Optøning af madvarer på køkkenbordet eller i vandbad er både nemt og hurtigt, og sikrer en god madkvalitet.
Optøning af madvarer på køkkenbordet eller i vandbad er både nemt og hurtigt, og sikrer en god madkvalitet. Foto: istock

Derfor bør du tø dine madvarer op på køkkenbordet

Kender du det; du skulle bare lige huske at tage kødet ud af fryseren og smide det i køleskabet inden du tog på arbejde. Det glemte du i farten og nu er aftensmaden i fare… 

Ingen panik!

Nu kan du med god samvittighed tø dine madvarer hurtigt op på køkkenbordet – og det forbedrer endda smagen.

Ifølge forskere skal madvarerne nemlig tøs omgående op, og ikke langsomt i køleskabet. 

Forsker: tø hurtigt op!

Mange af os er vant til at tø vores madvarer op i køleskabet for den bedste fødevarehygiejne, men faktisk findes der ingen god forskningsbaseret dokumentation af, at dette er den optimale måde at tø maden op på. 

Tværtimod siger professor ved NMBU i Ås med speciale i kød, Bjørg Egelandsdal, at madvarerne ikke har godt af at blive tøet på i køleskabet på grund af den lange optøningstid. 

Iskrystallerne er skyld i dårlig madkvalitet    

Når du tør dine madvarer op, gælder det om at komme op over frysepunktet så hurtigt som muligt, for at undgå at der dannes iskrystaller.

Det er nemlig lige omkring frysepunktet, at de store iskrystaller dannes, og de kan være ødelæggende for cellerne i eksempelvis kød.

Det resulterer i, at kødet ikke kan holde på væsken efter optøning, og derfor bliver kødet tørt og kedeligt. 

Undgå risiko for bakterievækst

Flere studier viser, at så længe du tilbereder maden umiddelbart efter optøning, er der ikke er høj risiko for bakterievækst ved optøning i stuetemperatur i nogle få timer.

Har du tøet din bøf op, og vil du ikke tilberede den med det samme, kan du også uden problemer lægge den i køleskabet.

Vandbad er den bedste metode

Ifølge forskere er den bedste metode dog at optø i et koldt vandbad. Forklaringen er enkel: Vand leder varme bedre end luft. Vandet vil altså tø madvarerne hurtigere op, idet vand fordeler varme mere effektivt end luft.

Husk en lufttæt pose og koldt vand

Det er vigtigt, at de frosne madvarer er i en lufttæt pose, og at vandbadet er fyldt med koldt vand, da det forhindrer bakterievæksten på madvaren. 

Helt præcist er der forsket i, at vandets temperatur optimalt skal ligge på otte-ni grader. Nemmest og hurtigst er det, hvis vandets temperatur er 15 grader. De få graders forskel speeder varigheden af optøningen op, men madvaren opnår ikke samme kvalitet, som ved koldere temperatur.

4. august 2017
Mere om Mad

Grøn spaghetti med carbonara inspiration

Spaghetti carbonara er de fleste vilde med....meeen den er heavy til hverdag. Vi har ladet os inspirere, og lavet en lettere version med skønne grønne grøntsager.

Lav denne pizzatærte med tomat, oksekød og bacon, sammen med børnen...

Det bedste fra to verdener... pizzaen og tærten. Den lækre smeltede ost, oksekødet og tomaterne fra pizzaen kombineretmed det saftige æggefy...

Midt i kaos og en ny hverdag: Skab gode oplevelser i køkkenet for...

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre...

Kanelsnurre med mandelfyld til den søde tand

Selv om morgnen skal der være lidt til den søde tand. Og når du først har prøvet at bage disse mandelfyldte kanelsnurre, er du hooked. Læs med og få hele opskrifen her. 

Vafler på en ny måde

Denne lækre opskrift vender vores klassiske forståelse af vafler, til en ny og spændende ret. Her er vaflen nemlig salt, og serveres med...

Sådan laver du klimavenligt smørrebrød

Du kan sagtens lave klimavenligt smørrebrød til kolde dage – og måske en tidlig julefrokost. Få Knorrs opskrift på smørrebrød med kartofler,...

Sådan laver du klimavenlige boller i tomatsauce - med lun speltsala...

Mangler du inspiration til lette, lækre og varme retter til efterårets kolde dage? Så se med her, hvor Knorr giver deres opskrift på klimavenlige boller i tomatsauce med lun speltsalat.

Sådan laver du en klimavenlig burger

Du kan godt fortsætte med at spise dine favoritretter, samtidig med at du passer på klimaet. Det handler bare om at bruge de rigtige ingredi...

Sådan laver du en klimavenlig lasagne

Selvom vi har ambitioner om at skære ned på kødet, kan det være en udfordring at tænke kreativt, når der skal handles ind til aftensmaden....

Nu kan du købe årets første danske kartofler - se de udvalgte...

Sol, sommer og Samsø-kartofler. Det er den helt rigtige opskrift for mange danskere, der hvert år glæder sig til at smage årets første høst. I dag kan du selv få fingrene i de første kartofler, der lander i tre udvalgte butikker klokken 17. 

Drøm dig sydpå med denne lækre opskrift

Kom i syndenlandsk stemning med denne spansk inspireret tortilla med kartofler - den luner godt i en kold tid.

Rødbedehummus - Let at lave, lækkert at spise!

Let, lækkert og anderledes tilbehør, som du kan bruge til at pifte de fleste retter op med. Frem med rødbederne og kom igang med rødbedehumm...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.