Hvad skyldes den brændende fornemmelse, når du spiser en chili? Og vigtigere – Hvad skal du gøre!
Hvad skyldes den brændende fornemmelse, når du spiser en chili? Og vigtigere – Hvad skal du gøre! Foto: iStockphoto

Derfor er vand det absolut værste, du kan drikke efter at have spist en chili

Det er ikke altid let at vide, hvad du skal gøre i pressede situationer. Når munden brænder, sveden driver af dig og næsen løber, er det fristende at række ud efter vandflasken – men det er åbenbart det værste du kan gøre! 

Stærke chilifrugter og deres værste fjende

Har du, eller kender du en, der før har været en smule overmodig og taget en bid af en alt for stærk chili? Efterfølgerne kan være ganske forfærdelige - og der bliver ofte indtaget store mængder mælk, fløde is og andre mælkeprodukter.

Du ved sikkert også at de, der rækker ud efter vandet hurtigt fortryder det, og ofte føles det kun som om smerten bliver forværret. Men hvorfor er det egentligt sådan?

 
Chili kan være lækkert i mange forskellige sammenhænge, men desværre kan det også være grund til meget smerte, hvis du ikke passer på!
 

Hvorfor er en chili stærk?

Det der gør chilifrugten stærk er stoffet capsaicin, som er en kemisk forbindelse, der naturligt findes i mange forskellige plantearter i capsicum slægten. Det er eksempelvis jalapenos. Capsaicin er et farveløst og duftfrit stof, der sidder indvendig i frugterne.

Når capsaicin kommer i kontakt med menneskeligt væv, producerer den kemiske forbindelse en brændende fornemmelse, som er det vi mærker, når vi synes chilien er stærk. 

Din hjerne og din krop fortæller dig, at du gør noget forkert

Inde i din mund findes der forskellige smertereceptorer, som sender signaler til centralnervesystemet, når de oplever noget ubehageligt. Det er den samme type receptorer, der fornemmer hvis det du spiser, er for varmt eller for surt.  

Når du spiser en fødevare, der indeholder capsaicin, binder receptorerne capsaicin stoffet og sender besked til din hjerne om, at du lige har spist noget meget stærkt, du nok ikke burde. 

Din krop vil herefter gøre alt, hvad den kan for at udskille stoffet. Det er derfor du tit oplever at næsen begynder at løbe, at du begynder at svede eller at øjnene løber i vand, efter at have spist meget stærk mad. Jo mere capsaicin der er i maden, jo stærkere vil reaktionen være.

 
Hvad er bedst mod en brændende fornemmelse i munden? 
 

Mælk eller vand når du har spist chili?

Capsaicin består af ikke-polære molekyler. Det betyder at stoffet kun kan opløses ved hjælp af andre ikke-polære molekyler. Vand består af polære molekyler, hvilket betyder at vand ikke vil være i stand til at opløse capsaicinen.

At drikke vand efter at have spist chili, vil faktisk bare forårsage at capsaicin molekylerne bliver fordelt rundt i hele munden, og giver dig en endnu mere brændende fornemmelse. 

Mælk og andre mælkeprodukter består af ikke-polære molekyler, og kan derfor hjælpe med at opløse capsaicin molekylerne i munden. Derfor er det bedste du kan gøre, hvis du har spist for stærk mad, at slukke for vandhanen og finde mælkeprodukterne frem.  

En video fra The American Chemical Society's (ACS), forklarer helt præcist, hvilke kemiske processer, der spiller ind, når du oplever den brændende fornemmelse. 

26. juni 2017
Mere om Mad

Supernem ret: Pastafad med kylling

Pastafad med kylling er en one pot pasta tilberedt i ovnen. Det er supernemt. Du skal bare komme det hele i et ovnfastfad, ind i ovnen og så er der aftensmad en lille times tid senere. Gremolata som drys på pastafadet giver ekstra smag.

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs...

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler, hjemmeristede løg og bearnaise-mayo her. 

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimave...

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden. Derfor har Knorr udviklet en let og lækker opskrift på en klimavenlig lasagne. Få den her. 

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første...

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...