Derfor bliver du ekstra sulten, når du spiser et æble

Mad

Normalt spiser vi for at blive mætte – men æblet vender op og ned på logikken. Hør diætistens forklaring her.  

Foto: istockphoto

Ja, det lyder måske skørt, men ikke desto mindre er det sandt... Oplever du en øget appetit og sult, når du har spist et æble, er du ikke den eneste.

Frugter med højt syreindhold påvirker din sult

Æbler har et højt fiberindhold, som er godt for din sundhed og krop. Men fiberindholdet gør dig ikke nødvendigvis mæt. Frugtsyreindholdet i et æble, kan derimod påvirke din mæthedsfornemmelse markant og øge din appetit - jo surere et æble er, jo mere sulten bliver du.

Maria Felding, klinisk diætist og cand. scient i klinisk ernæring, giver her sin forklaring:

- Den øgede appetit som du kan opleve, kan skyldes syren i æblerne, der stimulerer appetitten og giver lyst til andre smagsnuancer.

Kan du nikke genkendende til udsagnet, skal du også være opmærksom på andre frugter. Appelsiner, grapefrugter og citrusfrugter, kan nemlig ligeledes manipulere din mæthedsfornemmelse. Men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting! Mange professionelle sportsudøvere udnytter frugternes syreindhold på en positiv måde.

Maria Felding uddyber: - Det udnytter nogle sportsfolk, der ved at starte morgenen med et glas appelsinjuice kan få mere mad, altså energi, indenbords og dermed et større energilager i kroppen.

Bananer og brød gør dig mæt

Hvis du vil modarbejde frugtsyrens påvirkning på din sult, kan du med fordel spise andre frugter og sunde fødevarer. Bananer er for eksempel en god substitut for æblet.

Bananer har et lavt syreindhold, som hurtigt vil stillet din sult og samtidig holde dit blodsukker stabilt herover dagen. Men kan du ikke undvære æblet og dens sunde egenskaber, er der gode råd at hente.

- Du kan med fordel vælge mere søde æbler frem for de syrlige, eller spise æblet sammen med for eksempel en banan, en mango eller noget groft brød, som giver en tungere mæthedsfornemmelse, siger Maria Felding.

29. marts 2016
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Pas på! Denne spiselige danske plante har giftige blade

Mad Dansk sommer er for mange lig med rabarber i mange forskellige afskygninger. De danske rabarber er klar til at blive høstet og blive brugt...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men,...

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

Vi spiser giftig mad: Her er, hvad du skal holde øje med

Mad 79% af danskerne kan finde på at spise fødevarer, selvom ’’sidste anvendelsesdato’’ er overskredet. Fødevarerne kan dog gøre dig alvorlig...

Derfor bør du IKKE kun drikke postevand i hedebølgen

Mad De fleste af os prøver at huske at drikke masser af vand, når det varme vejr rammer Danmark. Men ifølge lægevidenskaben er det ikke nok kun...