Færdige hvide ris.
Færdige hvide ris. Foto: iStock

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Af: Mikkel Hede, 29. november 2017

Livet er for kort til kedelige ris

Nogle gange smager ris bare kedeligt. Saucen eller tilbehøret kan hjælpe lidt på det, men helt tilfredsstillende bliver det alligevel aldrig.

Du kan selvfølgelig anskaffe dig en riskoger, som så kan stå og fylde i skabet eller på køkkenbordet. Men måske skulle du i stedet begynde at kræse lidt mere for din ris med skylning, iblødsætning og skarpe kogetider til de forskellige ristyper. Se her, hvad du kan gøre for at højne rissmagen derhjemme. 

Skyl, rens og sæt i blød

Vi ved det godt alle sammen: risen bliver mere velsmagende, hvis den har ligget lidt i blød. Den luksus er der ofte ikke overskud eller tid til i en travl hverdag. Hvis du vil højne rissmagen, er det dog på præcist disse områder, at du skal sætte ind.  

Skyl og ren risen

Begynd med at rense risen under rindende vand. Det fjerner overflødig stivelse og andre urenhenheder, som bidrager til at gøre risen klæg og tung. 

Sundere at lægge risen i blød

Alle typer af ris kan kun blive bedre af at blive sat til at trække i vand:

  • Det vil gøre risen lettere at fordøje.
  • Det giver risen bedre mulighed for at absorbere vandet.
  • Det vil forkorte kogetiden.
  • Som en ikke ubetydelig ting reducerer det også forekomsten af et stof som arsenik i risen.

Iblødsætning bidrager også til, at den organiske syre i risen, fytinen, bliver nedbrudt. Fytin er med til at holde sunde næringsstoffer som magnsium og calcium bunden i risen. Disse stoffer bliver lettere at indoptage for os, hvis risen har fået lov til at ligge i blød i et stykke tid. 

Hvor lang tid skal risen ligge blød?

De fleste kokke lader risen ligge i blød i 20 til 30 minutter, og det kan man for mange rissorters vedkommende godt nøjes med. Det drejer sig blandt anden om kendte ristyper som basmati og jasminris. 

Brune ris kan med fordel ligge i blød en halv til en hel time. Vilde ris må meget gerne ligge i blød natten over eller i 6 til 8 timer. 

Forholdet mellem ris og vand

Skal risen være perfekt, så er det også nødvendigt at være omhyggelig med at ramme det rette forhold mellem ris og vand.

Langkornede ris, basmati og jasminris skal koges med vand i forholdet 1 kop ris til halvanden eller 1 3/4 kop vand.

Det tager længere tid at koge vilde ris og få risene til at absorbere vandet, så her skal du operere med forholdet 1 kop ris til 3 kopper vand. 

Hvor lang tid skal risen koges?

Ris, der koger uden låg.  
Sæt så det låg på! Ris skal altid koges under tætsluttende låg.   

Sådan koger du hvide ris

Lad risene simre med låg på ved medium til lav varme. Det vil typisk tage 15-20 minutter. Hvis risen har ligget i blød, så kan 10 minutter på komfuret vise sig at være nok. 

Brune og vilde ris

Forskellen i kogetid er endnu mere udtalt, når det drejer sig om brune ris eller vilde ris, der enten har eller ikke har ligget i blød.

Koger du vilde eller brune ris direkte fra posen med låget på, vil det tage 45-50 minutter, før risene er færdige. Har risene ligget i blød, kan du ofte skære kogetid ned til kun ca. 20 minutter. 

Kog ris med låget på 

Ligegyldigt hvordan du koger dine ris, så sørg for at koge risene hele vejen igennem MED LÅGET PÅ. Et lille smugkig kan være med til at ødelægge dit forsøg på at koge ris, der er lige så perfekte som dem, du får i de bedste restauranter. 

29. november 2017 Mikkel Hede
Mere om Mad

Grøn spaghetti med carbonara inspiration

Spaghetti carbonara er de fleste vilde med....meeen den er heavy til hverdag. Vi har ladet os inspirere, og lavet en lettere version med skønne grønne grøntsager.

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefy...

Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for...

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre...

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs med og få hele opskrifen her. 

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler,...

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.