søde smag i frugt og den søde smag i slik, selvom der er stor forskel på mængden af sukkerindhold og sukkerstoffer.

Din hjerne vil derfor fortælle dig, at du bare skal spise løs - både når det kommer til frugt og slik. Det er netop det, som gør det farligt og sætter vores selvkontrol på prøve.  Sund og usund mad - et æble og en donut.

Fysiologisk set bliver hjernens nydelsescenter aktiveret af sødme, og det får den til at begynde at udskille dopamin i kroppen, hvilket får os til at føle os godt tilpas. Det resulterer i, at vi får lyst til at spise mere af det søde.

Det var supersmart, dengang vi skulle lede efter kulhydrater, men i dag er det begrænsningens kunst, og det gælder om at tøjle sig selv for ikke at få unødigt mange kulhydrater, som kroppen ikke kan nå at omsætte.

Snyd hjernen

Det smarte ved, at vores hjerne ikke kan kende forskel på smagen af sukker er, at vi kan snyde hjernen og give de sunde madvarer nogle af de egenskaber, som vi fristes af ved de usunde. Det gælder ikke kun smagen af sukker, men det gælder også sprødhed. Et smart trick til at stille lækkersulten er derfor at tænke de evolutionære drifter ind i madlavningen. 

Du kan for eksempel prøve at narre din hjerne ved at spise nødder i stedet for slik. Nødder er både sprøde, salte og søde, samt en naturlig kilde til protein, hvori umami smagen findes. Du kan også lave sprøde rodfrugtchips i ovnen og få både den søde og salte smag.

 

Næste gang du ikke kan lade slikskålen være eller bliver fristet af supermarkedets slikgange, så ved du hvorfor – og måske kan vi endda tillade os at bruge det som en god undskyldning? 

Kilde: Videnskab.dk

20. september 2017 Nana Kristensen
Mere om Mad

Grøn spaghetti med carbonara inspiration

Spaghetti carbonara er de fleste vilde med....meeen den er heavy til hverdag. Vi har ladet os inspirere, og lavet en lettere version med skønne grønne grøntsager.

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefy...

Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for...

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre...

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs med og få hele opskrifen her. 

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler,...

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.