Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Mad

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen. 

Det er vigtigt altid at bruge koldt vand til madlavningen, når der er tale om madlavning, hvor vandet ikke kommer i kog.
Det er vigtigt altid at bruge koldt vand til madlavningen, når der er tale om madlavning, hvor vandet ikke kommer i kog. Foto: iStockphoto

Når du bruger koldt vand i din madlavning, mindsker du risikoen for at blive syg af bakterier. Benytter du i stedet vandet fra den varme hane, risikerer du, at overføre bakterier til den mad, du skal indtage. 

Koldt vand opløser modsat varmt vand ikke de bakterier, der kan sidde i vandrørene og omkring vandhanens mundstykke. Det er derfor en god køkkenvane altid at benytte koldt vand til madlavningen. 

Årsagen til de farlige bakterier i det varme vand er, at det varme vand bliver opbevaret i en varmvandsbeholder, hvor stoffer fra beholderen kan trække ud i vandet.

Derudover opløser varmt vand det fedt og skidt, som sidder i vandhanen og vandrørerne, og fører det med sig videre over i vores mad. Her kan der blandt andet findes rester af det pakningsgarn og smøremiddel, som rørerne er sat sammen med. 

Risiko for Legionærsyge 

Selvom de fleste af bakterierne ikke er noget, man normalt bliver alvorligt syg af, er faren ved brug af varmt vand i maden reel nok. De farlige bakterier, som man risikerer at overføre ved brugen af varmt vand, hedder legionella-bakterier og kan føre til Legionærsyge.

Legionærsyge udvikler sig til en lungebetændelse og rammer omkring 100 danskere årligt. Symptomerne på Legionærsyge er de samme som ved influenza, men kan også medføre diaré, tør hoste og brystsmerter. 

Undgå bakterier i madlavningen

Bakterierne trives bedst i en temperatur mellem 20 og 50 grader og kan ikke overleve i kogende vand. Vandet er derfor ufarligt, så længe det under madlavningen når op over kogepunktet. 

For at mindske bakterierne og samtidig undgå kalkaflejringer i vandrørene, bør du ideelt sørge for at holde sit kolde vand i vandhanen under 12 grader og det varme vand mellem 50 og 65 grader. 

16. august 2016
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...

3 vitaminer og mineraler der hjælper på din søvn

Mad Har du svært ved at falde i søvn, sove hele natten eller er træt i løbet af dagen? Så læs med her og find ud af, hvad du selv kan gøre for...