Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad

Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Færdige hvide ris.
Færdige hvide ris. Foto: iStock

Livet er for kort til kedelige ris

Nogle gange smager ris bare kedeligt. Saucen eller tilbehøret kan hjælpe lidt på det, men helt tilfredsstillende bliver det alligevel aldrig.

Du kan selvfølgelig anskaffe dig en riskoger, som så kan stå og fylde i skabet eller på køkkenbordet. Men måske skulle du i stedet begynde at kræse lidt mere for din ris med skylning, iblødsætning og skarpe kogetider til de forskellige ristyper. Se her, hvad du kan gøre for at højne rissmagen derhjemme. 

Skyl, rens og sæt i blød

Vi ved det godt alle sammen: risen bliver mere velsmagende, hvis den har ligget lidt i blød. Den luksus er der ofte ikke overskud eller tid til i en travl hverdag. Hvis du vil højne rissmagen, er det dog på præcist disse områder, at du skal sætte ind.  

Skyl og ren risen

Begynd med at rense risen under rindende vand. Det fjerner overflødig stivelse og andre urenhenheder, som bidrager til at gøre risen klæg og tung. 

Sundere at lægge risen i blød

Alle typer af ris kan kun blive bedre af at blive sat til at trække i vand:

  • Det vil gøre risen lettere at fordøje.
  • Det giver risen bedre mulighed for at absorbere vandet.
  • Det vil forkorte kogetiden.
  • Som en ikke ubetydelig ting reducerer det også forekomsten af et stof som arsenik i risen.

Iblødsætning bidrager også til, at den organiske syre i risen, fytinen, bliver nedbrudt. Fytin er med til at holde sunde næringsstoffer som magnsium og calcium bunden i risen. Disse stoffer bliver lettere at indoptage for os, hvis risen har fået lov til at ligge i blød i et stykke tid. 

Hvor lang tid skal risen ligge blød?

De fleste kokke lader risen ligge i blød i 20 til 30 minutter, og det kan man for mange rissorters vedkommende godt nøjes med. Det drejer sig blandt anden om kendte ristyper som basmati og jasminris. 

Brune ris kan med fordel ligge i blød en halv til en hel time. Vilde ris må meget gerne ligge i blød natten over eller i 6 til 8 timer. 

Forholdet mellem ris og vand

Skal risen være perfekt, så er det også nødvendigt at være omhyggelig med at ramme det rette forhold mellem ris og vand.

Langkornede ris, basmati og jasminris skal koges med vand i forholdet 1 kop ris til halvanden eller 1 3/4 kop vand.

Det tager længere tid at koge vilde ris og få risene til at absorbere vandet, så her skal du operere med forholdet 1 kop ris til 3 kopper vand. 

Hvor lang tid skal risen koges?

Ris, der koger uden låg.  
Sæt så det låg på! Ris skal altid koges under tætsluttende låg.   

Sådan koger du hvide ris

Lad risene simre med låg på ved medium til lav varme. Det vil typisk tage 15-20 minutter. Hvis risen har ligget i blød, så kan 10 minutter på komfuret vise sig at være nok. 

Brune og vilde ris

Forskellen i kogetid er endnu mere udtalt, når det drejer sig om brune ris eller vilde ris, der enten har eller ikke har ligget i blød.

Koger du vilde eller brune ris direkte fra posen med låget på, vil det tage 45-50 minutter, før risene er færdige. Har risene ligget i blød, kan du ofte skære kogetid ned til kun ca. 20 minutter. 

Kog ris med låget på 

Ligegyldigt hvordan du koger dine ris, så sørg for at koge risene hele vejen igennem MED LÅGET PÅ. Et lille smugkig kan være med til at ødelægge dit forsøg på at koge ris, der er lige så perfekte som dem, du får i de bedste restauranter. 

29. november 2017
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men, det er ikke alle fødevarer som tåler en tur i mikroovnen. Læs med og find ud af hvilke. 

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Vi spiser giftig mad: Her er, hvad du skal holde øje med

Mad 79% af danskerne kan finde på at spise fødevarer, selvom ’’sidste anvendelsesdato’’ er overskredet. Fødevarerne kan dog gøre dig alvorlig syg. 

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...

3 vitaminer og mineraler der hjælper på din søvn

Mad Har du svært ved at falde i søvn, sove hele natten eller er træt i løbet af dagen? Så læs med her og find ud af, hvad du selv kan gøre for...