Derfor bør du tø dine madvarer op på køkkenbordet

Mad

Kender du det; du skulle bare lige huske at tage kødet ud af fryseren og smide det i køleskabet inden du tog på arbejde. Det glemte du i farten og nu er aftensmaden i fare… 

Optøning af madvarer på køkkenbordet eller i vandbad er både nemt og hurtigt, og sikrer en god madkvalitet.
Optøning af madvarer på køkkenbordet eller i vandbad er både nemt og hurtigt, og sikrer en god madkvalitet. Foto: istock

Ingen panik!

Nu kan du med god samvittighed tø dine madvarer hurtigt op på køkkenbordet – og det forbedrer endda smagen.

Ifølge forskere skal madvarerne nemlig tøs omgående op, og ikke langsomt i køleskabet. 

Forsker: tø hurtigt op!

Mange af os er vant til at tø vores madvarer op i køleskabet for den bedste fødevarehygiejne, men faktisk findes der ingen god forskningsbaseret dokumentation af, at dette er den optimale måde at tø maden op på. 

Tværtimod siger professor ved NMBU i Ås med speciale i kød, Bjørg Egelandsdal, at madvarerne ikke har godt af at blive tøet på i køleskabet på grund af den lange optøningstid. 

Iskrystallerne er skyld i dårlig madkvalitet    

Når du tør dine madvarer op, gælder det om at komme op over frysepunktet så hurtigt som muligt, for at undgå at der dannes iskrystaller.

Det er nemlig lige omkring frysepunktet, at de store iskrystaller dannes, og de kan være ødelæggende for cellerne i eksempelvis kød.

Læs også:

Pas på! Disse olier kan dræbe din kat

De dufter godt og anbefales som midler mod tæger og myg - men de kan være fatale for dit kæledyr. Se listen over de farlige olier her.

Det resulterer i, at kødet ikke kan holde på væsken efter optøning, og derfor bliver kødet tørt og kedeligt. 

Undgå risiko for bakterievækst

Flere studier viser, at så længe du tilbereder maden umiddelbart efter optøning, er der ikke er høj risiko for bakterievækst ved optøning i stuetemperatur i nogle få timer.

Har du tøet din bøf op, og vil du ikke tilberede den med det samme, kan du også uden problemer lægge den i køleskabet.

Vandbad er den bedste metode

Ifølge forskere er den bedste metode dog at optø i et koldt vandbad. Forklaringen er enkel: Vand leder varme bedre end luft. Vandet vil altså tø madvarerne hurtigere op, idet vand fordeler varme mere effektivt end luft.

Husk en lufttæt pose og koldt vand

Det er vigtigt, at de frosne madvarer er i en lufttæt pose, og at vandbadet er fyldt med koldt vand, da det forhindrer bakterievæksten på madvaren. 

Helt præcist er der forsket i, at vandets temperatur optimalt skal ligge på otte-ni grader. Nemmest og hurtigst er det, hvis vandets temperatur er 15 grader. De få graders forskel speeder varigheden af optøningen op, men madvaren opnår ikke samme kvalitet, som ved koldere temperatur.

Læs også:

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

4. august 2017
Mere om Mad

Derfor må du IKKE drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke postevand vi skal drikke.

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikade...

Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne dage inden fasten begyndte. I denne artikel finder du lækre pandekageopskrifter, der kan spises året rundt!

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for at blive en mester-riskoger. 

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...