Bagepapir indeholder skadelige stoffer – se hvordan du undgår dem.
Bagepapir indeholder skadelige stoffer – se hvordan du undgår dem. Foto: iStock

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det. 

Bagepapir – et uundværligt køkkenredskab

Vi bruger bagepapiret for at undgå at skrubbe bradepanderne for fastbrændte madvarer. Men vi bør nok genoverveje vores magelighed – vi betaler nemlig en pris.

Bagepapir indeholder fluorstoffer

Bagepapir er typisk overfladebehandlet med fluorstoffer eller silikone for at gøre papiret fedt- og vandafvisende. På den måde mørner papiret ikke på grund af vand, ligesom maden heller ikke brænder fast i papiret. 

Fluorstoffer er et hormonforstyrrende stof, som særligt i forbindelse med opvarmning vandrer lettere over i din mad. Dette er et problem, eftersom vi typisk bruger bagepapir til mad, der skal i ovnen. Desuden er det påvist, at særligt fedtholdige madvarer optager flere af de farlige stoffer.

Derfor bør du undgå flourstoffer

Fluorstoffer er problematiske fordi de ophober sig i vores organer såsom nyrer og lever.

Fluorstofferne er mistænkt for at være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende, sænke mænds sædkvalitet, gøre vaccinationer virkningsløse og øge risikoen for abort. Ja, listen med gode grunde til at stoppe forbruget af bagepapir er lang.

Men det er faktisk ikke det hele.

Ikke nok med at det er skadeligt for dig, så er det også skadeligt for miljøet. Bagepapir er svært at nedbryde og ender i spildevandet – og på den måde også tilbage i kredsløbet og i din krop.

Andre ting, der indeholder fluorstoffer

Det er ikke kun bagepapir, som kan indeholde de skadelige fluorstoffer.

Fluorstofferne findes blandt andet også i:

  • Pizzabakker
  • Madpapir
  • Mikrobølgepopcorn
  • Paptallerkener
  • Bil- og skivoks

5 tips til at undgå fluorstoffer

1. Brug så vidt muligt alternativer til ting, som indeholder fluorstoffer. Eksempelvis kan du spise pizza af en tallerken og ikke af pizzabakken, ligesom du bør lave popcorn i en gryde og ikke i mikroovnen med pop-selv-popcorn.

2. Køb svanemærkede produkter. Svanemærkede produkterne må ikke indeholde flourstoffer. Der findes blandt andet svanemærket bagepapir, som ikke indeholder de skadelige fluorstoffer.

3. Gør jævnligt rent og luft ud. Perfluorerede stoffer bliver med tiden slidt af møbler, tøj og sko. Stofferne vil derfor blande sig med støv og hvirvle rundt i luften.

4. Fluorstofholdigt støv kan vaskes af, så sørg for at vaske hænder.

5. Forhold dig kritisk til produkter og stil spørgsmål til, om produktet indeholder fluorstoffer.

Kilde: Forbrugerrådet TÆNK

25. oktober 2017
Mere om Mad

Grøn spaghetti med carbonara inspiration

Spaghetti carbonara er de fleste vilde med....meeen den er heavy til hverdag. Vi har ladet os inspirere, og lavet en lettere version med skønne grønne grøntsager.

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefy...

Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for...

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre...

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs med og få hele opskrifen her. 

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler,...

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.