Vandbælleri kan faktisk være farligt under en hedebølge
Vandbælleri kan faktisk være farligt under en hedebølge Foto: iStock

Derfor må du IKKE kun drikke postevand i varmen

De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun at drikke postevand.

Af: Louise Ankerstjerne Olsen & Jeppe Nybye, 11. august 2020

2-2,5 liter væske om dagen

Nu hvor det danske sommervejr viser sig fra den bedste side, og solen bager over Danmark, er det vigtigt at få nok væske indenbords for at undgå dehydrering.

Du skal helst drikke mellem 2-2,5 liter væske i døgnet med den varme vi oplever i øjeblikket. Men til manges store overraskelse, skal du passe på med at drikke for meget postevand. Især hvis du er oppe i årene eller er dehydreret.

Læs også: Få succes med figentræer i danske haver

Almindelig postevand er ikke godt nok 

Under seneste hedebølge i 2018 havde Holbæk Sygehus eksempelvis konstant 10-15 personer indlagt, som alle havde drukket for meget postevand. Det skriver Sjællandske Nyheder.

Helt op til 12 dage måtte patienterne tilbringe på hospitalet, inden de igen kunne komme hjem. Enkelte måtte endda forbi intensivafdelingen.

- De tror, at de har gjort det rigtige og fulgt rådet om at drikke mindst to liter om dagen. Men hvis det udelukkende er postevand, skyller man vigtige salte ud af kroppen, og det kan være dødeligt, forklarer Henrik Ancher Sørensen, ledende overlæge på Medicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus, til Sjællandske Nyheder.

Ældre og dehydrerede personer skal derfor sørge for at indtage drikkevarer som saftevand, juice, sodavand eller danskvand frem for postevand.

Det skyldes, at almindelig postevand ikke indeholder salte, og kroppens saltniveau vil derfor falde. I de værste tilfælde, kan det resultere i død. Te og kaffe må også gerne drikkes, men det anbefales, at man undgår alkohol.  

Læs også: 12 tricks til at dine jordbær bliver meget bedre

Tjek om du er dehydreret

Hvis du er i tvivl, om du har fået nok at drikke, kan du tjekke det ved at tage fat i huden på din håndryg. Hvis hudfolden trækker sig hurtigt tilbage, er det et tegn på, at du har fået nok at drikke.

Hvis huden bliver stående, kan det være et tegn på, at du er dehydreret. Dog kan huden godt blive stående hos mennesker med tynd hud, ofte ældre, selvom de har drukket nok væske. Så brug det blot som en indikator. 

Læs også: Find den solafskærmning, som passer til dit hus

 

Kilde: TV2 og Sjællandske Nyheder

11. august 2020 Louise Ankerstjerne Olsen & Jeppe Nybye
Mere om Mad

Grøn spaghetti med carbonara inspiration

Spaghetti carbonara er de fleste vilde med....meeen den er heavy til hverdag. Vi har ladet os inspirere, og lavet en lettere version med skønne grønne grøntsager.

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefy...

Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for...

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre...

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs med og få hele opskrifen her. 

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler,...

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.