Derfor er vand det absolut værste, du kan drikke efter at have spist en chili

Det er ikke altid let at vide, hvad du skal gøre i pressede situationer. Når munden brænder, sveden driver af dig og næsen løber, er det fristende at række ud efter vandflasken – men det er åbenbart det værste du kan gøre! 

Stærke chilifrugter og deres værste fjende

Har du, eller kender du en, der før har været en smule overmodig og taget en bid af en alt for stærk chili? Efterfølgerne kan være ganske forfærdelige – og der bliver ofte indtaget store mængder mælk, fløde is og andre mælkeprodukter.

Du ved sikkert også at de, der rækker ud efter vandet hurtigt fortryder det, og ofte føles det kun som om smerten bliver forværret. Men hvorfor er det egentligt sådan?

 
Chili kan være lækkert i mange forskellige sammenhænge, men desværre kan det også være grund til meget smerte, hvis du ikke passer på!
 

Hvorfor er en chili stærk?

Det der gør chilifrugten stærk er stoffet capsaicin, som er en kemisk forbindelse, der naturligt findes i mange forskellige plantearter i capsicum slægten. Det er eksempelvis jalapenos. Capsaicin er et farveløst og duftfrit stof, der sidder indvendig i frugterne.

Når capsaicin kommer i kontakt med menneskeligt væv, producerer den kemiske forbindelse en brændende fornemmelse, som er det vi mærker, når vi synes chilien er stærk. 

Din hjerne og din krop fortæller dig, at du gør noget forkert

Inde i din mund findes der forskellige smertereceptorer, som sender signaler til centralnervesystemet, når de oplever noget ubehageligt. Det er den samme type receptorer, der fornemmer hvis det du spiser, er for varmt eller for surt.  

Når du spiser en fødevare, der indeholder capsaicin, binder receptorerne capsaicin stoffet og sender besked til din hjerne om, at du lige har spist noget meget stærkt, du nok ikke burde. 

Din krop vil herefter gøre alt, hvad den kan for at udskille stoffet. Det er derfor du tit oplever at næsen begynder at løbe, at du begynder at svede eller at øjnene løber i vand, efter at have spist meget stærk mad. Jo mere capsaicin der er i maden, jo stærkere vil reaktionen være.

 
Hvad er bedst mod en brændende fornemmelse i munden? 
 

Mælk eller vand når du har spist chili?

Capsaicin består af ikke-polære molekyler. Det betyder at stoffet kun kan opløses ved hjælp af andre ikke-polære molekyler. Vand består af polære molekyler, hvilket betyder at vand ikke vil være i stand til at opløse capsaicinen.

At drikke vand efter at have spist chili, vil faktisk bare forårsage at capsaicin molekylerne bliver fordelt rundt i hele munden, og giver dig en endnu mere brændende fornemmelse. 

Mælk og andre mælkeprodukter består af ikke-polære molekyler, og kan derfor hjælpe med at opløse capsaicin molekylerne i munden. Derfor er det bedste du kan gøre, hvis du har spist for stærk mad, at slukke for vandhanen og finde mælkeprodukterne frem.  

En video fra The American Chemical Society’s (ACS), forklarer helt præcist, hvilke kemiske processer, der spiller ind, når du oplever den brændende fornemmelse. 

Se også: Opskrift – Chili con carne med hjemmelavet salsa

Mest læste artikler